Paratriathlonin seuraavat kehitysaskeleet: kansainvälinen luokittelija Suomeen, valmennuskirjallisuutta saataville ja kilpailumahdollisuuksia nuorille

Kaisa Tamminen ja Annika Slunga Swanseassa

Suomen Triathlonliiton toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen ja paratriathlonin kansainväliseksi luokittelijaksi kouluttautuva Annika Slunga osallistuivat elokuun alussa Iso-Britannian Swanseassa järjestettyyn ensimmäiseen kansainväliseen paratriathlonkonferenssiin.

– Osallistujia oli tullut eri puolilta maailmaa: Uudesta-Seelannista, Australiasta, Etelä-Afrikasta, Brasiliasta… Kun ollaan valmiita matkustamaan noin kaukaa, niin tietää, että paikalla on ihmisiä, joilla paratriathlon todella on sydämessä. Se näkyi konferenssipäivien aikana. Se oli mahtava tilaisuus verkostoitua, Tamminen kiitteli.

Konferenssissa oli kolme teemaa, yksi kullekin päivälle: luokittelu, valmennus ja kisatapahtuman järjestäminen. Luontevasti päätöspäivän jälkeen konferenssivieraat siirtyivät seuraamaan Swanseassa järjestettyä World Para Triathlon Series -kisaa, jossa Liisa Lilja sijoittui kolmanneksi PTS2-luokassa.

Konferenssin ensimmäisen päivän teeman, luokittelun osalta pyörät pyörivät Suomessa jo hyvää vauhtia. Swanseassakin mukana ollut Annika Slunga oli aiemmin tänä vuonna Ruotsin Linköpingissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa, joissa hän tutustui norjalaiseen kansainväliseen luokittelijaan. Kansainvälisen luokittelijan koulutus käynnistyy alkuvuonna 2023 Ruotsissa.

Toisen päivän teeman, eli valmennuksen osalta Kaisa Tamminen pitää suurimpana ongelmana, että paratriathlonin valmennuskirjallisuutta on hyvin vähän jos lainkaan saatavilla. Meritoitunut hollantilaisvalmentaja Bas de Bruin lupasi Tammisen pyynnöstä kirjoittaa englanniksi paratriathlonvalmennuksesta ja jakaa tekstiään tarvitsijoille.

Kilpailujärjestämisen osalta aikuisten kohdalla ollaan jo varsin hyvässä tilanteessa, mutta syystä tai toisesta paratriathlonissa kansainvälistä luokitusta ei voi saada ennen kuin on täysi-ikäinen. Tämä johtaa siihen, että virallisia paratriathlonkilpailuja ei nuorille ole.

Suomen lupaava nuori paratriathlonisti Liina Nuoranne pääsi ottamaan tuntumaa kansainvälisiin kisoihin Linköpingin PM-kilpailujen yhteydessä kisatussa epävirallisessa paratriathlonkilpailussa, mutta virallisia koitoksia vuoden päästä 18 vuotta täyttävä turkulainen joutuu vielä odottamaan.

– Kun näki Liinan ilon Linköpingissä, kun pääsi sinne muiden maiden urheilijoiden kanssa, hän oli aivan pähkinöinä. Meidän vammattomille nuorille triathlonisteille on Europe Triathlonin Development Campeja kahdesti vuodessa ja Liisa Liljan valmentaja Juuso Manninen lähtee niihin kahden muun valmennettavansa kanssa. Nuoret paratriathlonistit olisi aivan helppo integroida näihin tapahtumiin, mutta luulen, että tämä nykyinen linjaus on vain puhdasta ajattelemattomuutta, toteaa Tamminen, joka tuli nimetyksi elokuussa Munchenissä Europe Triathlonin hallitukseen.

– Swanseassa ennen World Series -kisan alkua British Triathlon järjesti omille paraurheilijoilleen leirin ja avoimen kisan. Ehdotin BT:n kollegalleni Andy Salmonille, että pystyisikö ensi vuonna muualtakin tulevat nuoret paraurheilijat osallistua leirille ja kisaan, Tamminen jatkaa.

Tamminen ja Slunga osallistuivat Swansean kansainväliseen paratriathlonkonferenssiin Ahos-apurahan tuella. Lue lisää Ahos-apurahasta täältä.