Niko Halminen auttaa luontoliikuntatapahtumien järjestäjiä ottamaan vammaiset liikkujat huomioon

Niko Halminen

Yhteiset polut on Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishanke, jossa lisätään tapahtumajärjestäjien osaamista yhdenvertaisten luontoliikuntatapahtumien järjestämiseen. Painopiste on erityisesti perheliikuntatapahtumissa.
 
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke käynnistyi syksyllä 2021 ja jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Vuoden 2022 alussa Paralympiakomitean projektityöntekijänä aloitti Niko Halminen, 39. 
 
Halminen – alkuperäiseltä koulutukseltaan kultaseppä – on apuvälineteknikko, hänellä itsellään on CP-vamma ja hänellä on lapsesta lähtien ollut läheinen suhde luontoon ja retkeilyyn. 
 
– Meille on opetettu ja annettu ymmärtää, että luonnossa liikkuminen on meille vammaisille vaikeaa. Lähtökohta on se, että sinä et pysty, jos ei ole suurin piirtein jotain highwaytä rakennettu sinne metsään. Sellaisella ajatusmallilla helposti jää luonto kokematta, vaikka todellisuudessa suuri osa pystyisi menemään siellä hyvinkin, Halminen avaa ajattelutapaansa. 
 
Asenneympäristön muuttaminen on avainasemassa myös Yhteiset polut -hankkeessa. Tarkoitus on pilottitapahtumien, yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa työskentelyn ja hankkeen päätteeksi valmistuvien esteettömän luontoliikuntatapahtuman tsekkilistan ja oppaan avulla madaltaa tapahtumajärjestäjien kynnystä järjestää aidosti yhdenvertaisia luontoliikuntatapahtumia. 
 
Hankkeen aikana järjestettävistä tapahtumista valtaosa on Suomen Ladun ja sen jäsenyhdistysten järjestämiä. Niihin Paralympiakomitea Halmisen johdolla tarjoaa osaamista, vinkkejä ja välineitä sekä markkinoi tapahtumia kohderyhmiin kuuluville. Helmikuussa Mikkelissä ja Vaasassa järjestettiin jo Ulkona kuin lumiukko -tapahtumat. 
 
Ladun projektityöntekijänä on aloittanut Miika Honkanen, joka on tuttu mm. näkövammaisten maalipallon maajoukkueesta sekä palkitun vantaalaisen urheiluseuran Aisti Sportin taustahahmona. Honkanen ja Halminen toimivat hankkeen aikana tiiviinä tandemina. 
 
Osassa hankkeen tapahtumista päävastuu on Paralympiakomitealla, ja niissä puolestaan Suomen Ladun yhdistystoimijat pääsevät tutustumaan, miten perhetapahtumia järjestetään esteettömyysasiat ja eri kohderyhmät huomioiden. Ensimmäinen Paralympiakomitean päävastuulla ollut tapahtuma oli helmikuun puolivälissä Helsinki Ski Weeksin yhteydessä Olympiastadionilla järjestetty Yhteiset polut -kick off. 
 
Nyt Halminen on kääntänyt katseensa tiiviisti 9. kesäkuuta Espoon Oittaalla järjestettävään yhdenvertaisen luontoliikunnan kokemuspäivään. Kolmas Paralympiakomitean päävastuulla oleva Yhteiset polut -tapahtuma liittyy 27. elokuuta vietettävään Nuku yö ulkona -teemapäivään. 
 
– Erityisesti paikallisissa tapahtumissa on tärkeää saattaa yhteen paikallisten vammaisjärjestöjen edustajia ja Ladun paikallisyhdistysten toimijoita, jotta yhteistyö jatkossa sujuu mutkattomasti. Lopulta tapahtumien pääviesti Ladun toimijoille ja laajemmin muille luontoliikuntatapahtumien järjestäjille on, ettei yhdenvertaisen ja esteettömyysasiat huomioon ottavana tapahtuman järjestely ole vaikeaa tai vaadi mahdottomia, Halminen sanoo. 
 
– Tapahtuma, jossa toimiminen onnistuu liikunnan apuvälineillä, on samalla tapahtuma, johon perheet voivat helposti tulla lastenrattaiden kanssa. Ohjeet, joiden avulla näkövammainen henkilö pystyy saapumaan tapahtumaan ja toimimaan siellä, ovat samalla ohjeet, jotka ovat käyttökelpoiset kaikille muillekin, hän jatkaa. 

Yhteiset polut -hanke Suomen Ladun sivuilla