Para School Day toimii myös etäversiona

Kaksi koululaista pelaamassa maalipalloa.

Viime vuonna Para School Day -koulukiertue oli uuden edessä, kun koronavirus esti kouluvierailut. Konseptista kehitettiin etäversio, jossa koulu saa varustekassin sekä ohjeet, mutta ohjausvastuussa ovat opettajat tai muu koulun henkilökunta. Syksyn aikana Etä-PSD:tä pilotoitiin useassa koulussa ja vastaanotto oli erittäin hyvä.  

Para School Day -konseptia järjestetään vuodesta 2021 alkaen kahdella tavalla: perinteissä mallissa Paralympiakomitea toteuttaa Para School Day -viikkoja valtakunnallisesti yhteistyössä kuntien kanssa ja etämallin voi tilata myös yksittäinen koulu.  

Para School Day -konseptista Paralympiakomiteassa vastaava Reeta Lindeman tietää, että osa kouluista ei halua sitoa Para School Day -tapahtumaa tiettyyn päivään tai se ei ole muista syistä mahdollista. Etä-PSD tarjoaa kuitenkin samoja asioita kuin perinteinen Para School Day: uusia lajikokeiluja, urheilijavieraan tervehdyksen sekä oivalluksia yhdenvertaisuudesta. 

Etä-PSD:ssä aamunavaus järjestetään etäyhteyden välityksellä, missä myös urheilijavieras on mukana. Lajipisteet toteutetaan ohjevideoin, joissa neuvotaan lajisuorituksiin sekä suoritusten jälkeiseen välineiden desinfiointiin. Lisäksi ohjeistuksissa on kiinnitetty huomiota ryhmäkokoihin ja ryhmien välisten kontaktien välttämiseen. 

Kouluilta on välittynyt syksyn aikana myönteistä palautetta etätoteuksesta. Lindeman on erityisen tyytyväinen, että etäversio saatiin kehitettyä. Se on paitsi mahdollistanut Para School Day:n järjestämisen epidemia-aikana, myös tarjoaa uusia avaimia konseptille tulevaisuudessa. 

– Meillä on niin monenlaisia kouluja, että on hyvä olla erilaisia toimintamalleja. “Normiversiossa” tulemme koululle hoitamaan koko homman, kun taas etänä koululla on iso vastuu päivän järjestämisestä. Uskon, että molemmille on jatkossa oma tilaajakuntansa, Lindeman pohtii. 

Suomen Paralympiakomitean yhteistyössä Toyotan kanssa toteuttama Para School Day -konsepti vie paraurheilulajeja kouluille oppilaiden ja opettajien tutustuttavaksi. Samalla avarretaan oppilaiden näkemystä erilaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä tarjotaan opettajille työkaluja yhdenvertaisuuden korostamiseen. Para School Day:n välineyhteistyökumppani on Tevella.

Tilaa Para School Day täältä