Paralympiakomitea pienentää hiilijalanjälkeään – hiilineutraalit painotuotteet vähentäneet jo päästöjä

Paralympiakomitean hiilineutraalisti painattamat Suomen paralympiajoukkueen Tokio-kortti ja -kisaohjelma

Paralympiakomitea on pienentänyt alkuvuoden 2021 aikana hiilijalanjälkeään teettämällä painotuotteet hiilineutraalisti PunaMustassa ja lisäämällä digitaalisia sisältöjä. Laajempaan vastuullisuusohjelmaan kuuluva toimi on vahvistettu Paralympiakomitean tuoreimpana Planet Act -tekona.

Suomen Paralympiakomitea on alkuvuoden 2021 aikana säästänyt noin 10 500 kappaleen, keskimäärin 16-sivuisen painotuotteen tekemisessä yhteensä noin 730 kg CO2e, kun tuotteet on painettu hiilineutraalisti. Lisäksi sisältöjä on tuotettu enemmän digitaalisessa muodossa.

Toimiakseen ympäristöystävällisemmin Paralympiakomitea ryhtyi yhteistyöhön PunaMustan kanssa, joka tarjoaa Paralympiakomitealle ja sen jäsenistölle mahdollisuuden valita ympäristöystävälliset, täysin hiilineutraalit painotuotteet sekä digitaalisesti saavutettavat julkaisut ja lomakkeet, jotka ovat sujuvasti myös esimerkiksi näkö- ja kuulorajoitteisten käytettävissä.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana on vaihdettu muun muassa Paralympiakomitean vuosikertomus ja erilaisia esitteitä hiilineutraalisti tuotetuiksi, ja työ kohti entistä pienempää hiilijalanjälkeä jatkuu.

Paralympiakomitean vuoden 2021 alussa julkaistuun vastuullisuusohjelmaan sisältyvä ympäristöteko on vahvistettu Planet Act -tekona Planet Companyn palvelussa, jossa riippumattomat asiantuntijat arvioivat yritysten ympäristötoimien vaikuttavuutta.

- Pienistä puroista syntyy suuria virtoja, ja painotuotteiden hiilineutraali tuotanto ja sisältöjen digitalisointi ovat helppoja toimia toistaa. Suomen Paralympiakomitean laaja sekä kansallinen että kansainvälinen tavoittavuus auttaa osoittamaan tietä samankaltaisille toimille myös muualla, toteaa Planet Act -teon arvioinut Sustainable Energy for All -organisaation vanhempi energia-asiantuntija Mikael Melin.

Arvio Planet Act -teosta: hiilineutraalit painotuotteet

Paralympiakomitea haluaa olla yhteiskunnallisesti vaikuttavin urheiluliike Suomessa, ja olla muutoksen tekijänä myös muualla kuin urheilussa. Vuoteen 2025 asti voimassa olevan vastuullisuusohjelman tavoitteena ympäristön osalta on pienentää painotuotteista, tapahtumatuotannoista, muista hankinnoista ja matkustuksesta syntyvää hiilijalanjälkeä.

Ympäristöteot arvioidaan, vahvistetaan ja julkaistaan Planet Companyn sivustolla, mikä auttaa inspiroimaan ja kannustamaan myös muita samankaltaisiin konkreettisiin toimiin.

 

Lue lisää:

Planet Companyn asiantuntija-arvio: Paralympiakomitean hiilineutraalit painotuotteet

Paralympiakomitean tähänastiset ympäristöteot Leader Planet Companyna

Planet Company vahvistaa Paralympiakomitean vastuullisuusteot

PunaMusta vastaa jatkossa Paralympiakomitean paino- ja esitysmateriaaleista

Paralympiakomitean vastuullisuusohjelma: Paraurheilu avaa ovia yhteiskuntaa

 

Kuvissa: 1) Paralympiakomitean painattamat Suomen paralympiajoukkueen tervehdyskortti ja käsiohjelma Tokion paralympialaisista 2) Planet Companyn antama arvio hiilineutraalien painotuotteidemme ympäristövaikutuksista: "Impact" 3 merkkiä, "Excitement" 3 merkkiä, "Replicability" 4 merkkiä.