Tokio 2020: Katja Karjalaisen ja Toopen viimeinen tanssi toi vapaaohjelman kuudennen sijan

Ratsastaja Katja Karjalainen ja Toope-hevonen Tokion 2021 paralympialaisten vapaaohjelmassa

Tokion paralympialaisten kouluratsastus huipentui luokan I vapaaohjelmaan. Henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudenneksi sijoittuneet Katja Karjalainen ja Dr Doolittle ”Toope” arvioitiin myös vapaaohjelman kuudensiksi prosenttisosuudella 74.640. USA:n Roxanne Trunnell otti tuplamestaruuden ja voitti vapaaohjelman hienolla tuloksella 86.927.

Suoritus oli Karjalaisen ja Toopen viimeinen yhteinen tanssi Toopen (s. 2003) siirtyessä Tokion jälkeen eläkkeelle. Neljänsissä paralympialaisissa kilpailleen Karjalaisen koreografiaa tahditti kamarimusiikki.

– Oli erittäin kiva tanssia. Kappale oli Toopelle kepeä ja iloinen ja nautin sen mennä Toopen kanssa. Takaosakäännöksen aloitin väärällä raipan merkillä ja Toope hämmentyi niin paljon, että pysähtyi siinä. Muuten ohjelma meni musiikkiin ja suhteellisen virheettömästi, mutta pisteisiin en ole tyytyväinen, Karjalainen kertasi suoritustaan.

Vapaaohjelmasta Karjalainen saavutti Lontoossa 2012 uransa komeimman palkinnon, paralympiahopeaa. Pekingissä 2008 ja Riossa 2016 hän oli vapaaohjelman seitsemäs.

– Rioon piti urani loppua, mutta niin vain minut saatiin houkuteltua Tokion projektiin mukaan. Ja kun paikan sain hankittua, fokus on ollut, että Tokiota kohti mennään ja tässä ollaan. Kuumuuden sijaan eniten jännitin, miten Toope hyväksyy paikallisen veden, mutta hyvin senkin suhteen on mennyt, Karjalainen sanoi.

Tokion kesäparalympialaiset 24.8.–5.9.2021

Kouluratsastus, vapaaohjelma

1) Roxanne Trunnell, USA, 86.927, 2) Rihards Snikus, LAT, 82.087, 3) Sara Morganti, ITA, 81.100, 4) Jens Lasse Dokkan 76.654, 5) Laurentia Tan, SGP, 75.060, 6) Katja Karjalainen 74.640, 7) Julia Sciancalepore, AUT, 71.060, 8) Vladislav Pronskiy, RPC, 62.640

Katja Karjalaisen luokan I määritelmä: Käyntiluokka. Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten ratsastaja käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.


Katja Karjalaisen urheilijaprofiili

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu

 

Kuvassa ratsastaja Katja Karjalainen ja Toope-hevonen Tokion paralympialaisten vapaaohjelmassa. Kuvaaja: Harri Kapustamäki /Kihu /Paralympiakomitea