Toukokuu on isojen päätösten kuukausi – VAU:n ja Paralympiakomitean yhdistymisprosessi etenee

VAU:n liittokokous Helsingissä keväällä 2018.

Toukokuussa tehdään isoja päätöksiä suomalaisen vammaisurheilun ja -liikunnan järjestörakenteeseen liittyen. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjestää ylimääräisen liittokokouksen lauantaina 18.5. ja Suomen Paralympiakomitea ylimääräisen kokouksen lauantaina 25.5. Tavoitteena on loppuvuodesta 2018 solmitun aiesopimuksen mukaisesti, että VAU ja Paralympiakomitea jatkavat toimintaansa yhtenä järjestönä 1.1.2020 alkaen.

Kokouksissa tullaan esittämään yhdistymismuodoksi sellaista, että VAU tekee laajamittaisen sääntömuutoksen, jossa muun muassa järjestön nimeksi vaihtuu Suomen Paralympiakomitea ry ja järjestön jäseniksi voivat vastedes liittyä nykyisten yhdistysten ja seurojen ohella myös valtakunnalliset lajiliitot. VAU:n jäsenyhdistykset ja -seurat ovat saaneet ehdotuksen uusiksi säännöiksi liittokokousmateriaalien yhteydessä ja pääsevät päättämään sääntöjen hyväksymisestä 18.5.

Paralympiakomitean ylimääräisessä kokouksessa viikkoa myöhemmin puolestaan esitetään nykymuotoista Paralympiakomiteaa lakkautettavaksi. Jos ensimmäinen päätös lakkauttamisesta hyväksytään toukokuun kokouksessa, tehdään lopullinen lakkauttamispäätös marraskuussa järjestettävässä toisessa kokouksessa.

Jos järjestöjen jäsenistö hyväksyy ehdotukset, tapahtuu yhdistyminen siten, että uusi Suomen Paralympiakomitea syntyy VAU:n pohjalle ja nykyisen Paralympiakomitean jäsenet voivat liittyä uuden järjestön jäseniksi. Nykyisten VAU:n jäsenten – noin 250 yhdistyksen ja seuran – ei tarvitse erikseen liittyä uuden järjestön jäseneksi, vaan jäsenyys jatkuu.

– Paralympiakomitea on hyvä brändi. Se on tunnettu suuren yleisön silmissä ja nimellä on positiivinen kaiku. Kun ei lähdetä keksimään kokonaan uutta nimeä, vältytään myös sekoittamasta suomalaista urheilujärjestökenttää entisestään. Tiedostamme toki, että Paralympiakomitea voi ohjata ajattelua huippu-urheilun suuntaan, mutta nimi tuskin muodostuu ongelmaksi, jos ja kun toiminta on monipuolista ja laadukasta, perustelee VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen uuden järjestön nimiehdotusta.

Yhdistymisen yksityiskohdista, kuten uuden järjestön pääsihteerin valinnasta ja hallituksen muodostamisesta sovitaan VAU:n ja Paralympiakomitean välisessä yhdistymissopimuksessa, joka tulee järjestöjen päättävien elinten hyväksyttäväksi myöhemmin tämän vuoden aikana.

– Vammaisurheilun ja -liikunnan näkyvyys ja arvostus ovat kasvaneet hyvää vauhtia, mutta roolimme suomalaisessa urheilukeskustelussa tulee olla vahvempi. Siksi onkin tärkeää, että alan toimijat yhdistävät voimansa, jotta meillä jatkossa on mahdollisimman leveät hartiat yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski.

– Yhdistyminen tukee tavoitettamme mahdollistaa vammaisille henkilöille sujuva polku harrastamisen ja urheilun pariin, yltäen valintavaiheeseen ja aina kansainväliselle huipulle saakka. Niin vaikuttamistyössä kuin liikkujan ja urheilijan polun rakentamisessa uuden järjestön ja huippu-urheiluverkoston yhteistyö ja roolitus ovat ensiarvoisen tärkeitä, Kuorikoski jatkaa.

Lisätiedot:

  • Suomen Paralympiakomitea, pääsihteeri Tero Kuorikoski, puh. 0400 242 009, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU, toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, puh. 0400 340 091, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.