Tokio 2020: Pia Reitti tyytyväinen debyyttiinsä – tulos ei riittänyt vapaaohjelmaan

Pia Reitti ja Supremo Tokion paralympialaisten kouluratsastuksen henkilökohtaisessa ohjelmassa

Antti Latikan paralympiaura päättyi 7. sijaan, Aino Tapola putosi jatkosta pöytätenniksessä

Tokion paralympialaisten ratsastuksen mitaliluokat avattiin luokkien II, IV ja V henkilökohtaisilla ohjelmilla. Mäntsäläläinen Pia Reitti ratsasti tanskalaisruunalla Supremo, tuttavallisemmin Seppo, tuloksen 66.269 prosenttia luokassa IV. Se riitti henkilökohtaisen ohjelman 12. sijaan. Luokan IV henkilökohtaisen ohjelman voitti kilpailun ennakkosuosikki Hollannin Sanne Voets hevosellaan Demantur tuloksella 76.585 prosenttia.

Paralympialaisten ensikertalainen Reitti oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka muutama virhe ohjelmaan tulikin.

– Tämä oli hyvä suoritus maailman parhaiden seurassa. Aavistuksen oli pientä jännitteisyyttä, Seppo katsoi takapäädyn skriinejä ja oli väsyneempi kuin eilen, mutta suoritus olisi voinut olla katastrofaalinen näiden olosuhteiden takia, Reitti kuvaili yli 30 asteen helteessä käytyä suoritusta.

– Laukannosto vähensi pisteitä ja voima vähän tuntui loppuvan. Kaarteet olisivat voineet mennä joustavammin, mutta se oli hieno debyytti. Hyvä suoritus, pararatsastuksen joukkueenjohtaja Janne Bergh kiteytti.

Luokassa ratsasti 15 ratsukkoa, joista kahdeksan parasta jatkaa maanantaina 30.8. käytävään vapaaohjelmaan musiikilla.

Latikan paralympiaura komeaan ja tunteikkaaseen päätökseen

Antti Latikka heiluttaa hyvästiksi paralympiauran päättyessä.

Antti Latikka antoi tunteen näkyä noustuaan altaasta uransa viimeisessä paralympiastartissa, heikkonäköisten S13-luokan 100 metrin selkäuintifinaalissa. Latikan sijoitus kilpailussa oli seitsemäs hieman aamupäivän alkuerää heikommalla ajalla 1.04,21.

– Kaikki annettiin tänään altaaseen, siitä ei jäänyt kahta sanaa. Mielessä on nyt puhdasta iloa ja onnea. Tämä ei voisi päättyä paremmin. Tämä päättyy minun omilla ehdoilla eikä terveydellisistä syistä, vuosikausia terveysongelmien kanssa paininut Latikka sanoi.

Latikka oli paralympiaurallaan mukana neljissä paralympialaisissa: Pekingissä 2008, Lontoossa 2012, Riossa 2016 ja nyt Tokiossa 2021. Joka kerta hän ui paraatilajissaan 100 metrin selkäuinnissa finaaliin. Finaalisijoitukset olivat seitsemäs, kahdeksas, kuudes ja seitsemäs.

– Tämä kruunaa paralympiaurani ja on osoitus kaikille minua vuosien varrella tukeneille. Heille, jotka ovat tehneet tästä mahdollista ja uskoneet minuun vaikeinakin vuosina, Latikka sanoi ja arveli käyvänsä vielä heittämässä hyvästit uintikavereille SM-kilpailuissa.

Paralympialaisilla on instituutiona oma tärkeä paikkansa vastikään joensuulaistuneen, pitkään Rovaniemellä asuneen Latikan sydämessä.

– Minulle paralympialaiset merkitsee sitä, että kaikille tulee antaa mahdollisuus. Kaikki saavat mahdollisuuden menestyä, jos vain itse sitä haluavat, Latikka linjasi.

Tapolan pöytätennisturnaus päättyi alkulohkoon

Aino Tapolan paralympiaturnaus tuli päätökseen torstaina.

Aino Tapola olisi tarvinnut toisesta alkulohko-ottelustaan Puolan Dorota Buclawia vastaan vähintään 3–1- mutta todennäköisesti 3–0-voiton selviytyäkseen pöytätenniksen naisten kaksinpelin WS1–2-luokan puolivälieriin. Kokenut Buclaw oli kuitenkin tyly vastus ja voitti helsinkiläisen paralympiadebytantin suoraan erin 3–0 (11–4, 11–5, 11–6).

– Ei ollut epäselvää kumpi oli parempi. Hän oli varmempi, enkä saanut omaa peliäni käyntiin. Hänellä oli jatkopaikka tiedossa ja pystyi pelaamaan rentoa peliä. Minulla oli jännitys. Tässä näki myös sen varmuuden, jonka pitkä kisaura hänelle toi, Tapola harmitteli.

Tapola oli hävinnyt keskiviikkona avausottelunsa Brasilian Catia Cristina Da Silva Oliveiralle, joka puolestaan hävisi torstaiaamuna Buclawille erin 1–3. Kolmen pelaajan alkulohkosta jatkoi kaksi parasta puolivälieriin.

– Olisi ollut mahdollisuudet pelata täällä paremmin, mutta nyt en saanut sitä pelivirettä liikkeelle, Tapola totesi.

Tapola on vaikeavammaisimpien pelaajien 1-luokan edustaja, kuten torstainen vastus Buclawkin. Tokiossa 1-luokka on yhdistetty lievempivammaisten pelaajien 2-luokan kanssa, mikä heikensi melkoisesti Tapolan menestysnäkymiä. Toiveissa on, että Pariisin paralympialaisissa vuonna 2024 1-luokka saisi pelata omana luokkanaan.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Ratsastus

Kouluratsastuksen henkilökohtainen ohjelma

  • Luokka IV: 1) Sanna Voets/Demantur, Hollanti 76.585, 2) Rodolpho Riskalla/Don Henrico, Brasilia 74.659, 3) Manon Claeys/San Dior 2, Belgia 72.853, 4) Louise Etzner Jakobsson/Goldstrike B.J., Ruotsi 72.634, 5) Susanne Jensby Sunesen/Leeds, Tanska 71.976, 6) Saskia Deutz/Soyala, Saksa 70.975, 7) Kate Shoemaker/Solitaer 40, USA 70.854, 8) Philippa Johnson-Dwyer/Just In Time, Etelä-Afrikka 69.780, 9) Vladimir Vinchon/Fidertanz For Rosi, Ranska 68.695, 10) Sharon Jarvis/Romanos, Australia 68.366, 11) Bernd Brugger/Bellagio 4, Itävalta 66.903, 12) Pia Reitti/Supremo, Suomi 66.269, 13) Vladislav Kolosov/Laurentio II, Venäjän paralympiakomitea 65.976, 14) Katsuji Takashima/Huzette, Japani 65.951, 15) Rosemary Jean Gaffney/Werona, Irlanti 65.390.
    • Kahdeksan parasta maanantain vapaaohjelmaan.

Uinti

Miehet

  • S13, 100m selkäuinti, finaali: 1) Ihar Boki Valko-Venäjä 56,36 (ME), 2) Nicolas Guy Turbide Kanada 59,70, 3) Vladimir Sotnikov, Venäjän paralympiakomitea 59,86, 4) Oleksii Virchenko Ukraina 1.00,48, 5) Thomas van Wanrooij Hollanti 1.00,50, 6) Kyrylo Garashchenko Ukraina 1.02,13, 7) Antti Latikka Suomi 1.04,21, 8) Genki Saito Japani 1.04,56.

Pöytätennis

Naisten kaksinpeli, luokat WS1–2

Alkulohko D

  • Dorota Buclaw Puola–Aino Tapola Suomi 3–0 (11–4, 11–5, 11–6)

Tapola jäi lohkossaan kolmanneksi eikä selviytynyt puolivälieriin.

 

  • Pia Reitin luokan IV määritelmä: Helpompi laukkaluokka. Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma molemmissa yläraajoissa tai keskivaikeita vammoja kaikissa neljässä raajassa tai he ovat lyhytkasvuisia. Urheilijat eivät pääasiassa tarvitse pyörätuolia arjessa liikkumiseen.
  • Antti Latikan luokan S13 määritelmä: Heikkonäköisten luokka (vrt. S12 = vaikeasti heikkonäköiset, S11 = käytännössä sokeat)
  • Aino Tapolan luokan WS1 määritelmä: Pelaajalla esim. tetraplegia eli neliraajahalvaus tai poliosta johtuvia vammoja, ei istumatasapainoa ja heikko mailakäden toimintakyky

Antti Latikan tunteikas haastattelu selkäuintifinaalin jälkeen löytyy Soundcloudista

Urheilijaprofiilit

Suomen joukkueen kisasivut