Uneton yö ja Kummolan kirja sysäsivät Teemu Rytkösen vaikuttajan polulle
Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen koulutusohjelma on suunnattu vammaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet vaikuttamistehtävistä urheilun ja liikunnan parissa. Haku koulutusohjelman toiselle vuodelle on auki 31.1.2022 saakka. Lisätiedot ja hakulomake löytyvät täältä.
33-vuotias Teemu Rytkönen oli yksi koulutusohjelman ensimmäisen vuoden osallistujista. Hänelle koulutusohjelmaan mukaan lähteminen ei ollut pitkän harkinnan tulos, pikemminkin päinvastoin.
– Ei yhtenä yönä meinannut tulla oikein uni silmään. Luin silloin Kalervo Kummolan elämäkertaa, jossa hän kertoo, miten on päässyt vaikuttamaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti Jääkiekkoliiton ja Olympiakomitean johtotehtävissä, Rytkönen sanoo.
– Ajattelin, että ehkä nyt ei ihan suoraan Olympiakomiteaan, mutta josko sitä voisi Paralympiakomitean kautta löytää itsellenikin vaikuttamisen väylän. Soitin Paralympiakomitean puheenjohtajalle Sari Rautiolle ja hän sanoi, että sattuipa sopivasti, meillä on juuri alkanut tällainen hanke, johon liittyy tällainen koulutus.
Pielavedeltä kotoisin oleva Rytkönen pelasi lapsena ja nuorena lentopalloa ja salibandya, lentopallosta jäi käteen mitaleitakin. Etenevä näkövamma teki joukkuepalloilun harrastamisen kuitenkin vaikeaksi.
Muutettuaan Ouluun opiskelemaan prosessitekniikan diplomi-insinööriksi Rytkönen löysi omaksi lajikseen klassisen kehonrakennuksen, jossa hän voitti nuorten SM-kultaa vuonna 2009.
Viimeiset kehonrakennuskisansa Rytkönen kävi reilu viisi vuotta sitten. Nykyään Helsingissä asuva ja elintarviketeollisuuden asiantuntijatehtävissä työskentelevä Rytkönen on edelleen kovakuntoinen ja aktiivinen liikkuja. Viime kesänä hän mm. pyöräili Turun Saariston rengastien (185km) päivässä.
Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen koulutusohjelman osalle Rytkönen ei ehtinyt ennakkoon rakennella erityisiä odotuksia, sen verran ex tempore -tyylisesti päätös lähteä mukaan syntyi. Kokemus oli kuitenkin erittäin positiivinen.
– Tietysti korona-aika vaikutti siten, ettei päästy tekemään asioita kasvotusten ihan niin paljon kuin olisi toivonut, mutta lähijaksoilla oli mielestäni erittäin hyviä ja ammattimaisia kouluttajia ja vieraita, jotka toivat monipuolisesti esiin erilaisia näkökulmia urheilun ja liikunnan alalla vaikuttamiseen liittyen, Rytkönen sanoo.
– Ryhmässämme ehti muotoutua sellaista tietynlaista yhteisöllisyyttä ja ryhmästä sai paljon positiivista energiaa, hän jatkaa.
Jokainen koulutettava saa myös oman mentorin, jonka kanssa voi sparrailla erilaisia vaikuttamistyöhön liittyviä asioita. Rytkönen kokee arpansa olleen tämän suhteen erinomainen, kun mentoriksi valikoitui kaima Teemu Japisson, nykyinen Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen pääsihteeri, joka on tehnyt pitkän päivätyön suomalaisen urheilun ja liikunnan johtotehtävissä.
– Koen, että olimme alusta asti hyvin samalla aaltopituudella. Hänen kanssaan työskentely oli helppoa ja sain paljon hyviä vinkkejä ja työkaluja jatkoon. Toivon, että yhteydenpito voi jatkua tämän koulutusohjelman jälkeenkin, Rytkönen toteaa.
Pitkän aikavälin tavoitteet oman vaikuttamispolun suhteen ovat Rytkösellä jo mietittynä.
– Tavoitteeni on olla jonain päivänä joko Olympiakomitean tai Paralympiakomitean joko kotimaisessa tai kansainvälisessä hallituksessa, hän linjaa.
Niille, jotka pohtivat lähtemistä vaikuttamisen polulle liikunnan ja urheilun parissa, Rytkönen suosittelee koulutusohjelmaa lämpimästi.
– Se oli positiivinen ja energisoiva kokemus. Sieltä saa väylät ja työkalut vaikuttamistyön parissa etenemiseen. En keksi parempaa kick offia tälle tielle, Rytkönen sanoo.
Lue lisää Vammaiset vaikuttajiksi -ohjelmasta:
Mentorit ja avainhetket ovat siivittäneet Meri-Maari Mäkisen tietä vaikuttajaksi