Valtti – liikunnan iloa ja joukkoon kuulumisen ylpeyttä jo vuodesta 2016

Marko ja Ville Lönnqvist

Valtti-ohjelmassa on etsitty erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastuksia jo vuodesta 2016 saakka. Ohjelman viides vuosi käynnistyi maaliskuun alussa, kun hakulomakkeet niin ohjelmaan mukaan haluaville lapsille ja nuorille kuin Valtiksi haluaville opiskelijoille ja vapaaehtoisille aukesivat.

Valtti-ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin. Valtit toimivat ohjattavansa liikuntakaverina, tukihenkilönä ja harrastuksen pariin saattajana. Valtit ovat pääasiallisesti kuntoutus- tai liikunta-alan opiskelijoita Valtti-ohjelman lukuisista yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea.

Neljän ensimmäisen vuoden aikana Valtti-ohjelman kautta on liikunnan ilosta osalliseksi päässyt noin 900 erityistä tukea tarvitsevaa lasta eri puolilta Suomea. Tilastojen mukaan heistä vajaa puolet on löytänyt itselleen liikuntaharrastuksen, mitä voi pitää erinomaisena tuloksena, kun huomioidaan kohderyhmä, jolle sopivan liikuntaharrastuksen löytäminen vaatii muutakin kuin valitsemista mieluisimmista vaihtoehdoista.

Valtti-ohjelman tuloksia ja onnistumisten taustatekijöitä esiteltiin maanantaina Helsingin Sporttitalolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Vuonna 2016 Valtti-ohjelmaan osallistuneen järvenpääläisen Ville Lönnqvistin isä Marko Lönnqvist kertoi tilaisuudessa perheen erittäin positiivisista Valtti-kokemuksista.

– Meillä ei suoraan sanottuna ollut suuria odotuksia sen suhteen, että Villelle löytyisi Valtin kautta liikuntaharrastusta. Ajattelimme, että jos löytyisi jotain sellaista liikuntaa, jota voisimme sitten yhdessä perheenä käydä tekemässä. Emme olleet uskoneet, että Ville voisi harrastaa urheiluseurassa, Marko Lönnqvist alusti.

– Villen Valtiksi valikoitunut Matti oli aivan loistava tyyppi! Villellä on melkoisesti haasteita kommunikaation kanssa, mutta he tulivat Matin kanssa heti hyvin toimeen.

– Matti oli kilpatason judoka, joka teki samalla työharjoittelua Lahden Judoseurassa, jossa on myös sovelletun judon ryhmä. Matin ehdotuksesta Ville lähti hänen kanssaan sinne kokeilemaan, Marko Lönnqvist kertoi.

Vanhemmille tuli yllätyksenä, miten hyvin sovelletun judon ryhmä, jossa on mukana hyvin eri tasoisia harrastajia, toimii niin, että kaikille on tarjolla mielekästä toimintaa.

Valtti-ohjelman päätteeksi Villelle etsittiin hieman lähempänä Järvenpäätä sijaitsevaa sovelletun judon ryhmää ja sellainen löytyikin Tikkurilan Judokoista Vantaalta. Vuosi sitten Ville sai keltaisen vyön ja on osallistunut useille leireille ja kilpailuihin.

– Judoharrastus on antanut Villelle paljon fyysisesti. Esimerkiksi kuperkeikka, jota oli pitkään fysioterapiassa harjoiteltu, alkoi judoharjoitusten avulla sujua nopeasti, Marko-isä kiitteli.

– Mutta ennen kaikkea harrastus on antanut hänelle paljon sosiaalisella puolella. Villellä on nyt ystäviä myös koulun ulkopuolella ja hän on hyvin ylpeä harrastuksestaan. Sillä on ollut valtavan suuri sosiaalinen merkitys, kun on tunne, että kuuluu johonkin porukkaan, hän jatkoi.

– Voin suositella muille erityislasten ja -nuorten perheille, että Valttiin kannattaa kyllä lähteä mukaan. Sen kautta voi avautua yllättäviäkin uusia mahdollisuuksia.

Valtti-ohjelman tiedotustilaisuuden Youtube-tallenne

Ladattavat tiedostot