Tokio 2020 – suomalaiset maanantaina: Manni puolustaa paralympiapronssiaan, Karjalainen ratsastuksen vapaaohjelmassa

Henry Manni ja Katja Karjalainen Pohjoisen tähdet -taustalla

Vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäparalympialaisten T34-luokan 100 metrin ratakelauksen pronssimitalisti Henry Manni puolustaa mitaliaan heti Tokion paralympialaisten ensikelauksessaan.

Lohjalaisen Mannin 100 metrin kelausfinaali käydään maanantaina klo 4.43 Suomen aikaa. Satasella on poisjääntien vuoksi vain yhdeksän kelaajaa. Tämän vuoksi kisa päätettiin kelata suorana finaalina ilman yhden kelaajan tiputtavia alkueriä.

Tunisian Walid Ktila on hallinnut T34-luokan kelauksia vuosikausia ja on ylivoimainen ennakkosuosikki tälläkin kertaa. Kauden maailmantilastossa Ktila on ykkönen hurjalla ajalla 14,54 ennen Kanadan Austin Smeenkiä (15,34) ja Mannia (15,58).

Manni on ollut paralympiavuonna paremmassa iskussa kuin esimerkiksi MM-kisavuonna 2019. Tuolloin hän jäi MM-satasella kuudenneksi. Riossa paralympiapronssi irtosi Suomen ennätysajalla 15,46 ja kovaa täytyy kelata maanantainakin, jos mitalisijoille haluaa.

Katja Karjalainen sijoittui perjantaina kouluratsastuksen luokan I henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudenneksi, mikä avasi hänelle paikan kahdeksalle parhaalle pyhitettyyn vapaaohjelmaan. Karjalainen ja Dr. Doolittle kilpailevat vapaaohjelmassa maanantaina Tokion illan jo pimettyä klo 15.01 Suomen aikaa alkavassa kisassa.

Vapaaohjelmasta Karjalainen saavutti Lontoossa 2012 uransa komeimman palkinnon, paralympiahopeaa. Pekingissä 2008 ja Riossa 2016 hän oli vapaaohjelman seitsemäs.

Viime MM-kisoissa vuonna 2018 vapaaohjelman mitalit menivät Italian Sara Morgantille, Latvian Rihards Snikusille ja Yhdysvaltain Roxanne Trunnellille. Tokion henkilökohtaisessa ohjelmassa mitaleilla oli sama kolmikko, ainoastaan käänteisessä järjestyksessä. Karjalainen ja Dr. Doolittle olivat vuoden 2018 MM-kilpailuissa vapaaohjelman kahdeksansia.

 

  • Henry Mannin luokan T34 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on vammaa sekä ylä- että alavartalossa, pääasiassa CP-vammaisia urheilijoita, mutta myös muita, harvinaisempia vammatyyppejä.
  • Katja Karjalaisen luokan I määritelmä: Käyntiluokka. Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten ratsastaja käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.

Urheilijaprofiilit:

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu