Tokio 2020 – suomalaiset keskiviikkona: T54-luokan kelaajatähdet asettuvat lähtöviivalle päälajissaan satasella 

Pohjoisen Tähdet -taustalla  Amanda Kotaja, Leo-Pekka Tähti ja Jarkko Mylly


Leo-Pekka Tähti hakee kuudetta paralympiakultamitaliaan, Amanda Kotaja ensimmäistä paralympiamitaliaan ja Esa-Pekka Mattilakin uransa ensimmäistä paralympialaisten finaalipaikkaa, kun suomalaisittain odotettu T54-luokan 100 metriä kelataan Tokiossa keskiviikkona.
 
Helpolla ei Tähti tule valtikkaansa satasen kelauksessa pitämään. Erityisesti aasialaiskelaajat, joita ei ole viime vuosina kansainvälisillä radoilla juuri nähty, antavat porilaiselle kovan vastuksen. 
 
– Kiinasta tulee kolme jätkää, jotka ovat kaikki kovia, sen näki jo aiemmin starttiharjoituksissa. Siellä on myös yksi uusi thaimaalainen, joka tulee vetämään alle 14 sekunnin, jos vettä ei tule kovasti. Meksikolaiset ja australialaiset ovat myös kovassa kunnossa, joten pitää vetää varmaan reilusti alle 14 sekunnin finaalissa voittaakseen, jos keli on kuiva. Sateessa puolestaan saa olla aika kova luu, jos vetää alle 14 sekunnin, Tähti pohti. 
 
Esa-Pekka Mattilalle Tokion kisat ovat kolmannet paralympialaiset, ja nyt finaalipaikka T54-luokan satasella on ensimmäistä kertaa realismia. Mattila on kelannut tänä kesänä uudeksi ennätyksekseen 14,18 ja liian kovaan myötätuuleen matka on taittunut aikaan 14,01. Maailmantilastossa Mattila on ennen Tokiota jaetulla seitsemännellä sijalla. 
 
Amanda Kotaja on kolminkertainen maailmanmestari, mutta kaksissa edellisissä paralympialaisissa mitalitili ei ole vielä auennut. Helsinkiläistynyt vampulalainen oli Lontoossa 2012 T54-luokan satasen neljäs ja Riossa 2016 kuudes. Nyt hän lähtee kisaan maailmantilaston kärkipaikalta, mutta kuten miestenkin kisassa myös naisissa erityisesti aasialaiskelaajat ovat suuri kysymysmerkki. 
 
Kotaja on tällä kaudella kelannut satasen aikaan 16,09. Kotajan vuonna 2015 kelaama Suomen ennätys, joka tuolloin oli vajaan vuoden ajan myös maailmanennätys, on 15,64. 
 
Miesten satasen alkuerät kelataan keskiviikkona klo 5.43 (E-P Mattila) ja klo 5.57 (Tähti) Suomen aikaa ja finaali klo 13.30. Naisten satasella Kotajan alkuerä on ohjelmassa klo 6.22 ja finaali klo 14.46. 

Mylly ilmakiväärikilpailussa, Polvi maantieajossa 

Haapavetinen Jarkko Mylly tekee paralympiadebyyttinsä keskiviikkona SH1-luokan 10 metrin ilmakiväärikilpailussa. Alkukilpailu alkaa klo 3.30 Suomen aikaa ja kahdeksan kilpailijan finaali klo 5.30.  
 
Alkukilpailussa ammutaan 60 laukausta ja finaalissa yhteensä 24 laukausta siten, että 12 laukauksen jälkeen heikoimman tuloksen ampunut kilpailija tippuu pois. Tämän jälkeen pudotuksia on aina kahden laukauksen välein, kunnes kaksi viimeistä kilpailijaa ampuvat kaksi viimeistä laukaustaan. 
 
Ilmakiväärikilpailun finaaliin pääsemiseen on viimeisimmissä MM-kilpailuissa ja paralympialaisissa vaadittu noin 632–633 pistettä. Se on Myllylle kova tulos, mutta saavutettavissa. Miehen alkukilpailun ennätys on Saksan Hannoverissa vuonna 2017 ammuttu 638,4 pistettä. 
 
Käsipyöräilijä Teppo Polvi kilpailee keskiviikkona maantieajokilpailussa. Polvi edustaa vaikeavammaisimpien käsipyöräilijöiden H1-luokkaa. Maantieajossa H1-luokka on yhdistetty lievempivammaisten H2-luokan kanssa, mikä heikentää ratkaisevasti Polven menestysmahdollisuuksia. Lähtökohtaisesti kilpailun kärkisijat tulevat menemään melkoisella varmuudella H2-luokan kilpailijoille. Maantieajo alkaa keskiviikkona klo 3.35 Suomen aikaa.  
 

  •  Leo-Pekka Tähden, Esa-Pekka Mattilan ja Amanda Kotajan luokan T54 määritelmä: Pyörätuoliurheilijoita, joilla on toimivat käsilihakset ja keskivartalon lihakset, enimmäkseen alaraajahalvaantuneita (paraplegia).

  • Jarkko Myllyn luokan SH1 määritelmä: Urheilijoille, joilla on vammaa alaraajoissa, esim. alaraajahalvaus (paraplegia). 

  • Teppo Polven luokan H1 määritelmä: Vaikeavammaisimpien urheilijoiden käsipyöräluokka. Urheilijoilla vammaa/heikkoutta kaikissa raajoissa, useimmiten neliraajahalvaus (tetraplegia) 

Urheilijaprofiilit:

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu