Valtti-ohjelma teki tehtävänsä: Iivari löysi keilailun ja uppopallon pariin

Iivari Antila keilapallo kädessään keilahallissa.

Seinäjokelainen Iivari Antila, 13, on liikunnallinen lapsi, mutta ennen viime vuotta hänelle ei ollut löytynyt sopivaa liikuntaharrastusta.

Iivarilla on lievä kehitysvamma, ADHD ja aistiyliherkkyyttä. Ryhmäliikunta oli vaikuttanut liian hälyisältä ja kovavauhtiselta. Ohjaajatkaan eivät aina olleet osanneet ottaa Iivarin tuen tarvetta riittävästi huomioon.

Keväällä 2021 Antilan perhe sai kuulla Paralympiakomitean koordinoimasta Valtti-ohjelmasta, jossa vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille etsitään liikuntaharrastusta. Ohjelmaan osallistuvat saavat henkilökohtaisen Valtin, eli harrastuksen pariin saattajan.

Iivari sai jopa kaksi Valttia, Seinäjoen ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi opiskelevat Juho Huttusen ja Miro Pärnäsen. Valtit ovat pääasiassa opiskelijoita, jotka saavat Valttina toimimisesta opintopisteitä joko pakollisen tai vapaavalintaisen kurssin kautta. Seinäjoen AMK:ssa Valtti-ohjelmaan osallistuminen on osa pakollista kurssia.

Juho ja Miro tutustuivat syksyllä Iivariin ja hänen perheeseensä Valtti Kick off -tapahtumassa Seinäjoen urheilutalolla. Iivarin mieltymysten ja Seinäjoen liikuntatarjonnan pohjalta Valtit muodostivat Iivarille liikuntakokeilusuunnitelman, jota he lähtivät yhdessä toteuttamaan.

– Miro ja Juho olivat hauskoja. He kannustivat minua ja olivat mukavia tyyppejä, Iivari sanoo.

Iivari ja Valtit kokeilivat parkouria, keilailua, frisbeegolfia ja uppopalloa. Onnistumisprosentti oli mainio, sillä aiemmin vailla säännöllistä liikuntaharrastusta ollut Iivari harrastaa nyt keilailua ja uppopalloa.

Erityisesti uppopallo on iskenyt kovaa. Antilan perheessä tiedettiin Iivarin pitävän uimisesta ja sukeltamisesta, mutta uppopallo lajina ei ollut tullut heille mieleenkään. Myöskään Valteille se ei ollut entuudestaan tuttu laji.

– Kävimme Miron kanssa läpi Seinäjoen urheiluseuroja ja listasta löytyi uppopalloseura. Kun Iivari oli kertonut pitävänsä uimisesta ja sukeltamisesta, niin ajattelimme, että sitä voisi kokeilla, Juho Huttunen kertaa.

Lakeuden Sukeltajien juniorien uppopalloryhmä on suunnattu 10–15-vuotiaille. Mukana sattui olemaan yksi Iivarin koulukaverikin, tosin tätä Iivari ja hänen perheensä eivät entuudestaan tienneet.

Snorkkeli ja lasit vaativat aistiherkältä Iivarilta aluksi totuttelua, mutta siitä huolimatta hän innostui lajista heti ensi kerrasta lähtien. Aluksi Iivari harrasti lainavälineillä, mutta hän sai syksyllä Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön myöntämän Startti-stipendin, jonka turvin hänelle hankittiin omat lasit, snorkkeli ja räpylät. Kevään Startti-stipendit ovat haettavissa huhtikuun loppuun asti. Lue lisää täältä.

– Uppopallossa kivoja asioita ovat sukeltaminen ja pallon syöttäminen veden alla. Haluan oppia sukeltamaan paremmin ja syvemmälle ja pidättämään hengitystä pidempään, Iivari sanoo.

Iivarin äiti Miia Antila on erittäin tyytyväinen, että poika tuli vuosi takaperin ilmoitettua Valtti-ohjelmaan. Uppopallon ja keilailun löytyminen harrastuksiksi on ollut hienoa jo sinällään, mutta harrastuksilla on ollut positiivinen vaikutus myös Iivarin yleiseen olemukseen.

– Iivarista on tullut aiempaa sosiaalisempi. On hän ennenkin ollut ihan puhelias ja vilkas poika, mutta on saattanut seurassa olla hieman vetäytyvä. Hän on saanut selkeästi rohkeutta harrastuksen kautta, Miia-äiti sanoo.

Juho Huttunen pitää Valtti-ohjelmaa tärkeänä työkaluna siihen, että löydetään harrastuksia niille, joille sopivan harrastuksen pariin päätyminen vaatii enemmän ponnisteluja. Tulevaa työuraa ajatellen hän kokee saaneensa arvokasta kokemusta. Eikä lopputuloskaan tässä tapauksessa ollut lainkaan hassumpi; Poika, jolla ei aiemmin ollut harrastusta, löysi harrastuksen, josta todella pitää.

– Onhan se ihan huikeaa, että sai olla mukana jossain tällaisessa, vaikka suoraan sanottuna se uppopalloharrastuksen löytyminen tuli meille Valteillekin vähän puskista, Juho naurahtaa.

Antilat ovat muuttamassa toukokuussa Seinäjoelta Kokkolaan. Miia-äiti kertoo, että harrastuksen jatkumisen pitäisi onnistua myös Kokkolassa. Paikalliseen seuraan on jo oltu yhteydessä.

Haku Valtti-ohjelmaan on auki 30.4. saakka niin perheille kuin Valtiksi haluaville opiskelijoille. Lisätiedot ja hakulomake löytyvät täältä.