Vapaaehtoistyö vei vaikuttajaksi – Esa Peltonen kannustaa tarttumaan rohkeasti kaikkiin tilaisuuksiin

Esa Peltonen nauraa lähikuvassa, taustalla kuva hänestä lumikenkäilemässä Special Olympics -kisoissa.

Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen koulutusohjelma on suunnattu vammaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet vaikuttamistehtävistä urheilun ja liikunnan parissa. Haku koulutusohjelman toiselle vuodelle on auki 31.1.2022 saakka. Lisätiedot ja hakulomake löytyvät täältä.

Koulutusohjelmaan osallistui ensimmäisenä vuonna niin vaikuttajan polkunsa alussa olevia kuin sillä jo pidemmälle ehtineitä. Yksi pidemmälle ehtineistä oli Special Olympics -jalkapalloilija ja -lumikenkäilijä Esa Peltonen, joka tunnetaan suomalaisen paraurheilun maailmassa kilpakenttien lisäksi myös kenttien laidoilta vapaaehtoistehtävistä. Erilaiset vapaaehtoistyöt ovat avanneet Peltoselle väyliä myös vaikuttajan paikoille.

Hartolasta kotoisin olevan vaikuttajan taival käynnistyi jo 1990-luvun puolivälissä Heinolassa, missä hän päätyi sattuman kautta paikallisen urheiluseuran hallitukseen.

- Olin opiskelemassa kokiksi ja tarjoilijaksi, ja tein koulun ohella hiihtokisoissa toimitsijan tehtäviä Kirkonkylän Kisalle. Kun yhtenä vuonna seuran hallituksen jäsenistössä oli yhden hengen vajaus, serkkuni ehdotti minua avoinna olevalle paikalle, Peltonen kertoo.

Sosiaalinen persoona on tehnyt vuosien varrella vaikutuksen moniin järjestötoimijoihin myös urheilun ulkopuolella, ja Peltonen on päätynyt tekemään vaikutustyötä monenlaisissa piireissä. Vapaaehtoistyöt ovat poikineet kyselyitä laidasta laitaan – niin kokoomuksen ehdokkaaksi seuraavissa kuntavaaleissa kuin jäseneksi miesten fetissiyhdistyksen hallitukseen. Näihin molempiin Peltonen on suostunut.

- Olen tarjoutunut kaikenlaisiin tilaisuuksiin vapaaehtoiseksi. Esimerkiksi homojärjestöissä ajetaan toisen vähemmistön asiaa, mikä on tärkeää työtä. Hyväntahtoisuutta pitää olla, se vie aina kaikessa pidemmälle.

Kehitysvammaisten ihmisten valtakunnallisen kansalaisjärjestön Me Itse ry:n toiminnassa Peltosen tie on vienyt muun muassa juontamaan Euroopan laajuiselle yleisölle konferenssia kehitysvammaisten ihmisten taitojen hyödyntämisestä työelämässä ja yhteiskunnassa. Mainittu teema on lähellä Peltosen sydäntä, ja sitä hän haluaa edistää niin sanansaattajana eri alojen suuntaan kuin politiikankin kautta.

Vammaiset vaikuttajaksi -koulutusohjelmaan Peltonen lähti, kun uskoi kokemuksestaan huolimatta saavansa oppia ohjelmassa uutta. Jälkikäteen hän toteaa juuri näin käyneen.

- Tosi paljon oli minullekin uutta asiaa. Asiantuntijat kävivät vetämässä meille koulutuksia, ja esimerkiksi Salla Saarisen hyviä oppeja ja lakiasioiden koulutus jäi mieleen. Kismittääkin, etten ehtinyt aikataulujen vuoksi olla ihan aina mukana, kun ei vain pysty jakautumaan kolmeen paikkaan yhtä aikaa. Olisi ollut kiinnostavaa päästä kokemaan muiden kanssa myös se, kuinka olisin pärjännyt Ismo Jokisen haastattelussa, kun hän kuvasi osallistujista videoita, Peltonen harmittelee.

”Kaikkia pitää kannustaa eteenpäin”

Parhaillaan liikunnanohjaajaksi opiskeleva Esa Peltonen haluaa tulevaisuudessa tukea muita kehitysvammaisia urheilijoita ruohonjuuritasolla, toimia ohjaajana ja vertaistukena, ja viedä askel kerrallaan asioita eteenpäin urheilumaailmassa.

- Myös urheilussa ja opinnoissa on tullut vastaan, että vältetään vastuunottoa siitä, että erilaiset ihmiset hyväksytään ryhmässä. On yritetty lähettää pois, jos on tullut vammattomien kanssa konfliktitilanteita, eikä haluttu keskustella ratkaisuista. Myös tiedon ja taidon puutteeseen on vedottu, vaikka ensin olisi lupauduttu ottamaan mukaan esimerkiksi vammattomien kisoihin tai tekemään muuta yhteistyötä. 

Edelleen myös urheilijana jatkava, sanavalmis Peltonen näkee lisäksi kehitettävää Special Olympics -urheilun asemassa.

- Paraurheilun asema kehittyy pikkuhiljaa, ja paralympialajeihin luokitellut näkyvät vammattomien urheilun ohella. Special Olympics on kuitenkin edelleen pohjimmaisena, ja se pitäisi saada samalle viivalle muiden kanssa, sitten olisi keskinäinen tasa-arvo. Mutta asiat kehittyvät, ja pikkuhiljaa omilla teoilla saadaan muutosta aikaan, Peltonen toteaa optimistisena.

Peltonen kannustaa kaikkia kehitysvammaisia henkilöitä lähtemään rohkeasti mukaan, jos eteen tulee mahdollisuuksia, ja toisaalta niitä, joiden käsissä mahdollisuudet ovat, jakamaan niitä myös vammaisille ihmisille.

- Jokaisen kehitysvammaisen ihmisen pitää uskaltaa haastaa itseään ja miettiä, haluaako sen eläkkeen vai jotain muuta, mitä vaikka työelämä voi antaa. Olen sitä mieltä, että jokaista pitää auttaa eteenpäin ja jeesata, kun tarvitsee. Ketään ei saisi jättää yksin, eikä lytätä. Neuvoni muille on, että olkaa avoimempia ja ottakaa kaikki vastaan. Keskustelkaa, kartoittakaa tilanne ja selvittäkää yhdessä, mitä kukin voi tehdä, ja soveltakaa sitten sen mukaan.

Inspiraatiota muiden kannustamiseen ja uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa Peltonen kokee saaneensa etenkin Special Olympics -liikkeen sisällä.

- Tulen semmoisesta perheestä, etten ole sen sisällä saanut tukea. On sanottu, ettei minusta tule mitään, enkä pääse vaikuttamaan asioihin. Päätin sitten, että hitto minähän näytän. Sen takia ajattelen, etten mollaa ketään. Jokaisella on oma taustansa, ja sitä pitää kunnioittaa. Vaikka jollain on vamma, kukaan ei voi päättää, että hän ei pärjää, vaan pitää kannustaa ja tsempata eteenpäin. Sitä viestiä haluan viedä niin urheiluun, politiikkaan kuin työelämäänkin.

 

Lue lisää Vammaiset vaikuttajaksi -ohjelmasta:

Koulutusohjelma vammaisille henkilöille, joita kiinnostaa vaikuttaa urheilun ja liikunnan parissa – haku auki 31.1. saakka

Mentorit ja avainhetket ovat siivittäneet Meri-Maari Mäkisen tietä vaikuttajaksi

Uneton yö ja Kummolan kirja sysäsivät Teemu Rytkösen vaikuttajan polulle