”On arvokasta, että esillä on erilaisia roolimalleja” – Esikuvat puhuvat -valokuvanäyttelyssä ihminen ja hänen tarinansa ovat valokeilassa

Voimistelija Lilli Lahdes poseeraa kuvansa edessä.

Valokuvataiteilija Johanna Kareen KATSO IHMINEN® -konseptin Esikuvat puhuvat -näyttelyn avajaisia vietettiin perjantaina, kansainvälisenä vammaisten päivänä 2021 Helsingin Musiikkitalolla, jonka aulassa kuvat ovat esillä 3. tammikuuta saakka. Yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa toteutetussa näyttelyssä esitellään kymmenen upeaa urheilijaa ja heidän tarinansa.

Näyttelyyn kuvatut urheilijat ovat ratakelaaja Esa-Pekka Mattila, voimanostaja Jenni Kuusela, ratsastaja Pia Reitti, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö, keihäänheittäjä Jasmine Repo, voimistelija Lilli Lahdes, judoka Jani Kallunki, jousiampuja Jere Forsberg, yleisurheilija Anni Metsola ja jääkiekkoilija Markku Hirvelä.

– Toivon, että jokainen näyttelyyn saapuva näkee saman, mitä minä näin, eli kuinka sisukkaita ja elämää pursuavia nämä henkilöt ovat, valokuvataiteilija Johanna Kare sanoi.

Valokuvataiteilija Johanna Kare vastaanottaa kukat ja halauksen Paralympiakomitean pääsihteeriltä Riikka Juntuselta.

Näyttely koostuu Kareen mustavalkoisista valokuvista ja niiden yhteydessä olevista, kuvattavien itse laatimistaan elämäntarinoista.

– En niinkään halua nostaa itseäni esille, mutta pohjimmainen syy, miksi halusin olla tässä mukana, oli että tämä on tapa vaikuttaa siihen, millaisia kehoja, millaisia ihmisiä julkisesti on esillä. Koen, että on arvokasta, että tarjolla on erilaisia roolimalleja, lyhytkasvuinen voimanostaja Jenni Kuusela totesi.

– Kun olin itse nuori, ei silloin julkisuudessa näkynyt muita lyhytkasvuisia. Siinä mielessä sosiaalinen media on ollut hyvä alusta siihen, että erilaiset ihmiset ovat päässeet esiin. Mutta vielä ei olla valmiita vammaisten henkilöiden näkyvyyden osalta, hän jatkoi.

Down-voimistelija Lilli Lahdes oli innoissaan päästessään kuvattavaksi ja erittäin tyytyväinen myös lopputulokseen.

– Kuva näytti mahtavalta. Tykkään käydä kaikissa kilpailuissa ja esityksissä ja tykkään myös, kun otetaan kuvia. Se tuntuu ihanalta, Lahdes sanoi.

Esikuvat puhuvat -valokuvanäyttely on yleisölle maksuton ja avoinna aina Musiikkitalon aukioloaikoina. Näyttelyn suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

www.johannakare.com

 

Esikuvat puhuvat -näyttelyn Suomea vuoden 2022 ajan kiertävät 10 valokuvateosta huutokaupataan niistä kiinnostuneille marras–joulukuussa 2022 huipentuvassa huutokaupassa. Huutokauppa avautuu maanantaina 21.11. ja huipentuu tasan vuosi näyttelyn ensimmäisten avajaisten jälkeen kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2022 tuolloin lähetettävän Paralympiagaalan aikana. Seuraa uutisointia Paralympiakomitean kanavista!


Lue lisää:

10 urheilijaa esiin nostava Esikuvat puhuvat -valokuvanäyttely nähtävillä seuraavaksi Sanomatalossa

ESIKUVAT PUHUVAT -valokuvanäyttely avautuu Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA – Tervetuloa avajaisiin 17.10.