Koulutusohjelma vammaisille henkilöille, joita kiinnostaa vaikuttaa urheilun ja liikunnan parissa – haku auki 31.1. saakka 

Esa Peltonen, Aino Tapola, Felix Adje ja Julia Fonsén

Suomen Paralympiakomitea järjestää koulutusohjelman vammaisille henkilöille, jotka haluavat toimia vaikuttamistehtävissä liikunnan ja urheilun järjestöissä ja seuroissa tai muualla yhteiskunnassa.   

Koulutusjakso alkaa maaliskuussa 2022 ja päättyy joulukuussa 2022. Koulutuksen runkona on viisi viikonloppuisin järjestettävää lähijaksoa. Lähijaksojen välillä pidetään yhteyttä vapaamuotoisilla etätapaamisilla. Koulutusohjelmaan valitaan 10–15 osallistujaa.  

Haku koulutusohjelmaan on auki tammikuun 2022 loppuun. Hakulomakkeeseen pääset siirtymään tästä.  

Valintaperusteena koulutukseen on halu toimia liikunnan ja urheilun vaikuttamistehtävissä. Jokainen osallistuja saa oman mentorin koulutusjakson ajaksi.

Koulutus maksaa 200 euroa. Maksun kattamiseen on mahdollista hakea Ahos-apurahaa. Lue lisää Ahos-apurahasta täältä. 

Koulutukseen valittavat henkilöt sitoutuvat lähtökohtaisesti osallistumaan kaikille koulutusjaksoille. Koulutusjaksojen päivämäärät ovat: 

  • 26.–27.3. 
  • 28.–29.5. 
  • 27.–28.8. 
  • 29.–30.10. 
  • 10.–11.12.  

Miksi on tärkeää, että urheilun ja liikunnan päättävissä elimissä on vammaisia henkilöitä? 

– Vammaiset henkilöt urheilevat ja harrastavat liikuntaa siinä missä muutkin. Vammaisten henkilöiden harrastamisessa on erityishuomiota vaativia asioita esimerkiksi esteettömyyteen ja erilaisiin tukipalveluihin liittyen. Siksi on tärkeää, että vammaisten henkilöiden tarpeet osataan huomioida urheiluun ja liikuntaan liittyvässä päätöksenteossa. Sama asia pätee kaikilla muillakin yhteiskunnan aloilla, eikä urheilu ole muusta yhteiskunnasta erillinen linnake, sanoo Paralympiakomitean yhteyspäällikkö Reeta Lindeman

Lindeman, joka edusti Suomea paralympialaisten uintikilpailuissa Ateenassa 2004, uskoo, että liittoihin ja seuroihin saadaan töihin ja luottamustehtäviin vammaisia osaajia, kunhan heitä vain on säännöllisesti mukana hakijoiden joukossa. Tätä edistetään Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeeseen liittyvässä koulutusohjelmassa. 

– Pyrimme antamaan koulutusohjelmassa mukana oleville ihmisille työkaluja, jotta pätevät ihmiset tulisivat valituksi hakemiinsa paikkoihin. Lisäksi hankkeessa autetaan urheilujärjestöpuolta huomaamaan, että on olemassa motivoitunutta porukkaa tarjolla luottamustehtäviin, kun vain uskaltaa katsoa laaja-alaisesti, Lindeman toteaa.

Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeeseen liittyen tutkija Kati Kauravaara tekee seurantatutkimuksen, jossa kartoitetaan kuinka paljon liikunta- ja urheilujärjestöissä on tällä hetkellä vammaisia henkilöitä luottamustehtävissä sekä kuinka paljon liikunta-alalla opiskelee vammaisia henkilöitä. Vastaava kartoitus tehdään uudelleen vuonna 2027. 

Millaisia kokemuksia saatiin ensimmäisen vuoden koulutusohjelmasta? 

Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen ensimmäisen hankevuoden koulutusohjelma sujui yli odotusten. 

– Ajattelimme etukäteen, että saisimme käyttää enemmän resursseja koulutettavien voimauttamiseen ja rohkaisemiseen, mutta porukka lähti voimaantumaan oma-aloitteisesti, se oli hurjaa aktivoitumista yli odotusten. Koulutettavat lähtivät hakeutumaan nopeasti vaikuttamisen paikoille. Joillain tähtäin oli politiikassa, ja nyt aluevaaleissa onkin ehdolla muutama koulutettavistamme, osalle taas löytyi suoremmin urheilun piiristä paikkoja, Lindeman kertoo. 

– Osa henkilöistä koulutusohjelman ensimmäisellä kierroksella oli jo valmiiksi vaikuttajataustaisia, mutta tavoitettiin myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät olleet aiemmin uskaltautuneet lähteä tälle polulle. He löysivät koulutusohjelman kautta oman tavan ja väylän vaikuttamiseen, hän jatkaa.

Koulutusohjelma koostuu lähijaksoista, joilla on omat teemansa ja sen mukaan määräytyviä ulkopuolisia kouluttajia ja sparraajia. 

– Ensimmäisen vuoden onnistumisista voisin nostaa ainakin Ismo Jokisen pitämän esiintymiskoulutuksen, jossa haastettiin osallistujia epämukavuusalueelle esittämällä kärkkäitä kysymyksiä esimerkiksi yhdenvertaisuusasioihin liittyen. Osallistujat suoriutuivat erinomaisesti.

– Järjestäjinä olimme myös hyvin onnellisia siitä, että ensimmäisellä kierroksella oli mukana kolme kehitysvammaista osallistujaa ja he pystyivät käymään koulutusohjelman läpi hienosti. Nyt nämä samat henkilöt markkinoivat tätä uutta hakua omissa verkostoissaan, Lindeman sanoo.

 

Lue lisää Vammaiset vaikuttajiksi -ohjelmasta:

Mentorit ja avainhetket ovat siivittäneet Meri-Maari Mäkisen tietä vaikuttajaksi

Uneton yö ja Kummolan kirja sysäsivät Teemu Rytkösen vaikuttajan polulle

Vapaaehtoistyö vei vaikuttajaksi – Esa Peltonen kannustaa tarttumaan rohkeasti kaikkiin tilaisuuksiin

Vammaiset vaikuttajiksi -koulutusohjelma sai loistavan alun