Suur-Hamarille kultaa ja Kivirannalle hopeaa lumilajien MM-kisoista

Ben Tudhope, Matti Suur-Hamari ja Evan Strong.

Matti Suur-Hamari voitti kultaa lumilautacrossissa ja arvokisadebytantti Nette Kiviranta ylsi hopealle alppihiihdon kelkkalaskijoiden pujottelussa, kun paraurheilun lumilajien maailmanmestaruuskilpailut käytiin ensimmäistä kertaa samassa paikassa samaan aikaan Norjan Lillehammerissa.

Suur-Hamarille Lillehammerin MM-kilpailut olivat ensimmäiset arvokisat sitten vuoden 2018 Pyeongchangin talviparalympialaisten, joissa mies voitti kultaa lumilautacrossista ja pronssia banked slalomista. Vuoden 2019 MM-kotikisat Pyhällä jäivät Suur-Hamarilta väliin loukkaantumisen vuoksi ja viime vuoden MM-kisat siirtyivät tälle tammikuulle koronaviruspandemian vuoksi.

Lumilautailun banked slalom käytiin Lillehammerissa parikilpailuna. Suur-Hamari selvitti tiensä puolivälieriin SB-LL2-luokassa, mutta siinä Iso-Britannian Ollie Hall oli parempi ja selvitti tiensä välieriin. Suur-Hamari sijoittui viidenneksi. SB-LL1-luokan dual banked slalomissa Tomi Taskinen oli 11:s ja SB-UL-luokassa Matti Sairanen 16:s.

Lumilautacrossissa Suur-Hamari teki vakuuttavaa jälkeä. Hän oli ykkönen karsinnassa, välierälaskussa ja finaalissa. Kyseessä oli Suur-Hamarin uran kolmas lumilautacrossin maailmanmestaruus. Edelliset olivat vuosilta 2015 ja 2017.

Suur-Hamari kiitteli voitelija Juha Haukkalaa, joka oli loihtinut monikansallisen laskijatiimin laudat nopeaan kuosiin lumilautacrossiin. Suur-Hamarin tiimikavereista australialainen Ben Tudhope voitti hopeaa ja kanadalainen Alex Massie oli neljäs.

– Hienoa oli päättää MM-kisat voittoon ja siihen faktaan, että vielä kulkee. Pekingin paralympialaisiin lähtiessä meidän tiimi on kyllä vahvoilla. Ikinä ei tiedä, kuka ensimmäisenä maaliviivan ylittää, mutta joukkue toimii loistavasti. Kiitos Haukkalalle liukkaista laudoista ja Pärille (valmentaja Sundqvist) tunnelman luonnista sekä Benille ja Bubsille (Massey), että leireillä ja kisoissa pusketaan toisiamme eteenpäin, Suur-Hamari sanoi Lumilautaliiton tiedotteessa.

Alppihiihtokilpailuissa Suomella oli mukana kolme laskijaa, Santeri Kiiveri pystylaskijoiden luokassa sekä ensimmäisiin para-alppihiihdon arvokilpailuihinsa osallistuneet Maiju Laurila ja Nette Kiviranta kelkkalaskijoiden luokassa.

Kiviranta sai virallisen para-alppihiihdon vammaluokituksen vasta viime vuoden marraskuussa Itävallassa käydyn Eurooppa Cupin kilpailun yhteydessä. Nyt hän laski jo MM-mitaleille pujottelussa.

Kiviranta oli nuorten SM-mitalitason alppihiihtäjä, ennen kuin vammautui liikenneonnettomuudessa vuonna 2018. Tausta on siis vahva, mutta näin nopea nousu mitaleille oli yllättävä yhtä kaikki.

– Se, että palaa entisenä alppihiihtäjänä arvokisoihin ja pystyy ottamaan mitalin, sen merkityksen tajuaa ehkä vasta myöhemmin. On hienoa, että pystyn menestymään näin hyvin jo alkuvaiheessa, Kiviranta sanoi Ylen haastattelussa.

Kivirannan ero kultaa voittaneeseen Saksan Anna-Lena Forsteriin oli yli 14 sekuntia. Pekingin paralympialaisiin – joihin Kivirantaa ei vielä ole nimetty – on todennäköisesti tulossa pari kovaa laskijaa Kiinasta, joten vielä riittää 20-vuotiaalla espoolaisella tavoiteltavaakin.

Maiju Laurila keskeytti pujottelukilpailun ja sijoittui suurpujottelussa neljänneksi.

Kiiverillä vauhti riittää, kunhan terveystila antaa myöten

Pystylaskijoiden pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun kaudella 2019–2020 voittanut ja vuoden 2018 paralympialaisten pujottelussa neljänneksi laskenut Santeri Kiiveri urakoi Lillehammerissa koko kisaohjelman, kuusi kilpailua.

Parhaat sijoituksensa lappeenrantalainen laski odotetusti pujottelussa. Paripujottelussa, jossa mukana olivat kaikkien luokkien laskijat, Kiiveri ylsi puolivälieriin eli kahdeksan parhaan joukkoon. Pystylaskijoiden pujottelukisassa Kiiveri oli seitsemäs. Superyhdistetyssä sijoitus oli kymmenes, suurpujottelussa 17:s, Super-G:ssä 15:s ja syöksylaskussa 16:s.

– Olen viimeiset vuodet taistellut todella pahasta terveysongelmasta ylähengitysteiden kanssa. Satunnaisesti, noin kerran–kahteen kuukauteen, nenä ja sivuontelot menevät täysin tukkoon, mikä aiheuttaa totaalisen kunnon laskun noin viikoksi tai kahdeksi. Nyt kyseinen ongelma iski päälle toisena kisapäivänä. Yleensä lopetan treenit tässä tilanteessa ja lepään, mutta MM-kisoista en halunnut jäädä paitsi, Kiiveri selvitti Facebook-sivuillaan.

– Tavoite kisoista oli ainoastaan mitali. Olen silti aika hyvillä mielin varsinkin pujottelusta. Sarjassani oli mukana ylivoimaisesti suurin joukko kilpailijoita, noin 40, joten seitsemäs sija ja sekunti palkintosijoille mentiin siis läpi tahdon voimalla. Kilpailu meidän sarjassa on todella kovaa tänä vuonna, joten puolikuntoisena ei meillä mitaleja tule, hän jatkoi.

Viimeisen kisapäivän paripujottelussa Kiiveri koki energiansa alkaneen olla palautunut. Paripujottelussa pystylaskijat, kelkkalaskijat ja näkövammaiset laskijat laskevat samassa sarjassa. Mukana oli 60 laskijaa ja Kiiveri selvitti tiensä kahdeksan joukkoon puolivälieriin. Se on osoitus siitä, että terveenä Kiiveri tulee Pekingin paralympialaisissa kilpailemaan pujottelumitalista.

Maastohiihdossa Inkki Inolan ja opashiihtäjä Arttu Kaarion lähtö Lillehammeriin viivästyi taustajoukoissa sattuneen koronatartunnan vuoksi. Kaksikko pääsi lähtemään Norjaan vasta toisen kisaviikon keskiviikkona, jolloin ohjelmassa oli enää yksi kisa: perinteisen sprintti.

Inola oli sprintin karsinnassa kymmenes jääden 29 sekunnin sadasosaa paikasta kahdeksan parhaan joukkoon ja välieriin.

– Harmittavan pienestä jäi jatkopaikka kiinni. Oma meno ei ollut sellaista, mitä itse odotin eilisen avaavan vedon jälkeen. Eilen kulku oli hyvää ja lihas tuntui herkälle. Seuraavaksi katseet käännetään kohti Pekingiä. Perinteisen hiihto on tällä kaudella kulkenut hyvin normaalimatkoilla, joten Pekingissä päämatka on 20 kilometriä pertsalla. Toinen tärkeä matka on vapaan sprintti, Inola kertoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Pekingin talviparalympialaiset käydään 4.–13. maaliskuuta 2022. Suomalaisurheilijoista kisoihin on tähän mennessä valittu Matti Suur-Hamari, Santeri Kiiveri, Inkki Inola ja opashiihtäjä Arttu Kaario.

Kaikki MM-kilpailujen suomalaistulokset kootusti täältä

Kuvassa lumilautacrossin SB-LL2-luokan mitalistit Ben Tudhope (vas.), Matti Suur-Hamari ja Evan Strong. Kuva: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen