Hämeenlinnan Juho Lehtonen uusi paraboccian Suomen mestaruuden, Hyvinkään Vivi Virtanen nousi hopealle

Juho Lehtonen ja Vivi Virtanen peliavustajineen

Hämeenlinnan Juho Lehtonen uusi paraboccian, eli boccian paralympialuokkien Suomen mestaruutensa. Lehtonen ei ollut mukana Validia Kuntoutus Helsingissä lauantaina käydyssä SM-sarjan päätöskilpailussa, mutta hän oli varmistanut SM-kultansa jo maaliskuussa käydyssä neljännessä osakilpailussa.

Hopealle nousi päätösturnauksen voittonsa ansiosta hyvinkääläinen Vivi Virtanen, joka pelasi ensimmäistä kauttaan paraboccian SM-sarjassa. Virtanen oli tasapisteissä kokeneen joensuulaisen Jari Rummukaisen kanssa, mutta vei hopeamitalin paremman piste-eron ansiosta. Rummukainen sai pronssia.

Boccia on Suomessa suosittu laji erityisesti invalidi- ja eläkeläisyhdistysten keskuudessa. Kesäparalympialaisissa boccia on vaikeavammaisille pelaajille suunnattu laji. Paralympialuokkiin kuuluville pelaajille suunnattua paraboccian SM-sarjaa on pelattu vuodesta 2016 alkaen.

Jari Rummukainen voitti paraboccian kolme ensimmäistä sarjamuotoisesti ratkaistua Suomen mestaruutta. Juho Lehtonen on voittanut kaksi seuraavaa. Vuoden 2020 SM-mitalit jäivät jakamatta koronaviruspandemian keskeytettyä kauden.

Kaudella 2021–2022 SM-sarjaan osallistui ennätysmäärä pelaajia: 11. Heistä kuusi oli naisia, mikä on myös uusi ennätys. SM-sarjaan osallistuneista pelaajista Mahdia Konashar ja Aapeli Paunio edustavat kesä-heinäkuun vaihteessa Suomea nuorten paraurheilun European Para Youth Games -kisoissa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa. 

Kolme suomalaispelaajaa – Leena Särelä, Vesa Koivuniemi ja Timo Ollikka – on pelannut paralympialaisissa. He olivat kaikki mukana vuoden 2008 Pekingin paralympialaisissa.

Paraboccian pelaajille on tarjolla viikoittaista valmennustoimintaa Mäkelänrinteen lukion ja Validia Kuntoutus Helsingin tiloissa maajoukkuevalmentaja Jan Huopaisen ohjauksessa.

Lue lisää paraboccian tilanteesta Suomessa:

Paraboccian SM-sarja 2021–2022

Päätösturnauksen loppujärjestys

 1. Vivi Virtanen, Hyvinkää (ULY)
 2. Elina Ino, Helsinki (HIY)
 3. Johanna Manninen, Tampere (TSI)
 4. Antti Huttunen, Helsinki (HIY)
 5. Aapeli Paunio, Espoo (HIY)

SM-SARJAN LOPPUJÄRJESTYS 5/5 OSAKILPAILUN JÄLKEEN

 1. Juho Lehtonen, Hämeenlinna 15
 2. Vivi Virtanen, Hyvinkää 8
 3. Jari Rummukainen, Joensuu 8
 4. Johanna Manninen, Tampere 7
 5. Elina Ino, Helsinki 5
 6. Vesa Koivuniemi, Tampere 3
 7. Mahdia Konashar, Vantaa 2
 8. Marju Väisänen, Tampere 1
 9. Saila Luumi, Vantaa 1
 10. Antti Huttunen, Helsinki 1
 11. Aapeli Paunio, Espoo 0

Paraboccian SM-sarjan mitalistit vuosi vuodelta

 • 2016: 1. Jari Rummukainen, 2. Aino Parviainen, 3. Johanna Manninen
 • 2017: 1. Jari Rummukainen, 2. Tommy Niemi, 3. Aino Parviainen
 • 2018: 1. Jari Rummukainen, 2. Juho Lehtonen, 3. Johanna Manninen
 • 2019: 1. Juho Lehtonen, 2. Jari Rummukainen, 3. Toni Ovaskainen
 • 2020: SM-sarja keskeytyi koronaviruspandemian vuoksi
 • 2021–2022: 1. Juho Lehtonen, 2. Vivi Virtanen, 3. Jari Rummukainen

Lisätiedot: paraboccian maajoukkuevalmentaja Jan Huopainen, puh. 040 058 2762, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.