Palaa lajilistaan

Alppihiihto ja lumilautailu

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Alppihiihto ja lumilautailu ovat talviparalympialajeja, alppihiihto liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille, lumilautailu liikuntavammaisille urheilijoille. Alppihiihto ja lumilautailu ovat myös kehitysvammaisten Special Olympics -lajeja sekä elinsiirron saaneiden MM-kisalajeja. Kehitysvammaisten alppihiihdossa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) kilpailuja.

Para-alppihiihdossa yhdellä suksella laskevilla liikuntavammaisilla pystylaskijoilla on apunaan tukisauvat tai he laskevat lajiin suunnitelluilla proteeseilla. Liikuntavammaiset kelkkalaskijat laskevat omien mittojensa mukaan valmistetuilla alppihiihtokelkoilla ja käyttävät tukisauvoja. Näkövammaisilla laskijoilla on apunaan edessä laskeva opaslaskija.

Paralumilautailussa kilpailevat liikuntavammaiset pystylaskijat, joilla on vamma joko ala- tai yläraajassa/-raajoissa. Paralumilautailijoilla ei kilpailuissa ole käytettävissään apuvälineitä.

Näkövammainen laskija ja opas

Alppihiihtolajeissa (pujottelu, suurpujottelu, Super-G ja syöksylasku) liikunta- ja näkövammaiset henkilöt kilpailevat kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM-kilpailuissa sekä euro- ja maailmancupeissa. Liikuntavammaisten lumilautailussa lajeina kansainvälisellä tasolla ovat crossi ja banked slalom.

Para-alppihiihdosta Suomessa vastaa Ski Sport Finland ja paralumilautailusta Suomen Lumilautaliitto. Lajin apuvälineitä on saatavilla useista hiihtokeskuksista ympäri Suomea, lisätietoa Välineet.fi-sivustolta. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

 

Alppihiihtoon ja lumilautailuun voi tutustua esimerkiksi Paralympiakomitean yhdessä eri yhteistyötahiojen kanssa järjestämissä Lumitapahtumissa tai varaamalla välineet ja opetuksen suoraan hiihtokeskuksista.

Ota rohkeasti yhteyttä Ski Sport Finlandiin, Lumilautaliittoon, Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, soveltavan alppihiihdon opettajiin tai suoraan hiihtokouluun tai -keskukseen, mikäli haluat tutustua alppihiihtoon tai lumilautailuun!

Tätä on soveltava alppihiihto

 

Välinevuokraus

Alppihiihtovälineitä voi vuokrata Paralympiakomitealta, Malikkeelta ja monista hiihtokeskuksista ympäri Suomea.