Vammaisurheilun ideat jakoon -tilaisuus kokosi pinnalla olevat asiat

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea järjestivät tiistaina 17. marraskuuta Vammaisurheilun ideat jakoon -tilaisuuden Helsingissä, Pasilan Valo-talolla. Tilaisuuden tarkoituksena oli tuoda alan toimijoita ja asiasta kiinnostuneita yhteen jakamaan kuulumisia ajankohtaisista aiheista vammaisurheilun ja -liikunnan kentällä. Tässä nostoja tiistai-iltapäivän annista:

Virpi Remahl: Soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari, Pajulahti 19.–21.8.

Kuva: Virpi Remahl

Pajulahden Virpi Remahl esitteli tilaisuuden aluksi Liikuntakeskus Pajulahdessa elokuussa järjestetyn pohjoismaisen seminaarin antia. Pajulahden seminaarissa erityiskiitosta keräsi käytännönläheisyys. Suomalaisten tekemiset soveltavan liikunnan alalla kiinnostavat maailmalla, ja Pajulahteenkin saapui vieraita kymmenestä maasta, vaikka lähtökohtaisesti seminaari oli suunnattu Pohjoismaista tuleville.

– Hienona yksityiskohtana Kansainvälisen Paralympiakomitean hallituksen jäsen, hollantilainen Rita van Driel ja Euroopan Special Olympics -järjestön lajikoordinaattori, puolalainen Mariusz Damentko kohtasivat Pajulahdessa ensimmäistä kertaa, Remahl mainitsi.

Seuraava pohjoismainen seminaari järjestetään vuonna 2017 Ruotsin Halmstadissa.

Leena Kummu: Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n urheilutiedekonferenssi VISTA, Girona, Espanja 8.–11.10.

Kuva: Leena Kummu

Paralympiakomitean viestintäpäällikkö Leena Kummu, Uimaliiton vammaisuinnin valmennuspäällikkö Kati Kauhanen ja pyörätuolirugbyn luokittelija Sanna Weurlander edustivat Suomea IPC:n VISTA-konferenssissa Espanjassa.

– VISTAn pääteemana tänä vuonna oli nuorten tavoittaminen ja sitouttaminen paralympiaurheiluun, mikä innosti minut lähtemään mukaan, koska se on kuuma peruna myös meillä Suomessa, Kummu kertoi.

– Aika paljon oli tosi yksityiskohtaisia esityksiä luokitteluun liittyen. Pieni pelko siinä tuli, että miten pystymme Suomessa vastaamaan siihen, missä ja millä vauhdilla tuolla maailmalla luokittelun osalta mennään, hän jatkoi.

Seuraava VISTA-konferenssi järjestetään vuonna 2017 Kanadan Torontossa.

Riikka Juntunen: Special Olympics -kesämaailmankisat, Los Angeles, Yhdysvallat 25.7.–2.8.

Kuva: Riikka Juntunen

Special Olympics Finlandin kansallinen johtaja ja Euroopan Special Olympics -järjestön johtajaneuvoston puheenjohtaja Riikka Juntunen kertoi kehitysvammaisten Special Olympics -toiminnan ajankohtaisista asioista. Kesällä Los Angelesissa järjestetyt kesämaailmankisat eivät lopulta järjestelyiltään olleet ihan niin huippuluokkaa kuin Special Olympics -toiminnan emämaalta olisi voinut odottaa, mutta Ylen Sisujengi-lähetysten ansiosta Suomessa toiminnan tunnettuus nousi uudelle tasolle. Yleisesti Special Olympics -toiminnassa ollaan maailmalla ottamassa askelia kohti yleistä liikuntakulttuuria.

– Suomessa ollaan aallonharjalla, sillä meillä suunta on ollut jo pitkään se, että kehitysvammaiset urheilevat siellä missä muutkin, Juntunen totesi. 

Pitkään Special Olympics -toiminnassa mukana ollut Virpi Remahl totesikin, että vielä kymmenisen vuotta sitten kansainvälisissä Special Olympics -piireissä ihmeteltiin sitä, että Suomessa kehitysvammaiset liikkujat saattoivat olla samoissa ryhmissä muiden vammaryhmien edustajien kanssa tai mukana urheiluseuroissa.

Aija Saari: Kolme vuotta esteettömyystyötä, mitä saatiin aikaan?

Kuva: Aija Saari

VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari esitteli VAU:n tänä vuonna päättyvän liikunnan harrastamisen esteettömyyttä ja saavutettavuutta painottaneen kolmivuotiskauden saavutuksia. Hän nosti esiin kolme pääasiaa: 1) Ymmärrys siitä, mitä esteettömyydellä tarkoitetaan, on lisääntynyt, 2) Tuotettiin tietoa liikuntapaikkojen esteettömyyteen liittyen, tärkeimpänä Esteettömät sisäliikuntatilat -kirja, 3) Koulutettiin liikuntapaikkojen kartoittamiseen erikoistuneita esteettömyyskartoittajia, jotka sitten kartoittivat kaikki Suomen 14 liikunnan koulutuskeskusta, eli urheiluopistoa.

– Lisäksi olen äärettömän ylpeä siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön Liikuntapaikkarakentamisen suunta -asiakirjaan saatiin kirjaus, jonka mukaan avustushakemuksen yhteydessä on oltava esteettömyysselvitys rakennettavan kohteen osalta ja esteettömyyskartoitus peruskorjattavan kohteen osalta, jotta avustusta voi ministeriöltä saada, Saari kertoi.

Teemu Lakkasuo: European Transplant Sport Week 2016 – elinsiirtourheilun superviikko Vantaalla heinäkuussa

Kuva: Teemu Lakkasuo

VAU:n markkinointipäällikkö ja ensi vuoden elinsiirron saaneiden EM-kilpailujen pääsihteeri Teemu Lakkasuo kertoi heinäkuussa Vantaalla järjestettävästä tapahtumakokonaisuudesta, johon kuuluu EM-kilpailujen lisäksi myös tapahtumaviikko, johon VAU sai merkittävän 380 000 euron avustuksen EU:n Erasmus+ -ohjelman kautta.

– Koko Euroopassa vain kolme hakijaa sai tätä tukea ja meidän hakemuksella oli parhaat pisteet. Tuen ansiosta pystymme järjestämään kisaviikon aikana kansainvälisen elinsiirtoliikuntasymposion, tutkijatyöpajat, kansainvälisen elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leirin sekä Sporttitori-kokeilutapahtumia, joissa tuodaan liikunta-aktiviteettien ohessa esille elinsiirtoasiaa, Lakkasuo selvitti.

Aija Saari: SEDY-hanke ja Valtti-ohjelma vammaisille lapsille ja nuorille

Hollantilaiset houkuttelivat VAU:n mukaan EU-tukea saavaan SEDY-hankkeeseen (Sports Empowers Disabled Youth), jolla pyritään edistämään vammaisten lasten osallistumista liikuntaharrastuksiin. Kaikkiaan kolmivuotisessa (2015–2017) hankkeessa on mukana yhdeksän partneria seitsemästä maasta.

Claudia Makumbe tuli varta vasten Hollannista Suomeen pokaamaan meitä mukaan hankkeeseen. Hän kysyi suurin piirtein, että jos teillä olisi rahaa, niin mitä lähtisitte tekemään vammaisten lasten harrastusmahdollisuuksien eteen. Heitin siihen, että hommattaisiin vammaisille lapsille henkilökohtainen saattaja liikunnan pariin, ja aika lailla suoraan se laitettiinkin sitten hankehakemukseen, Aija Saari sanoi.

Vuonna 2016 käynnistyvästä SEDY-hankkeen Valtti-ohjelmasta voi lukea lisää oheisen linkin takaa. Periaatteena on, että mukaan ohjelmaan hakeville lapsille etsitään henkilökohtainen vammaisliikunnan konsultti, eli Valtti, joka toteuttaa lapselle yksilöllisen kokeilujakson.

– Keskeisin tavoite on, että lapsi löytäisi yhden harrastuksen, Saari totesi.

Katja Saarinen: Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n urheilijaneuvosto

Kuva: Katja Saarinen

Paralympiakomitean kehittämispäällikkö, entinen paralympia-alppihiihtäjä Katja Saarinen on kuulunut vuoden 2014 Sotshin paralympialaisista lähtien Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n urheilijaneuvostoon. Neuvoston tehtävänä on tuoda urheilijoiden ääni kuuluviin IPC:n päätöksenteossa. Saarisen mukaan agendalla on kehittää urheilijoiden vaikuttamismahdollisuuksia lajien sisällä sekä kansallisessa toiminnassa.

– Urheilija keskiössä -malli on Suomessakin ollut jo pidemmän aikaa strategiapapereissa, mutta mitä on tehty, että urheilijan ääni oikeasti tulisi kuulluksi, Saarinen kysyi.

Ng Kwok: Kansainvälinen soveltavan liikunnan ISAPA-konferenssi, Wingate Institute, Israel 11.–15.6.

Kuva: Ng Kwok

Pidemmän aikaa Suomessa ja Jyväskylän yliopistolla vaikuttanut britti Ng Kwok tuli valituksi kansainvälisen soveltavan liikunnan järjestön IFAPA:n hallitukseen kesäkuussa Israelissa järjestetyssä ISAPA-konferenssissa.

– IFAPA:n jäsenmäärä on aallonpohjassa, joten uuden hallituksen tavoite on kääntää se nousuun. IFAPA:n jäsenyyden hintaa laskettiin niin, että jäseneksi voi nyt liittyä myös ilman, että tilaa samalla APAQ-julkaisua, jolloin jäsenyys maksaa vain 30 Yhdysvaltain dollaria kahden ISAPA-konferenssin väliseltä ajalta. Jäsenet saavat myös alennusta konferenssiin osallistumisesta, Kwok kertoi.

Seuraava ISAPA-konferenssi järjestetään vuonna 2017 Etelä-Korean Daegussa.

Myös marraskuun alussa Valtion liikuntaneuvoston suunnittelijana aloittanut Toni Piispanen oli Vammaisurheilun ideat jakoon -tilaisuudessa kertomassa uudesta työnkuvastaan. Aiheesta lisää tästä linkistä.