Triathlonisti Liisa Lilja täydentää Tokioon lähtevän paralympiajoukkueen

Liisa Lilja (kuva: Terhi Martikainen)

Triathlonin kansainvälinen kattojärjestö World Triathlon on myöntänyt Maailman antidopingtoimisto WADAn hyväksynnällä paratriathlonisti Liisa Liljalle takautuvasti erivapauden hänen käyttämäänsä lääkeaineeseen. Näin ollen hänet voidaan valita Suomen joukkueeseen Tokion paralympialaisiin. Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti heinäkuun lopussa Liljan valinnan Tokioon lähtevään joukkueeseen. Lue alkuperäinen uutinen Liljan tilanteesta täältä.

Porilaiselle Liljalle kyseessä ovat uran toiset paralympialaiset. Rio de Janeirossa 2016 hän sijoittui naisten PTS2-luokan kilpailussa neljänneksi kolmen amerikkalaisurheilijan perässä. Yhdysvaltalaiset tulevat olemaan Liljan mukaan kovia myös Tokiossa.

– Koronatauon jäljiltä huomaa, että sellaiset maat, joiden harjoittelua pandemia ei ole hirveästi rajoittanut, ovat todella kovassa kunnossa. Esimerkiksi amerikkalaiset ovat voineet harjoitella kaikkia triathlonin lajeja optimaalisissa olosuhteissa, Lilja toteaa.

– Yleisesti ottaen kaikki luokkamme urheilijat vaikuttavat käyttäneen vuoden kilpailutauon hyödykseen. Taso on nyt todella kova. Kun maailmanrankingin kymmenen kärki on mukana Tokiossa, niin sanoisin, että kahdeksan meistä voi voittaa kisan, hän jatkaa.

Liisa Lilja on Rion jälkeen voittanut PTS2-luokan Euroopan ja maailmanmestaruuden, joten hän on ehdottomasti yksi mitaliehdokkaista. Lilja harjoitteli keväällä Hollannissa ja haki kesäkuussa kilpailutuntumaa Englannin, Ranskan ja Espanjan kisoista. Ranskan Besanconissa käydyn maailmancupin kisan hän voitti.

Keski-Euroopan helteet eivät Liljan mukaan ole mitään verrattuna Tokiossa luvassa olevaan kuumuuteen ja kosteuteen. Lilja sai tuntumaa olosuhteista vuoden 2019 testikisassa, jossa tosin heikon vedenlaadun vuoksi ei uitu lainkaan.

– Olympialaisten naisten triathlonin tuloslistaa kun katsoo, niin siellä 60 urheilijaa starttasi ja vain vähän reilu puolet tuli maaliin. Kestävyysurheilun kärsimystä tullaan näkemään paralympialaisissakin aivan varmasti, Lilja sanoo.

Porilaisen Matti Mattssonin – Liljan ajoittaisen treenikaverin – uinnin olympiapronssi antaa 28-vuotiaalle Liljalle lisäpotkua omaan koitokseen.

– Urheilun hienouksia on se, miten pitkäjänteistä työtä se on. Matti on 20 vuotta asunut altaassa ja nyt se palkitaan. Ei mikään yhden illan ihme, vaan kovan ja nöyrän työnteon tulosta, Lilja iloitsee.

Liljan triathlonkisa Tokiossa on ohjelmassa lauantaina 28. elokuuta. Startti on pahimman paahteen välttämiseksi jo klo 6.30 paikallista aikaa.

Liisa Lilja on viimeinen Tokion paralympiajoukkueeseen valittu urheilija. Suomen joukkueen koko on 17 urheilijaa, joista kuusi on naisia ja 11 miehiä. Joukkue on Suomen paralympiahistorian pienin joukkue sitten vuoden 1968 Tel Avivin paralympialaisten, joissa Veikko Puputti oli ainoa suomalaisurheilija. Alun perin tavoitteena Tokioon oli 20–25 urheilijan joukkue, mutta siitä jäätiin hieman. Tokion kisat ovat myös ensimmäiset kesäparalympialaiset sitten 1976 Toronton kisojen, kun Suomesta ei ole edustusta joukkuelajeissa. Seitsemän mitalin mitalitavoite on silti yhä voimassa.

Kuusi suomalaisurheilijaa – uimari Nader Khalili, käsipyöräilijät Teppo Polvi ja Harri Sopanen, ratsastaja Pia-Pauliina Reitti, ampuja Jarkko Mylly ja pöytätenniksen pelaaja Aino Tapola – lähtee ensimmäisiin paralympialaisiinsa. Kokenein ja samalla menestynein suomalaisurheilija Tokiossa on ratakelaaja Leo-Pekka Tähti, joka osallistuu viidensiin paralympialaisiinsa. Hän tavoittelee Tokiosta uransa kuudetta paralympiakultaa. 

Suomalaisurheilijat Tokion paralympialaisissa 24.8.–5.9.

Yleisurheilu

 • Marjaana Heikkinen, Siilinjärvi (F34, keihäs)
 • Amanda Kotaja, Helsinki (T54, 100 ja 400m ratakelaus)
 • Toni Piispanen, Helsinki (T51, 100 ja 200m ratakelaus)
 • Leo-Pekka Tähti, Pori (T54, 100 ja 400m ratakelaus)
 • Esa-Pekka Mattila, Espoo (T54, 100m ratakelaus)
 • Henry Manni, Lohja (T34, 100 ja 800m ratakelaus)

Uinti

 • Leo Lähteenmäki, Pori (S9, 50m vapaauinti)
 • Antti Latikka, Rovaniemi/Joensuu (S13, 100m selkäuinti)
 • Nader Khalili, Vaasa (S14, 100m selkäuinti)

Pyöräily

 • Harri Sopanen, Lohja (H1, käsipyöräilyn aika-ajo ja maantieajo)
 • Teppo Polvi, Nivala (H1, käsipyöräilyn aika-ajo ja maantieajo)

Ratsastus

 • Katja Karjalainen, Mäntsälä (Grade I, kouluratsastuksen henkilökohtainen ohjelma ja vapaaohjelma)
 • Pia-Pauliina Reitti, Mäntsälä (Grade IV, kouluratsastuksen henkilökohtainen ohjelma ja vapaaohjelma)

Ampumaurheilu

 • Jarkko Mylly, Haapavesi (R3 10m ilmakivääri SH1 ja R6 50m pienoiskivääri SH1)

Jousiammunta

 • Jere Forsberg, Kotka (avoin taljajousi)

Pöytätennis

 • Aino Tapola, Helsinki (WS1–2, kaksinpeli)

Triathlon

 • Liisa Lilja, Pori (PTS2)

Lue lisää Tokion paralympialaisista Suomen Paralympiakomitean kisasivuilta

Kuva: Terhi Martikainen