Riikka Juntusesta uuden Paralympiakomitean pääsihteeri

Riikka Juntunen

Riikka Juntusesta tulee vuoden 2020 alusta toimintansa aloittavan uuden Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri. Salolainen Juntunen, 45, on toiminut Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n toiminnanjohtajana vuodesta 2010 saakka.

Suomen Paralympiakomitea ja VAU solmivat vuoden 2018 lopulla aiesopimuksen järjestöjen yhdistymisestä. Toukokuussa VAU:n ja Paralympiakomitean jäsenistöt tekivät ensimmäiset viralliset päätökset yhdistymiseen liittyen. Jos marraskuussa järjestettävissä toisissa kokouksissa molempien järjestöjen jäsenistöt tekevät lopullisen yhdistymispäätöksen, aloittaa Suomen Paralympiakomitea -nimellä kulkeva uusi järjestö toimintansa vuoden 2020 alussa.

– On suuri kunnia päästä johtamaan yhtä 2020-luvun voimakkaimmin kasvavista kansanliikkeistä. Olen työskennellyt pitkään vammaisurheilun ja -liikunnan parissa, ja toiminut takavuosina myös valmentajana eri paralympialajeissa, joten tämä on minulle sydämen asia organisaatiotasolta ruohonjuurille, Juntunen toteaa.

Nykyisen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski siirtyy 15.2. alkaen Pajulahden valmennuskeskuksen johtajaksi.

– Paralympialiike on maailman hienoin liike, ja se on saanut hyvän jalansijan Suomessa. Kolmen vuoden matka paralympiaurheilussa on avannut pysyvästi silmäni siitä, mitä urheilu on. Paralympiakomitean ja VAU:n yhdistymisen myötä tässä on hyvä taite muutoksille. Itselle tärkeän liikkeen eteen tehtävä työ jatkuu myös Pajulahdessa uusissa tehtävissä, kommentoi Tero Kuorikoski.

Molempien järjestöjen hallitukset antoivat puheenjohtajille valtuudet valita uuden järjestön pääsihteerin. Valintaa helpotti Kuorikosken päätös tarttua Liikuntakeskus Pajulahden tarjoukseen.

Paralympiakomitean puheenjohtaja Mina Mojtahedi pitää vammaisurheilujärjestöjen yhdistymistä tärkeänä koko suomalaisen urheilu- ja liikuntakulttuurin kannalta.

– Vuonna 2017 käynnistyneen Paralympiakomitean strategisen asemoitumisprosessin vahva viesti kaikilta jäseniltä ja sidosryhmiltä oli, että lähdetään tavoittelemaan yhteistä tulevaisuutta paitsi vammaisurheilun myös muun urheilu- ja liikuntakulttuurin osalta. Yhdistymisprosessi onkin edennyt rakentavassa hengessä ja tiiviissä yhteistyössä Olympiakomitean kanssa. Suurkiitos Tero Kuorikoskelle hienosta työstä paraurheilun eteen Paralympiakomitean pääsihteerinä, ja yhteistyö tietysti jatkuu edelleen Pajulahdessa, Mojtahedi toteaa.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n puheenjohtaja Erkki Lönnrot uskoo Riikka Juntusen olevan hyvä valinta ohjaamaan vammaisurheiluliikkeen uudelle vuosikymmenelle.

– Riikalla on monipuolinen kokemus vammaisurheilun ja -liikunnan eri osa-alueilta, ja hän on vahvasti verkostoitunut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Uusi Paralympiakomitea, jonka toiminta-alue on hyvin laaja harrasteliikunnasta huippu-urheiluun ja elinsiirtourheilusta Special Olympicsiin, tulee hyötymään suuresti hänen osaamisestaan, Lönnrot sanoo.

LisätiedotVAU ja Paralympiakomitea yhdistävät voimansa