Ahos-apuraha vei Unified-koripallotuomari Annika Salosen Los Angelesiin

Annika Salonen

Vapaaehtoistyö Unified-koripallotuomarina on antanut Annika Saloselle tilaisuuden löytää rakkaasta lajista vielä uuden puolen.

Jo teini-iässä Salonen ajautui tilanteeseen, jossa hänen molemmat polvensa oli leikattu, ja koripallon pelaaminen sai jäädä.

– Koripallosta oli kuitenkin mahdotonta kokonaan luopua, koska se oli niin monen vuoden ajan ollut tärkeä harrastus. Ilmoittauduin erotuomarikurssille ollessani 15-vuotias, sanoi Salonen, joka oli aloittanut pelaamisen 8-vuotiaana.

Salonen oli pelannut samassa joukkueessa BC Nokian kehitysvammaisten Unified-joukkueen valmentajan Pia Heinosen tyttären kanssa. Kun Salosen omat pelit päättyivät, Heinonen keksi kysyä tätä mukaan Unified-toimintaan. Unified-koripallossa vammattomat partneripelaajat ja kehitysvammaiset urheilijat pelaavat samoissa joukkueissa.

– Olin jo pitkään toiminut Unified-peleissä tuomarina, kun sain puhelun Suomen Unified-joukkueen päävalmentajalta Pirjo Pellikalta, joka kysyi olisinko kiinnostunut kehittämään Unified-koriksen tuomaritoimintaa. Hän kertoi minulle Ahos-apurahasta ja että minulla olisi mahdollisuus lähteä seuraamaan vuoden 2015 Los Angelesin Special Olympics -kesämaailmankisoja, Salonen totesi.

– Reissu opetti minulle paljon, niin Unified-koripallosta kuin matkaamisesta yksin suurkaupungissa. Reissuni aikana seurasin pelejä, juttelin erotuomareille ja kävin katsomassa myös muita lajeja, kertoi Salonen, joka kirjoittaa parhaillaan ylioppilaaksi Tampereen klassillisesta lukiosta.

Sama asia toistui keskusteluissa kansainvälisten Unified-tuomareiden kanssa: Unified-koripalloa pelataan täysin tavallisilla Kansainvälisen Koripalloliiton FIBA:n säännöillä, mutta käytännössä sääntöjä on pystyttävä soveltamaan kentällä.

– Tuomaroitaessa kehitysvammaisten pelejä on kyettävä huomioimaan jokaisen pelaajan taso ja otettava huomioon pelaajan oppiminen. Jollekin pelaajalle voi esimerkiksi olla erityisen hyödyllistä viheltää askeleet, jos hän ensi kerralla muistaa heti pompottaa palloa, Salonen selvittää.

– Minusta Unified-pelit ovat ihania. Ne ovat täynnä hymyä, haleja ja intoa. Aina kun vihellän Unified-pelejä, ajattelen että tällaista urheilun kuuluu olla, hän summaa.

Ahos-apuraha

Ahos-apuraha on suunnattu osaamisen kehittämiseen vammaisurheilun ja -liikunnan alalla. Apurahaa voi hakea kouluttautumiseen niin Suomessa kuin ulkomailla, niin valmiisiin koulutuksiin ja seminaareihin kuin itse räätälöityihin opintoretkiin. Omavastuuosuus on 20 prosenttia. Ahos-apurahahaku on kahdesti vuodessa, helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä.

Ahos-apurahaa voi nyt hakea helposti uudella sähköisellä lomakkeella, joka löytyy täältä.

Lisätiedot Ahos-apurahasta

Lisätiedot