Tukea kouluttautumiseen: Ahos-apurahaa haettavissa lokakuun loppuun saakka

Sähköpyörätuolisalibandya

Ahos-apuraha on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n ja Suomen Punaisen Ristin alaisen Ahos-säätiön yhteinen tukijärjestelmä, jonka turvin vammaisurheilun ja -liikunnan toimijat voivat kouluttautua ja hakea uusia ideoita.

Ahos-apuraha on tarkoitettu vammaisurheilun ja erityisliikunnan parissa toimiville valmentajille, ohjaajille, kouluttajille ja muille alalla toimiville henkilöille. Apurahaa voi saada kotimaisiin tai ulkomaisiin opintoihin ja kouluttautumistilaisuuksiin. Apurahaa jaetaan kahdesti vuodessa. Hakuajat päättyvät helmi- ja lokakuun lopussa.

Yksinkertaisimmillaan homma etenee näin: Vammaisurheilun parissa toimiva valmentaja bongaa valmentajakoulutuksen, jonka uskoo kehittävän itseään valmentajana. Hän tekee hyvissä ajoin apurahahakemuksen, jossa erittelee koulutusreissusta aiheutuvat kulut, saa myöntävän päätöksen, toimittaa kuitit ja tositteet koulutuksen jälkeen VAU:hun ja saa kulunsa katettua.

Osa vammaisurheilulajeista on kuitenkin niin vammaisurheiluspesifejä, ettei kattavaa valmentajakoulutusta lajiin yksinkertaisesti ole saatavilla. Silloin voi käyttää hieman luovuutta ja räätälöidä itselleen sopivan koulutuskokonaisuuden, kuten teki oululainen sähköpyörätuolisalibandyvalmentaja Ari-Pekka Ahola.

Ahola ei ollut ehtinyt olla pitkään lajin parissa, kun hän sai jo päävalmennusvastuun oululaisessa Merikoski SBT:ssä aiemman valmentajan jouduttua jäämään taka-alalle työkiireiden vuoksi. Merikoskella on peräti kolme sähköpyörätuolisalibandyjoukkuetta ja yli 30 pelaajaa, joten Aholalla riitti haastetta.

– Olen käynyt jalkapallovalmentajan koulutuksia, joten alkuun mentiin aika paljon jalkapallometodeilla. Pidän itseäni kuitenkin vielä nuorena ja halusin oppia lisää, 44-vuotias Ahola kertoo.

Joukkueen aiempi valmentaja vinkkasi Ahos-apurahasta, Ahola otti asiasta selvää ja koosti VAU:n koulutuskoordinaattorin Piia Korven ohjeistuksella itselleen koulutuskokonaisuuden, johon kuului vierailuja MM-kilpailuihin valmistautuvan Suomen maajoukkueen leireille sekä opintomatka itse MM-kilpailuihin, jotka järjestettiin elokuun alussa Saksan Münchenissa.

Ahos-apurahan seuraava haku päättyy lokakuun lopussa. Hakuohjeet ja hakulomake löytyvät VAU:n sivuilta.