Liikuntamaa tarjoaa iloa lapsille ja ideoita aikuisille

Lepe-simulaattori

Liikuntamaa-messutapahtuma, Tampereen Messu- ja urheilukeskus 9.–11.11.

Suomen suurin vammaisurheilun ja -liikunnan kokeilutapahtuma Liikuntamaa järjestetään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11. marraskuuta Apuväline 2017 -messujen yhteydessä. Liikuntamaa on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Valtaosa Suomessa harrastettavissa olevista vammaisurheilulajeista on kokeiltavissa ja tutustuttavissa Liikuntamaan yli 30 toimintapisteellä messukeskuksen E-hallissa. Liikuntamaassa on esillä myös paljon erilaisia liikunnan apuvälineitä ja sovelluksia.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Liikuntamaa on profiloitunut kouluikäisille mieluisana retkipaikkana. Tänäkin vuonna Liikuntamaan järjestävä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on tarjonnut Tampereen ja lähialueen kouluille mahdollisuuden osallistua Erilaiseen koulupäivään torstaina 9.11. tai perjantaina 10.11. Ilmoittautuneita on ennätysmäärä, noin 1200 koululaista.

– Osa koululaisista on itse vammaisia tai erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä ja heille Liikuntamaa tarjoaa mahdollisuuden löytää itselleen mieluisan liikuntaharrastuksen. Suurin osa Erilaisen koulupäivän osallistujista on vammattomia oppilaita, joille Liikuntamaa on paitsi hauska paikka, jossa pääsee kokeilemaan kaikenlaista, myös tehokasta asennekasvatusta erilaisuuden ymmärtämiseen, toteaa VAU:n lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen.

Tämän vuoden Liikuntamaa tarjoaa hienoja mahdollisuuksia myös opettajille ja koulupäättäjille. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri esittelee palkitun esteettömän ja toiminnallisen koulupihansa. Vaikeavammaisten henkilöiden osallistumismahdollisuuksia edistävä Malike-toiminta ja Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA puolestaan lanseeraavat uuden Kaikki liikkuu – Kärry kiertää -toimintamallinsa, jossa kouluille tarjotaan mahdollisuutta saada määräajaksi käyttöönsä peräkärryllisen liikunnan apuvälineitä.

– Kohderyhmänä tässä ovat koululaiset, jotka tarvitsevat osallistumiseen apuvälineitä, mutta samalla myös koulujen henkilökunta, jotka saavat vinkkejä erilaisten liikkujien mukaan ottamiseen. Kärryn sisältöä voidaan käyttää tietysti koululiikuntaan, mutta myös välitunneilla ja koulun retkillä, sanoo Malike-toiminnan esimies Susanna Tero.

Alkuun peräkärry sisältää talviliikunnan välineitä, kuten hiihto- ja luistelukelkkoja sekä esimerkiksi maastopyörätuolin. Kärryn sisältöön pääsee tutustumaan Liikuntamaassa.

– Alun pilottivaiheessa peräkärry lähtee tammikuussa Satakuntaan, jossa se kiertää alueen kouluissa yhteistyökumppanimme Satakunnan ammattikorkeakoulun koordinoimana. Sen jälkeen kärry on menossa Uudellemaalle Keskuspuiston ammattiopiston käyttöön. Malikkeeseen tai SOLIA:aan voi olla yhteydessä, jos kärryn koululleen saaminen kiinnostaa, Tero toteaa.

Liikuntamaa ja Apuväline 2017 -messut ovat käynnissä torstaista 9.11. lauantaihin 11.11. (to ja pe klo 9.00–17.00, la klo 9.00–16.00). Apuvälinemessut ovat messukeskuksen A-hallissa ja Liikuntamaa E-hallissa. Samanaikaisesti pelataan myös pyörätuolibiljardin 9-pallon maailmanmestaruuskilpailut messukeskuksen B-hallissa. Yksi kisojen ennakkosuosikeista on kaarinalainen Jouni Tähti.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjestää Liikuntamaan yhteistyössä mm. järjestötoimijoiden, lajiliittojen sekä paikallisten seurojen ja yhdistysten kanssa.

Lisätiedot Liikuntamaastawww.liikuntamaa.fi