Paralympiakomitean lajitoiminta pyörii syksyllä koronaturvallisuus edellä

Kaksi maalipallotuormaria. Toinen katsoo kameraan, toinen poispäin. Tuomarilla maski kasvoilla ja sähköpilli kädessä.

Tuomareilla sähköpillit, porrastetut treenit ja saapumiset, maskeja, välineiden puhdistamista ja ennakkotiedottamista. Paralympiakomitean lajitoiminta on parin kuukauden aikana viety koronamyllyn läpi. Paralympiakomitean, kuten niin monen muunkin organisaation, toiminta muuttui maaliskuussa täysin. Niin kotimaiset ja kuin kansainväliset tapahtumat ja kilpailutapahtumat peruttiin tai siirrettiin. Elokuun alusta lähtien leirit, yhteiset treenit ja jopa kansalliset kilpailut on saatu taas käyntiin poikkeustoimin.

Paralympiakomitea on laatinut ohjeistukset lajiharjoitteluun, kilpailutapahtumiin, kokouksiin sekä luokittelutilanteisiin korona-aikana. Näitä ohjeistuksia on päästy viemään käytäntöön onnistuneesti. Maalipallon ensimmäinen SM-osaturnaus järjestettiin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Espoossa, samana viikonloppuna Special Olympics -monilajileiri keräsi 90 urheilijaa valmentajineen ja vanhempineen Pajulahteen ja ratsastuksen luokittelutilaisuus saatiin onnistuneesti järjestettyä Ypäjällä.

Maalipallon SM-osaturnauksessa korona näkyi erityisesti tuomari- ja toimitsijatyössä

Maalipallon lajipäällikkö Timo Pelkonen kävi turnausjärjestelyjen jokaisen osa-alueen koronaohjeistuksen avulla läpi. Tuomarit ja toimitsijat tekivät työnsä kasvomaskit päällä ja tästä syystä tuomarit käyttivät manuaalista sähköpilliä. Kun aikaisemmin tuomari tarkasti silmäsuojat lähietäisyydeltä, nyt tarkastus tehtiin metrin päästä. Lisäksi kirjuri, kellonpitäjä ja 10 sekunnin pitäjä oli ripoteltu eri puolelle salia.

-Huomasin että oma esimerkki auttaa paljon. Kun menin tuomareita ja toimitsijoita vastaan kasvomaskissa, oli heidänkin matalampi kynnys laittaa maski kasvoille. Ennakkoinfossa kerrottiin urheilijoille korona-ajan järjestelyistä ja saatiin hienosti vietyä turnaus läpi. Urheilijat olivat erityisen tyytyväisiä, kun pääsivät taas pelikentille, Pelkonen kuvailee.

Special Olympics -leiri keräsi turvallisesti yli 100 ihmistä kokoon

Special Olympics -monilajileirille Liikuntakeskus Pajulahteen saapui yhteensä 133 urheilijaa, valmentajaa ja vanhempaa. Kahden vuorokauden leirin aloitus- ja lopetustilaisuudet järjestettiin nyt ulkona ja lajiryhmiä ei sekoitettu ohjeisohjelmankaan aikana. Leirikirjeeseen oli listattu koronaturvalliset leiriohjeet sekä Pajulahden omat koronaohjeistukset.

-Saimme majoitettua leiriläiset aiempaa väljemmin ja leirin ajan liikuttiin saman pienryhmän kanssa omissa lajitreeneissä ja muissa ohjelmissa. Jaoimme heti saapuessa kaikille useamman maskin, joita käytettiin tilanteissa, joissa ei voitu välttää lähikontakteja. Koronavilkku ei ollut vielä tullut käyttöön, mutta vastaisuudessa toivomme jokaisen lataavan sen omaan puhelimeen, Special Olympics -lajipäällikkö Elina Ahtiainen kertoo.

Ratsastuksen luokittelussa noudatettiin Kansainvälisen Paralympiakomitean ohjeistuksia

Kansainvälinen Paralympiakomitea (IPC) laati luokittelutilanteiden osalta hyvin yksityiskohtaiset koronaohjeistukset kansallisille Paralympiakomiteoille. Suomessa ohjeistuksia päästiin hyödyntämään ensimmäisen kerran ratsastuksen luokittelutilanteessa 17.10. Yhden päivän aikana luokiteltiin viisi urheilijaa. Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen oli varmistamassa, että tilaisuus saatiin vietyä turvallisesti läpi.

-Teimme väljemmän aikataulun päivälle, jotta tila ja välineet ehdittiin puhdistaa jokaisessa välissä. Luokittelutilanteeseen ei oteta nyt korona-aikana ketään ulkopuolisia, joten tilassa olivat vain urheilija, tukihenkilö sekä luokittelija. Jokainen piti maskeja koko luokittelun ajan kasvoilla ja lisäksi luokittelija käytti käsihanskoja. Luokittelussa ei voi välttää täysin lähikontaktia, mutta se pyrittiin minimoimaan, Saarinen kertoo.

Tutustu Paralympiakomitean koronaohjeistuksiin