Yritys osana paraperhettä -tilaisuus kokosi Paralympiakomitean kumppanit yhteen

 Ryhmäkuvan eturivissä Jere Forsberg, Nette Kiviranta, Paralympiakomitean työntekijä ja entinen paralympiauimari Reeta Lindeman ja Amanda Kotaja, sekä heidän takanaan Iida Lounela, Paralympiakomitean kumppaneita, Paralympiakomitean johtoa sekä isäntänä toimineen Boreniuksen henkilöstöä.

Yritys osana paraperhettä -tilaisuus on vuodesta 2018 alkaen kerännyt Suomen Paralympiakomitean yhteistyökumppanit verkostoitumaan ja tapaamaan urheilijoita pääyhteistyökumppani Boreniuksen tiloihin Helsingissä. Tänä vuonna kuultiin tukijoiden merkityksestä urheilijoille ja puhuttiin vastuullisesta yhteistyöstä.

Jokasyksyisessä Yritys osana paraperhettä -tilaisuudessa Paralympiakomitean yhteistyökumppanit pääsivät tällä kertaa kuulemaan urheilijavieraina muun muassa Pariisin kesäparalympialaisiin 2024 seuraavaksi valmistautuvia ratakelaaja Amanda Kotajaa ja jousiampuja Jere Forsbergia.

Paralympiamitalistit kertoivat yleisölle omien urheilu-uriensa vaiheista ja siitä, millainen merkitys uran tukijoilla on ollut menestyksen kannalta. Molemmat korostivat niin omien vanhempiensa ja valmentajiensa merkitystä urheilijan uralla vauhtiin pääsemisessä, kuin myöhemmässä vaiheessa tukena olleita kumppanitahoja.

Forsbergia yhteistyökumppanit ovat auttaneet esimerkiksi lähes suoraan 2012 Lontoossa napatulla paralympiavoitolla käyntiin päässeen uran alkuvuosina, kun edessä oli osallistuminen useampiin arvokisoihin – niin paraurheilun kuin vammattomienkin – vuoden 2013 aikana.

- Silloin etsimme ja onneksi löysimme kumppaneita, joiden avulla lähteminen useampiin kisoihin ulkomaille oli mahdollista. Nyt kun ensi kesälle on taas tähtäimessä kolmet kansainväliset arvokilpailut, tavoittelemme samalla kaavalla juuri näihin kisoihin osallistumisessa auttavia tahoja.

 paralympialaisissa

Amanda Kotaja nosti esiin muun muassa sen, kuinka hänet aikoinaan innokkaana ja lupaavana urheilijan alkuna löydettiin yleisurheilun pariin nykyisin Paralympiakomitean järjestämistä vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten Junior Games -kilpailuista.

Sekä hän että Forsberg ovat nuorempina harjoitelleet myös nyt Tulevaisuuden tähdet -nimellä kulkevassa Paralympiakomitean huipulle tähtäävien nuorten ryhmässä, jonka neljä kertaa vuodessa tapahtuvan leirityksen mahdollistamisessa Paralympiakomitean yhteistyökumppaneilla on suuri merkitys.

Tapahtumassa päästettiinkin ääneen myös Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä tällä hetkellä urheilevat ja ensimmäisiä paralympiapaikkojaan Pariisiin 2024 ja Milano-Cortinaan 2026 tavoittelevat alppihiihtäjä Nette Kiviranta ja yleisurheilija Iida Lounela.

Tammikuussa Lillehammerin MM-kilpailuissa kelkkapujottelun hopeaa jo saavuttanut Kiviranta kertoi kolmen vuoden takaisen ensimmäisen leiripäivänsä jääneen mieleen siitä, että hän harjoitteli tuolloin ensimmäistä kertaa muiden, eri lajeja edustavien paraurheilijoiden kanssa.

Esimerkiksi maalipallon tapaista pallopeliä pelatessa koko 24 urheilijaa ja 24 erilaista vammaa sisältävä ryhmä pääsi urheillessa samalle viivalle.

- Suuri merkitys oli sillä, että pääsin melkein heti vammautumiseni jälkeen mukaan. Jos minut olisi silloin jätetty tyhjän päälle, en varmaan tietäisi vielä mitään siitä, miten urheilun jatkaminen onnistuisi, miten kannattaisi treenata ja miten pääsisin uralla eteenpäin.

Nette Kiviranta ja Iida Lounela katsovat toisiaan hymyillen yleisön edessä puhuessaan. Netellä kädessä mikrofoni ja Iidan taustalla screenillä näkyvillä Tulevaisuuden tähdet 2022 -kokoonpano.

Näkövammaisten sarjassa yleisurheileva Iida Lounela puolestaan aloitti nuorten paralympiaryhmässä 14-vuotiaana. Lounela voitti jo 16-vuotiaana nuorten MM-kisoissa kultaa sekä pituushypyssä että 400 metrin juoksussa, ja juoksi 17-vuotiaana aikuisten EM-pronssille 400 metrillä.

Kuluvalla kaudella taas useita henkilökohtaisia ennätyksiään jopa ilman opasjuoksijaansa tehtaillut urheilulukiolainen komppaa Tulevaisuuden tähtien antaneen vertaisryhmänä merkittävää tukea ja myös tärkeitä oppeja urheilijan uralle.

- 14-vuotiaana olin harrastanut yleisurheilua jo useamman vuoden, mutta ryhmään pääseminen oli tosi iso juttu. Se oli ensimmäinen askel kohti omia suurempia tavoitteita, ja olin jo ehtinyt odottaa ja toivoa ryhmään mukaan ottamista.

Toyota edistää paralympia- ja Special Olympics -urheilijoiden mahdollisuuksia myös kansainvälisesti – The Planet Company tarjoaa alustan viestiä vastuullisuustyöstä asiantuntijoiden vahvistuksella

Tämän vuotisessa tilaisuudessa kuultiin urheilijavieraiden lisäksi puheenvuoro myös Paralympiakomitean pääyhteistyökumppanilta Toyotalta. Maria Mäntylä avasi vaikuttavaa kokonaisuutta Toyotan niin Suomen kuin Kansainvälisen Paralympiakomitean kanssa tähän asti toteuttamista aktiviteeteista sekä filosofiaa inspiroivan Start your impossible -sloganin takana.

- Me Toyotalla uskotaan, että kaikki on mahdollista, kunhan me kaikki vain ollaan vapaita liikkumaan, kullekin ominaisella ja mahdollisella tavalla. Siksi ryhdyimme 2015 kansainvälisesti Paralympiakomitean kumppaniksi, ja haastamme yleisesti kaikkia tekemään omasta mahdottomalta tuntuvasta mahdollista, on se sitten pientä tai suurta.

Toyotan Maria Mäntylä puhumassa mikrofoniin yleisön edessä. Vierellä Paralympiakomitean Timo Mäkynen, ja screenillä taustalla Toyotan Start your impossible -slogan.

Esimerkit niin merkittävän lisänäkyvyyden antamisesta Tokion 2020 ja Pekingin 2022 paralympialaisille, Para School Day -liikuntapäiväkiertueen mahdollistamisesta Suomen kouluille sekä syventyneestä yhteistyöstä kehitysvammaisten Special Olympics Finlandin toiminnan parissa viestivät Toyotan merkittävää roolia paraperheen keskuudessa.

Vastuullisuustyö on tullut viime vuosina yhä merkittävämmäksi osaksi erilaisten yritysten toimintaa, ja yhteistyö Paralympiakomitean kanssa tarjoaa monelle hienon väylän tehdä konkreettisia tekojan varsinkin sosiaalisen vastuun kantamiseksi.

Paralympiakomitean uudemmista yhteistöistä esimerkkiä antoikin tällä kertaa The Planet Company, jonka Matti Miettinen esitteli niin Paralympiakomitealle, sen yhteistyökumppaneille kuin kaikille muillekin suomalaisille organisaatioille tarjoamansa alustan mahdollisuuksia todentaa vastuullisten tekojen vaikutus asiantuntijoilla ja viestiä niin omasta kuin muiden kanssa yhdessä tehdystä työstä.

Paralympiakomitean ja kumppaneiden vastuullisiin tekoihin voit tutustua The Planet Companyn alustalla täällä

Yritys osana paraperhettä -tapahtumat antavat mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa esimerkkejä vastuullisista yhteistöistä

Syyskuun alkupuolella järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin myös Paralympiakomitean Sari Raution ja Riikka Juntusen avauspuheenvuorot sekä Paralympiakomitean pääyhteistyökumppanin ja iltapäivää isännöineen Borenius Asianajotoimiston toimitusjohtaja Casper Herlerin tervehdys.

Yhteistyö Paralympiakomitean kanssa on tärkeä osa perinteisen, jo 111-vuotiaan Boreniuksen konkreettisia tekoja yhteiskuntavastuun ja yhdenvertaisen urheilun eteen.

Sari Rautio ja Riikka Juntunen kuuntelevat mikrofoniin puhuvaa Casper Herleriä yleisön edessä.

Historian viides Yritys osana Paraperhettä –tilaisuus järjestettiin nyt kolmatta kertaa livenä, ja yhteistyökumppanit pääsivätkin tällä kertaa tapaamaan myös toisiaan paraperheessä toimivina tahoina. Pandemian takia tilaisuus järjestettiin välissä kaksi kertaa pelkin etäyhteyksin.

Tilaisuuden juontajana toimi jälleen paraurheilun sinivalkoinen ääni Tuomas Törrönen. Aiempina vuosina tilaisuudessa on saatettu ottaa suora yhteys myös meneillään oleviin kisatapahtumiin, kuten vuoden 2021 tilaisuuden aikana Tokion paralympialaisiin Suomen joukkueen kisakylään.

Vuonna 2020 tilaisuuden juonsivat maalipalloilija Miika Honkanen sekä Special Olympics -urheilija Sanna Sepponen, ja tilaisuuden päävieraina olivat Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons sekä suomalaisen paraurheilun kirkkain tähti, paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti.

Katso Andrew Parsonsin puheenvuoro vuodelta 2020

 

Lisätiedot tilaisuudesta ja Paralympiakomitean yhteistyökumppanuuksista: