Daria löysi luistelusta rakkaan harrastuksen Valttien avulla – Valtti-ohjelman haku vuodelle 2022 on auki

Daria Kokko luistelutuella

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään 6–23-vuotiaille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Ohjelmaan mukaan valitut lapset ja nuoret saavat henkilökohtaisen Valtin eli harrastuksen pariin saattajan, jonka kanssa käydään kokeilemassa eri liikuntalajeja. Valtit ovat pääasiassa kuntoutus- ja liikunta-alan opiskelijoita ohjelman yhteistyöoppilaitoksista ympäri Suomea.

Haku Valtti-ohjelmaan on auki 1.3.–30.4. Hakeminen tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella, johon pääset siirtymään tästä.

Yksi viime vuoden Valtti-ohjelmaan osallistuneista oli helsinkiläinen Daria Kokko, 14. Perhe oli ilmaissut fysioterapeutille, että heidän tavoitteenaan on löytää Darialle joku mieluinen harrastus. Fysioterapeutti vinkkasi Valtti-ohjelman hausta ja pyörät lähtivät pyörimään.

– Haimme ohjelmaan netin kautta ja myöhemmin sain sitten viestin, että Daria on valittu mukaan. Saimme Valteiksi kaksi opiskelijaa Laurea-ammattikorkeakoulusta, kertaa Darian äiti Victoria Kokko.

Joissain tapauksissa, kuten Darian kohdalla, Valtteja voi olla yhden sijaan kaksi. Darian perhe asetti toivomukseksi, että harrastuspaikkaan pääsisi julkisilla kulkuvälineillä, että se olisi mielellään lähellä heidän kotiaan ja että ajankohta olisi joko arki-iltapäivästä tai alkuillasta tai viikonloppuisin.

Näiden toiveiden pohjalta Valtit alkoivat suunnittelemaan Darialle liikuntakokeilujaksoa. Sen aikana käytiin kokeilemassa jalkapalloa, cheerleadingiä, tanssia ja luistelua.

Luistelu osoittautui Darialle napakympiksi, eikä vähiten sen takia, että Valtit löysivät hänelle juuri sopivan harrastuspaikan, Teija Malkin ohjaaman Kiekko-Espoo Specials -ryhmän.

– Daria oli käynyt aiemmin luistelemassa perheen ja koulun kanssa, mutta ongelmana esimerkiksi yleisöluisteluvuoroilla on, että siellä on melko paljon ihmisiä, ja se voi olla joskus jopa vaarallista Darialle, koska hän ei pysty liikkumaan niin vapaasti kuin muut lapset ja hänellä on myös heikko näkö, Victoria Kokko sanoo.

– Kiekko-Espoo Specialsissa pelataan jääkiekkoakin, mutta sinne voi mennä myös, jos haluaa vain luistella. Kiekkoa pelaavat ovat toisessa päässä kenttää ja toisessa päässä on hyvin tilaa luistella. Kaikilla osallistujilla on tuen tarvetta, joten he ovat samanlaisessa tilanteessa. Vauhtia ei ole niin paljon ja jäällä on vähemmän väkeä kuin yleisövuorolla, Victoria jatkaa.

Daria Kokko

Vuoro on lauantaisin kello 8–9.30 Matinkylän jäähallilla Espoossa, joten Kokoille tulee Helsingistä jonkin verran matkaa ja lähtö on aikaisin. Daria kuitenkin pitää luistelusta niin paljon, ettei Victoria-äidille tulisi mieleenkään harmitella harrastuksen ajankohtaa.

– Muiden lajien kohdalla, kun olen kysynyt, haluaako Daria lähteä uudestaan, hän on sanonut ei, mutta luisteluvuoron jälkeen hän sanoo heti, että haluaa tulla uudelleen seuraavana päivänä ja on laukku jo pakattuna valmiina, että mennäänkö taas tänään. Hän haluaisi mennä joka päivä, Victoria toteaa.

Darialla on spastinen hemiplegia eli toispuoleinen cp-vamma. Lisäksi hänellä on kehitysvamma, heikko näkö ja puheentuotto on pienen lapsen tasolla.

– Ennen Valtti-ohjelmaan osallistumista olin ajatellut, että liikunnan harrastaminen Darian kanssa olisi aina sellaista, että sitä tehdään yhdessä perheen kanssa, mutta nyt minulle on avautunut, että on urheiluseuroja, jotka järjestävät harrastustoimintaa erityislapsille, Victoria Kokko sanoo.

– Harrastuksen etsintään menee aika paljon aikaa, joten se hieno työ, mitä Darian Valtit tekivät, on säästänyt minulta paljon voimia. Nyt tiedämme, että Daria tykkää tosi paljon luistelusta, ja taas toiset harrastukset eivät olleet niin mieluisia, eli ei ainakaan tällä hetkellä tarvitse etsiä uusia harrastuksia. Tavoitteemme Valtti-ohjelman suhteen täyttyivät täysin, hän jatkaa.

Lue lisää Valtti-ohjelmasta