Tokio 2020 – suomalaiset perjantaina: Lontoon mitalistit Jere Forsberg ja Katja Karjalainen starttaavat kisansa

Pohjoisen Tähdet -taustalla Katja Karjalainen ja Jere Forsberg

Vuoden 2012 paralympiakultamitalisti, jousiampuja Jere Forsberg kilpailee perjantaina 27.8. avoimen taljajousen rankingkierroksella. Rankingkierros käynnistyy perjantaina klo 8.00 Suomen aikaa.

Rankingkierroksella ammutaan 72 nuolta 50 metrin päässä sijaitsevaan 48 senttimetrin levyiseen maalitauluun. Rankingkierroksen sijoituksen perusteella urheilijat asetetaan pareittain vastakkain pudotuskierroksilla, jotka käynnistyvät lauantaina 28.8. Avoimen taljajousen finaalit käydään tiistaina 31.8.

Kotkalaislähtöinen, nykyään Espoossa asuva Forsberg, 27, voitti paralympiakultaa Lontoossa 2012 vain 18-vuotiaana. Riossa 2016 tie nousi pystyyn toisella pudotuskierroksella, joten hänen sijoittui jaetulle 9. sijalle.

Forsberg on saavuttanut urallaan myös parajousiammunnan MM- ja EM-hopeaa sekä lukuisia SM-mitaleja vammattomien sarjassa, viimeksi Torniossa elokuun alussa. Siellä hän voitti taljajousen henkilökohtaisen sarjan SM-pronssia ja joukkuekilpailun kultaa.

Perjantaina paralympiasuorituksensa avaa myös toinen Lontoon mitalisti, kouluratsastuksen vapaaohjelman hopeaa voittanut Katja Karjalainen. Luokassa I kilpaileva mäntsäläläinen on mukana jo uransa neljänsissä paralympialaisissa. Ratsu Dr. Doolittlelle paralympialaiset ovat toiset.

Riossa Karjalainen ja Dr. Doolittle sijoittuivat henkilökohtaisessa ohjelmassa ja vapaaohjelmassa molemmissa seitsemänsiksi. Edellisissä MM-kilpailuissa vuonna 2018 sijoitukset olivat henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudes ja vapaaohjelmassa kahdeksas. Karjalaisella on urallaan paralympiahopean lisäksi myös MM- ja EM-pronssit.

Perjantaina Karjalainen ja Dr. Doolittle kilpailevat henkilökohtaisessa ohjelmassa, jossa luokka I käynnistyy klo 10.00 Suomen aikaa. Henkilökohtaisen ohjelman kahdeksan parasta etenee maanantaina 30.8. kilpailtavaan vapaaohjelmaan.

– Hyvällä ja luottavaisella mielellä lähden kisaamaan. Lähtölistalla kaikki on tuttuja nimiä ja osa on ehtinyt hankkia uuden hevosen kisojen siirtämisen takia. Euroopan ilmastoon tottuneille hevosille tämä kuumuus on rankkaa, mutta tallilla pidetään viilennyksestä hyvää huolta. Olosuhteet tekevät toisaalta sen, että yllätyksiä voi tulla, Karjalainen sanoi.

  • Jere Forsbergin avoimen taljajousiluokan määritelmä: Urheilijat, joilla on vammaa jaloissa ja keskivartalossa. Luokassa on sekä pyörätuoliurheilijoita (pääasiassa alaraajahalvaantuneita) että pystystä tai tuolilla istuen amuvia urheilijoita.

  • Katja Karjalaisen luokan I määritelmä: Käyntiluokka. Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten ratsastaja käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.

Urheilijaprofiilit

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu

Suomen joukkueen kisasivut

 

Kuvassa Katja Karjalainen ja Jere Forsberg Suomen paralympiajoukkueen Pohjoisen Tähdet -taustalla.