Euroopan paralympiakomiteat vaativat tiukennuksia neutraalien urheilijoiden kriteereihin

IPC:n ja Venäjän liput saloissa, joiden ohi marssii eri maiden urheilijoita Sochin 2014 avajaisjuhlallisuuksissa.

Euroopan Paralympiakomitean jäsenistö keskusteli Kansainvälisen Paralympiakomitea IPC:n julkaisemista Pariisin 2024 paralympialaisten neutraalien urheilijoiden kriteereistä ylimääräisessä yleiskokouksessaan Latvian Riikassa 8.3. Suomen kanta on, että jokainen kilpailuihin valittu urheilija voi Pariisissa keskittyä urheiluun.

Euroopan paralympiakomiteat kokoontuivat 8.3.2024 ylimääräiseen yleiskokoukseen Latvian Riikassa. Kokouksen esityslistalla oli lukuisia esityksiä liittyen neutraalien urheilijoiden määrittelemiseen ja heidän osallistumiseensa Pariisin paralympialaisiin.

Kokouksen keskusteluun ja päätöksiin vaikuttivat IPC:n kaksi päivää ennen kokousta julkaisemat neutraalien urheilijoiden kriteerit. Erityistä huolta ja keskustelua aiheutti kriteereissä mukana ollut maininta neutraalien urheilijoiden arvioinnista vastaavasta itsenäisestä ja ulkopuolisesta tahosta.

- On yleisesti tiedossa, että Venäjällä urheilu ja politiikka kietoutuvat yhteen, emmekä voi olla sinisilmäisiä tässäkään tilanteessa. Venäjä haluaa näyttää olevansa urheilun supervalta. Haluamme, että mahdollisten neutraalien urheilijoiden statuksen arvioinnista vastaa kansainvälisten lajiliittojen lisäksi riippumaton ja itsenäinen taho, toteaa Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio.

Kokouksessa käytiin pitkä keskustelu kisoihin osallistumisesta. Keskustelun päätteeksi todettiin, että jokainen kansallinen paralympiakomitea päättää itsenäisesti osallistumisestaan Pariisin paralympialaisiin. Suomen kantana on, että jokainen kilpailuihin valittu urheilija voi Pariisissa keskittyä urheiluun eikä ympärillä vellovaan politiikkaan.

Kokoushuoneissa ja kokousten välissä on tehty vaikuttamistyötä vuoden 2022 helmikuusta alkaen, ja matkan varrelle on mahtunut onnistumisia ja pettymyksiä.

Vuoden 2022 lopulla IPC:n ylimääräisessä kokouksessa Berliinissä Venäjän ja Valko-Venäjän jäsenyys IPC:ssä hyllytettiin ja urheilijoiden osallistuminen IPC:n alaisiin kilpailuihin evättiin. Vuoden 2023 kokouksessa päätöksestä oli äänestettävä uudelleen, ja tuolloin lopputuloksena oli, että neutraalit urheilijat pääsevät osallistumaan Pariisin paralympialaisiin.

- Vaikka emme kannattaneet esitystä, päätös tehtiin yleiskokouksessa demokraattisesti äänestäen ja sen kanssa meidän pitää mennä eteenpäin. Nyt on yritettävä vaikuttaa asioihin, joihin voimme edelleen vaikuttaa. Meidän tavoitteemme on, että kisoihin valitut suomalaiset urheilijat voivat keskittyä harjoitteluun ja kisoihin, ja että Pariisin kisoissa on turvallista, Rautio jatkaa.


Kuva: IPC:n ja Venäjän liput liehuivat rinnakkain vuonna 2014 Sochin talviparalympialaisten avajaisissa. Kuvaaja Maiju Pohjanheimo.

 

Lue lisää:

Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC teki vihdoin päätöksen neutraaleista urheilijoista

Jäsenmaat saivat IPC:n pään kääntymään: venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa kilpailla Pekingissä

Kahdeksan urheilijaa nimettiin Pariisin paralympiajoukkueeseen

 

Lisätietoa: