Kutsumme sinut mukaan mahdollistamaan avointa ja yhdenvertaista, urheilevaa ja liikkuvaa Suomea!

 Sini Paukkeri, Iida Lounela ja Vilma Berg yhteiskuvassa mitalit kaulassa World Para Athletics Junior Championships -kisoissa.

Yhteistyö jopa neljä miljardia ihmistä ympäri maailman tavoittavien paralympialaisten ympärillä on yksi monista mahdollisuuksista vaikuttavaan ja merkitykselliseen yhteistyöhön Suomen Paralympiakomitean kanssa. Lue, minkälaisia mahdollisuuksia kanssamme on! 

Suomen paralympiajoukkueen Pohjoisen tähdet valmistautuvat kohti Pariisin 2024 sekä Milanon ja Cortinan 2026 paralympialaisia, mutta vaikuttava yhteistyö Paralympiakomitean kanssa on paikallisesti myös paljon muuta, alkaen lasten ja nuorten liikkumisen mahdollistamisesta.

Tutustu vaihtoehtoihin – minkä osa-alueen parissa sinä haluaisit muuttaa kanssamme maailmaa?

Loista paralympiajoukkueen Pohjoisen tähtien rinnalla

Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja, Santeri Kiiveri, Matti Suur-Hamari, Toni Piispanen ja Marjaana Heikkilä Suomen paralympiajoukkueen Pohjoisen tähtien tukena -kannustuskuvassa.

Suomen paralympiajoukkue muodostaa yhdessä Suomen olympiajoukkueen kanssa koko Suomen kansaa inspiroivan ja liikuttavan Pohjoisen tähdet -kokonaisuuden. Paralympiajoukkueen yhteistyökumppanuudet solmitaan Suomen Paralympiakomitean kanssa.

Kahdet seuraavat paralympialaiset käydään Euroopassa: kesäparalympialaiset elokuussa 2024 Ranskan Pariisissa ja talviparalympialaiset maaliskuussa 2026 Italian Milanossa ja Cortinassa.

Ensimmäiset valinnat Suomen paralympiajoukkueeseen Pariisiin 2024 julkaistaan kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2023.

Suomen paralympiajoukkueen yhteistyökumppanina pääset osaksi joukkueen huomattavaa kisa-aikojen näkyvyyttä ja tekemään sen yhteydessä tavoittavia aktivointeja ja esilletuontia. Saat käyttöösi valmiita hyödynnettäviä materiaaleja ja pääset viestimään yhteisistä teoistamme yhdenvertaisen urheilun eteen.

Saat hyödynnettäväksesi myös maailmasta entistä yhdenvertaisempaa tavoittelevan kansainvälisen WeThe15-kampanjan materiaalia, jota voit hyödyntää omassa viestintätyössäsi sosiaalisen vastuuden alueella.

Lue: JYSKin tyynykampanja kannustaa taas kultaunelmiin

Tue lasten ja nuorten toimintaa

Lapsia pelaamassa sulkapalloa ilmapallojen kanssa pyörätuolia käyttäen koulun liikuntasalissa.

Vammaisten lasten ja nuorten liikkumisen sekä kansainvälisiin kilpailuihin tähtäävien nuorten paraurheilijoiden tukeminen on äärimmäisen tärkeässä roolissa niin päivittäisessä tekemisessä kuin matkalla kohti liikunnallista elämäntapaa ja tavoitteellisempaa urheilemista.

Yhteistyökumppanimme liikuttavat lapsia ja nuoria esimerkiksi Para School Day -koulukiertueella ja mahdollistavat vammaisten lasten ja nuorten ensimmäisiä lajikokeiluja Valtti-ohjelman kautta.

Paralympiakomitea koordinoi myös Tulevaisuuden tähdet -ryhmää, jossa leiritetään vuosittain reilut 20 omassa lajissaan lupaavaa urheilijaa.

Lue: Borenius tukee joululahjoituksella Valtti-ohjelmaa 

Samassa jengissä kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics Finlandin kanssa

Special Olympics -voimistelijoita valmentajineen maailmankisojen kuvausseinän edessä.

Kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -toiminnassa kansallisen toiminnan mahdollistaminen on äärimmäisen tärkeää. Suomessa tapahtuvan toiminnan lisäksi osa Special Olympics Finlandin urheilijoista pääsee muutaman vuoden välein tavoittelemaan unelmiaan Special Olympics -maailmankisoihin.

Special Olympics -kesä- ja talvimaailmankisat järjestetään samalla neljän vuoden rytmillä kuin olympialaiset ja paralympialaiset, mutta parittomina vuosina. Kyseessä on maailman suurin inklusiivinen urheilutapahtuma, jossa viime vuosina on kilpaillut kesämaailmankisoissa noin 7000 urheilijaa ja talvimaailmankisoissa noin 2000 urheilijaa eri puolilta maailmaa. 

Yritysmaailman edelläkävijöillä onkin hieno mahdollisuus lähteä ennakkoluulottomasti toimimaan samassa jengissä, muodostaa oma yhteys tärkeään toimintaan ja mahdollistaa unelmia entistä useammalle!

Katso: Case Special Olympics Finland X Toyota Suomi: Beach volley -turnaus #SamassaJengissä

Vastuullisuus arvona – Paraurheilu avaa ovia yhteiskuntaan

Suomen Paralympiakomitean toiminta perustuu vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Perusperiaatteemme yhteistyökumppanuuksissa on pitkäjänteinen arvopohjainen yhteistyö. Paralympiakomitean toimintaa ohjaavat viisi arvoa: vastuullisuus, yhdenvertaisuus, esteettömyys, menestys ja osallisuus.

Visiomme on avoin ja yhdenvertainen, urheileva ja liikkuva Suomi. Tämä tarkoittaa sitä, että haluamme olla yhteiskunnallisesti vaikuttavin urheiluliike Suomessa. Ymmärrämme mahdollisuutemme vaikuttaa moniin yhteiskunnan osa-alueisiin ja olla muutoksen tekijänä myös muualla kuin urheilussa.

Lue: Paralympiakomitean vastuullisuusohjelma: Paraurheilu avaa ovia yhteiskuntaan

Maailman arvokkain pelipaita – Auta suomalaista paraurheilua talousvaikeuksien keskellä

Maailman arvokkain pelipaita -ryhmäkuva

Inhimillisen virheen takia Paralympiakomitean opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatava noin kahden miljoonan euron yleisavustus vuodelle 2023 jäi saamatta. Normaalioloissa yleisavustus kattaa yli 60 prosenttia Paralympiakomitean budjetista.

Virheen myötä moni Paralympiakomitean tärkeistä toiminnoista on ollut vuonna 2023 uhan alla. Tällaisia ovat mm. Valtti-ohjelma, jossa vammaisille lapsille ja nuorille etsitään kädestä pitäen liikuntaharrastusta sekä Special Olympics -toiminta, jonka puitteissa kehitysvammaiset henkilöt harrastavat, käyvät lajileireillä ja pääsevät tavoittelemaan unelmiaan kansainvälisissä kilpailuissa.

Keväällä 2023 käynnistynyt Maailman arvokkain pelipaita -keräyskampanja tarjoaa niin yksityishenkilöille kuin yrityksille ja yhteisöillekin helpon tavan auttaa. Keräykseen voi lahjoittaa joko MobilePaylla numeroon 58558 tai Paralympiarahasto.fi-verkkosivuston kautta.

Kaikki keräykseen lahjoittaneet henkilöt ja organisaatiot saavat nimensä paitaan, jonka täyttymistä nimistä voi seurata Paralympiarahasto.fi-sivustolla. Lisäksi tehdään myös fyysisiä Maailman arvokkaimpia Rukka-pelipaitoja, joita kampanjan päätteeksi jaetaan Paralympiakomitean toiminnassa mukana oleville urheilijoille ja liikkujille.

Vaikka moni organisaatio saattaa tänä päivänä etsiä luovempia markkinointikeinoja, on täyttynyt mainospaikka pelipaidassa edelleen hyvin merkittävä asia vammaiselle tai toimintarajoitteiselle urheilijalle. Vaikkapa kehitysvammaisten jalkapallojoukkueen pelaajille sponsorimerkintä on suuri ylpeyden aihe; me olemme tunnustettu joukkue, meitä halutaan tukea.

Lue: Maailman arvokkain pelipaita -keräyksellä haetaan tukea paraurheilun taloudelliseen ahdinkoon

Rakenna paraurheilun tulevaisuutta Paralympiarahaston avulla

Paralympiarahaston kultainen logo, jonka taustalla maalipallonpelaaja heittää palloa ja kehitysvammainen laskettelija hymyilee rinteessä.

Paraurheilussa on usein vammattomien urheilua suuremmat väline-, matka- ja avustajakulut samalla kun paraurheilun rahoitus on jo nykyisellään muuta urheilua niukempaa. Myös esteettömän ja yhdenvertaisen fyysisen liikunta- ja urheiluympäristön rakentaminen Suomeen vaatii vielä paljon.

Tulevina vuosina urheilun julkisen rahoituksen näkymät ovat entistä haastavammat, joten etsimme ja kehitämme jatkuvasti uusia vaihtoehtoja tukea vammaisten ja tukea tarvitsevien henkilöiden liikunnan aloittamista, harrastamista ja mahdollisuuksia tavoitella kansainvälisiä kenttiä.

Yksityisille henkilöille, säätiöille, yrityksille ja muille tahoille kaivattiin helppoa tapaa osoittaa tukea näiden tärkeiden asioiden mahdollistamiseen, ja vastasimme toiveisiin syksyllä 2021 avaamalla Paralympiarahaston. Uuden rahaston kautta on mahdollista kohdistaa tukea vammaisten ja toimintarajoitteisten henkilöiden liikuntaan ja urheiluun ja sitä kautta yhdenvertaisen liikuntakulttuurin edistämiseen Suomessa.

Paralympiarahasto on pitkän tähtäimen rahasto, johon kerätään lahjoituspääomaa kasvamaan korkoa tuleville sukupolville. Rahaston tuotoista ja rahankeräysluvalla kerätyistä pienlahjoituksista voidaan kuitenkin jakaa jo lyhyellä aikavälillä vuosittain kasvavaa tukea paraurheilulle.

Paralympiarahaston lisäksi muista suorista tukitoimista esimerkiksi Ahos-apuraha, Startti-stipendi ja yhteistyökumppaneidemme tarjoamat resurssit, kuten perinteiset vuosittaiset JYSK-stipendit, antavat tärkeää tukea nuorille liikunnan aloittamiseen sekä urheilussa etenemiseen.

Lue: Sitran asiantuntijan arvio: Paralympiarahaston varainhankinta paraurheiluun ja liikuntaan lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa


Tervetuloa mukaan tekemään muutosta - Ota heti yhteyttä! 


Kuvissa nuoria paraurheilijoita European Para Youth Games, World Para Athletics Junior Championships ja Special Olympics -kilpailuissa, Suomen paralympiajoukkueen Pohjoisen tähdet -kannustuskuva "Pohjoisen tähtien tukena", Maailman arvokkain pelipaita -kampanjaa edustavat neljä nuorta urheilijaa sekä lapsia tutustumassa paraurheilulajeihin Para School Day -koulukiertueella. Kuvat: Paralympiakomitea
 

Ota yhteyttä: