Kiiverille ja Härköselle 13. sijat, Pyy joutui keskeyttämään

Santeri Kiiveri (kuva: Harri Kapustamäki)

Santeri Kiiveri avasi suomalaisten suoritukset Pyeongchangin paralympialaisissa sijoittuen 13:nneksi pystylaskijoiden syöksylaskussa. Vasta 17-vuotias Kiiveri oli avaukseensa tyytyväinen.

– Se oli sellainen oman tason suoritus. Ei mikään superhyvä, mutta ei huonokaan. Kärkeen jäi eroa se viisi sekuntia, jota ei kyllä millään tällaisessa vauhtilajissa ainakaan ota kiinni, totesi maalissa Kiiveri.

Ensimmäisissä paralympialaisissaan kilpaileva Kiiveri ei ottanut arvokisastartista erityisiä paineita.

– Olo oli varsin levollinen ennen starttia, eikä ylimääräistä jännitystä ollut. Tästä on hyvä jatkaa huomenna, kun on saatu yksi lasku nyt alle, Kiiveri jatkaa.

Pystylaskijoiden luokassa kilpailee samassa urheilijoita, joilla on vamma alaraajoissa (LW1-LW4) tai yläraajoissa (LW5/7-LW9). Tulosten laskemisessa käytetään kertoimia, joilla tasoitetaan erilaisia vamma-asteita. Santeri Kiiverin luokka on LW6/8-1. 

Kiiveri laskee paralympialaisissa kaikki alppilajit, joista seuraavana vuorossa on Super-G jo huomenna sunnuntaina klo 02.30 Suomen aikaa.

Sini Pyyn kisaurakka ei alkanut toivotulla tavalla

Kelkkahiihtäjä Sini Pyyn osalta Pyeongchangin 2018 paralympialaiset eivät alkaneet halutulla tavalla. Naisten ampumahiihdon 6 km matkalla (luokka LW11) Pyy kaatui 10 metriä starttiviivan jälkeen hiihtokelkan irrotessa siteistä. Sini Pyy pääsi kaatumisen jälkeen vielä takaisin suksien päälle mutta siteet eivät edelleenkään pitäneet ja Pyy joutui jättämään kisan kesken.

– Suksien siteet oli sijoitettu väärään paikkaan, jonka vuoksi kelkka pääsi irtoamaan suksista. Valitettava moka huollolta eikä tällaista ole ennen sattunut. Ikävää, että se tuli vielä tällaisessa paikassa. Tämä on kuitenkin urheilua, eivätkä kisat aina mene suunnitelmien mukaan. Käsitellään tämä joukkueena ja kerätään aggrea keskiviikon sprinttiin, kertoi Sini Pyy.

Pyyn kilpailut jatkuvat keskiviikkona 14.3. maastohiihdon sprintillä, perjantaina ampumahiihdon 12,5km matkalla ja lauantaina maastohiihdon 6km matkalla. Pyy kilpailee kelkkahiihtäjien LW11 vammaluokassa, jossa urheilijoilla on vammoja jaloissa mutta heillä on suhteellisen hyvä keskivartalon hallintakyky.

Juha Härkönen aloitti ampumahiihdon kisat odotuksiensa mukaan

Ampumahiihtäjä Juha Härkönen sijoittui miesten 7,5km pystyhiihtäjien (luokka LW4) ampumahiihtokisassa sijalle 13 (aika 22:12.1, +4:15.5 voittajaan). Härkönen ampui ensimmäiseltä ampumapaikalta nollat mutta toiselta ampumapaikalta tuli yksi ohilaukaus ja näin sakkorinkikierros. Kokonaisuudessaan kisa meni kuitenkin hyvin ja ennakko-odotusten mukaisesti.

– Ammunta sujui hyvin, tuota yhtä ohilaukausta lukuun ottamatta. Ampumaolosuhteet olivat hyvät, kun päästiin ampumaan ilman suurempia tuulenpuuskia. Hiihdossa oli hieman haasteita, sillä latu oli paikoittain niin pehmeä että hiihdettiin nilkat lumessa. Yleensä omalla kohdalla ensimmäinen kisa on nihkeä ja toinen sitten parempi et oon vähän tämmöinen dieseli. Luottavaisin mielin kohti tiistain 12km ampumahiihtokisaa, sanoi Härkönen.

Härkönen kilpailee pystyhiihtäjien vammaluokassa LW4, jossa urheilijoilla on yhteen jalkaan vaikuttava vamma, esimerkiksi nilkka- tai sääriamputaatio.

Pyörätuolicurlingjoukkueelle niukka avaustappio

Suomen pyörätuolicurlingjoukkue joutui taipumaan Slovakialle paralympialaisten ensimmäisessä ottelussaan. Slovakia vei tasaisen ottelun numeroin 7–6. Ottelu oli tasan 3–3 vielä viidennen päädyn jälkeen, mutta kuudennesta päädystä Slovakia vei kolme pistettä ja meni selvään johtoon. Johto kasvoi vielä yhdellä pisteellä seuraavassa päädyssä. Suomen loppukiri ja kolme pistettä viimeisestä päädystä ei aivan riittänyt Slovakian tavoittamiseen.

– Harmittaa, koska peli oli täysin voitettavissa. Vastustaja ei ollut mitenkään selvästi parempi tänään ja teki useita virheitä. Meillä vaan muutamat ratkaisukohdat epäonnistuivat. Hyvällä fiiliksellä lähdetään kuitenkin huomiseen. Meillä joukkueen kokoonpano vaihtuu ja se toki voi vähän vaikuttaa. Tämä oli vain yksi peli ja seuraavasta otetaan sitten voitto, totesi Sari Karjalainen.

Pyörätuolicurlingjoukkueen ottelut jatkuvat sunnuntaina kahdella ottelulla neutraalien paralympiaurheilijoiden joukkuetta ja Iso-Britanniaa vastaan. Ottelut käydään Suomen aikaa klo 7.35 ja 12.35 alkaen.

Teksti: Paralympiakomitean tiedotus

Santeri Kiiverin syöskylaskukisan tulokset

Sini Pyyn ampumahiihtokisan tulokset

Juha Härkösen ampumahiihtokisan tulokset

Pyörätuolicurlingin Suomi–Slovakia-ottelun tilastot

Ylen paralympialähetysten aikataulu