Alppihiihdon paralympiavoittaja Santeri Kiiveri lopettaa kilpauransa

Santeri Kiiveri tuulettaa suksi ilmassa pujottelurinteen alla.

Pekingin paralympialaisissa 2022 Suomelle historiallisen alppihiihdon paralympiavoiton ja kaksi ensimmäistä paralympia- tai olympiamitalia lajissa tuonut Santeri Kiiveri, 24, on päättänyt lopettaa huippu-urheilu-uransa. 

Jatkossa Kiiveri keskittyy kauppatieteiden opiskeluihin Aalto-yliopistossa, kerrotaan lajiliitto Ski Sport Finlandin tiedotteessa. Saimaa Skin laskija on edustanut Suomen alppimaajoukkuetta 10 vuotta. 

Lappeenrannasta lähtöisin oleva, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva urheilija kertoo, että päätös uran lopettamisesta oli vaikea. 

- Päätös uran päättämisestä kesti pitkään, sillä se oli vaikea päätös. Kun aloin valmistautua kohti Pekingin paralympialaisia, oma ajatus oli menestyä ja lopettaa siihen. Menestyksestä tulikin lisäbuustia ja intoa treenaamisen löytyi entistä enemmän. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että omat aikoinaan asettamani tavoitteet on saavutettu, ja on aika kohdistaa tavoitteellisuus opiskeluun ja tulevaisuuteen.

Aikaa huippu-urheiljana Kiiveri muistelee lämmöllä. 

- Urheilu on antanut minulle käytännössä koko elämän. Se on tarjonnut hienoja kokemuksia ja menestyksen tunnetta. Myös henkistä kasvua sekä tietysti vastoinkäymisten sietokykyä. Huippu-urheilu on antanut hyvän pohjan rakentaa elämäni seuraavaa vaihetta. Kauppatieteiden opiskelut Aalto Yliopistossa toimii tähän hyvänä jatkumona. Koulu tuntuu nyt omalta jutulta ja kiva jatkaa tätä polkua. 

Vaikka kisarinteessä Kiiveri on yksin, hän haluaa kiittää laajaa joukkoa, jotka ovat auttaneet hänen alppihiihtounelmansa toteutumisessa. 

- Paljon kiitoksia perheelle ja lähipiirille. Tietysti myös valmentajille, yhteistyökumppaneille ja tukijoille sekä tietysti kaikille matkan varrella kannustaneille. 

Kokonaan Kiiveri ei alppihiihtoa jätä. 

- Valmentaminen jollain tasolla kiinnostaa, mutta päähuomioni on ehdottamasti opiskeluissa. On ilo jäädä seuraamaan suomalaista alppihiihtoa, siellä on hyvä boogie päällä. Näen hyvän tulevaisuuden, eritoten nyt seuraan Nette Kivirannan, Eduard Hallbergin sekä Elian Lehdon tekemisiä. 

Kiiveri on tulevaisuudessakin tuttu näky treenisaleilla, mutta ehkä myös vihreällä alustalla. 

- Onhan se uusi arki, kun ei tarvitse miettiä mikä olikaan seuraava treeni. Olen mielestäni valmistautunut muutokseen ihan hyvin. Aion jatkaa treenaamista, sillä olemme fysiikkavalmentajani kanssa sopineet kesän treeneistä. Ehkä lisään ohjelmaan jalkapalloa, golfia tai jotain vastaavaan. Liikunta on jatkossakin osa elämäntapaani. 

Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen kokee, että Kiiverin asenne ja saavutukset heijastuvat vielä vuosien päähän. 

- Santeri on määrätietoinen urheilija ja valovoimainen persoona. Uskon, että hänen esimerkki saa monet nuoret kokeilemaan alppihiihtoa. On tietysti sääli, että menestyvä urheilija parhaassa iässä päättää lopettaa uransa, mutta päätöstä pitää kunnioittaa. Santeri on järjestänyt hyvin urheilu-uransa jälkeiset asiat, joten on helppo ennustaa hänelle menestystä myös tulevissa kuvioissa. Iso kiitos Santerille ja menestystä tulevaan!  

Paralympiatasolla Santeri Kiiveri nosti para-alppihiihdon menestyneiden suomalaislajien joukkoon voittamalla historiallisesti kultaa suurpujottelussa ja hopeaa alppiyhdistetyssä Pekingin kisoissa 2022.

- On ollut upeaa seurata Santerin polkua urheilijana, jonka lajivalinta oli vahva jo ennen kuin tietämys paraurheilijan polun mahdollisuuksista oli tiedossa. Henkilökohtaisesta ja Paralympiakomitean puolesta haluan kiittää Santeria upeasta urheilu-urasta ja toimimisesta esikuvana koko paraurheilulle. Osaamisesi on erittäin tervetullutta suomalaisen paraurheilun ja alppihiihdon tulevaisuuden rakentamiseen, sanoo Suomen Paralympiakomitean urheilujohtaja Katja Saarinen.

 

Santeri Kiiverin saavutuksia

2022 Peking paralympialaiset: kultaa suurpujottelussa ja hopeaa alppiyhdistetyssä  

2022 Urheilugaalassa Vuoden läpimurto -palkinto

2020 Maailmancupin pujottelucupin voitto, lisäksi useita maailmancupin palkintopallisijoituksia

2018 Pyongchangin paralympialaiset: neljäs sija pujottelussa

2017 Euroopancupin kokonaiskilpailun voitto 

2016 Ensimmäinen podiumpaikka maailmancupin kisassa 

 

Lue lisää:

Ski Sport Finland: Santeri Kiiverillä muutosten vuosi – muutto Helsinkiin ja valmentaja vaihtuu

Peking 2022: Suur-Hamari ja Kiiveri johtivat Suomen parhaaseen tulokseen 20 vuoteen

Peking 2022: Santeri Kiiverille suurpujottelun paralympiakultaa – "Tasainen kisa, tasaiset olosuhteet ja paras voitti"

Peking 2022: Santeri Kiiveristä ensimmäinen alppihiihdon suomalaismitalisti paralympialaisissa

Santeri Kiiveri ehti maailmancupin voittajaksi ennen 20-vuotissynttäreitään