Jäsenistö päättää Paralympiakomitean ja VAU:n yhdistymisestä toukokuun kokouksissa

Pallo on jäsenistöllä VAU:n ja Paralympiakomitean yhdistymisessä.

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU solmivat vuoden 2018 lopulla aiesopimuksen järjestöjen yhdistymisestä. Yhdistymisprosessin ensimmäinen vaihe, eri aihealueisiin keskittyvien työryhmien työskentely, saatiin onnistuneesti päätökseen maaliskuun alussa.

Työryhmien valmistelun pohjalta laaditaan esitys yhdistymisen mallista, josta VAU:n ylimääräinen liittokokous (18.5.) ja Paralympiakomitean ylimääräinen kokous (25.5.) päättävät. Päätösvalta järjestöjen yhdistymisestä ja uusien sääntöjen hyväksymisestä on jäsenistöllä.

VAU:n jäseninä on 259 paikallisyhdistystä ja urheiluseuraa. Paralympiakomitean jäseninä puolestaan on 20 paralympialajien kansallista lajiliittoa. Yhdistymisprosessin alkuvaiheen keskusteluissa on nähty tarkoituksenmukaiseksi, että molempien järjestöjen jäsenet voisivat olla jäseniä myös uudessa järjestössä. Tämäkin on kuitenkin asia, josta lopullisesti päättää jäsenistö itse toukokuun kokouksissa.

Jos toukokuun kokouksissa yhdistymismalli saa jäsenistöltä vihreää valoa, on tarkoituksena, että uusi järjestö aloittaa toimintansa 1.1.2020. Tosin ehdotettavassa mallissa lähtökohtana tulee olemaan se, että kokonaan uutta järjestöä ei synnytetä, vaan se rakennetaan jommankumman olemassa olevan järjestön pohjalle.

– Yhteinen tahtotila on välittynyt vahvasti yhdistymisprosessin alkuvaiheen keskusteluissa. Tässä ei vain yhdistellä organisaatioita yhdistymisen vuoksi, vaan aidosti etsitään mallia, jossa pystytään entistä paremmin palvelemaan suomalaisia paraurheilijoita sekä vammaisia ja tukea tarvitsevia liikunnan harrastajia, sanoo VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

– Uusi järjestö pystyy kattamaan koko urheilijan ja liikkujan polun, lähtien sieltä ensikokeiluista aina maailman huipulle paralympialaisiin saakka sekä kaiken siltä väliltä. Tämä helpottaa merkittävästi myös oman lajinsa paraurheilutoiminnasta vastaavien lajiliittojen tukemista sekä avaa uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyökumppanuuksiin liittyen. Uudella järjestöllä tulee olemaan myös entistä suurempi painoarvo kansallisessa liikuntapolitiikassa, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski.

Suomen Paralympiakomitea on rekisteröity yhdistys, joka kehittää ja koordinoi vammaishuippu-urheilua. Se on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka toteuttaa kaikilla toimillaan urheilun tasa-arvoa ja edistää mahdollisuuksia tavoitella kansainvälistä huippu-urheilumenestystä kesä- ja talviparalympialaisissa. 

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille henkilöille. VAU toimii lajiliittona pääasiassa sellaisissa vammaisurheilulajeissa (esim. maalipallo ja boccia), joille ei löydy luontaista kotipesää urheilun lajiliittojen joukosta. Lisäksi VAU vastaa kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -toiminnasta ja elinsiirron saaneiden liikunnasta ja urheilusta sekä mm. koordinoi vammaisurheilun ja -liikunnan ohjaajakoulutuksia ja toimii asiantuntijana liikunnan esteettömyyden ja saavutettavuuden kysymyksissä.

Lisätiedot:

  • Suomen Paralympiakomitea, pääsihteeri Tero Kuorikoski, puh. 0400 242 009, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU, toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, puh. 0400 340 091, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.