Palaa lajilistaan

Curling

Paralympialaji, elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Pyörätuolicurling on talviparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Curling on lisäksi elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kisalaji.

Curling on jäällä pelattava taktista osaamista ja taitoa korostava talvinen joukkuepeli. Peliä pelataan useimmiten hallissa jäällä curlingille tehdyllä kentällä. Kentän pinnassa on pisaroista muodostunut nypyläpinta eli pebli.

Curlingia voidaan pelata perinteisestä liukuasennosta tai työntövarrella heittäen. Työntövarrella pelattuna peli sopii hyvin lapsille, ikäihmisille ja esim. tasapaino- ja selkäongelmaisille. Curling sopii sovellettuna myös näkövammaisille. Heittosuunnan ja pelitilanteen hahmottamiseksi tarvitaan apuvälineinä kohokuvioista taktiikkataulua ja äänilähdettä ja/tai suuntauskaidetta.

Curlingtoimintaa pyörittävät Suomen Curlingliiton jäseninä olevat curlingseurat. Seurat ottavat mielellään pelaajia mukaan lajin pariin. Seuroista kannattaa kysyä ohjausta ja opastusta lajin saloihin. Eri puolilla Suomea toimii paikallis- ja hallisarjoja, joihin voi ilmoittautua harrasteporukalla tai lähteä mukaan kilpailumielessä.

Pyörätuolicurlingissa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa ja MM-kilpailuissa.

Suomen Curlingliitto vastaa lajin maajoukkuetoiminnasta. Lajin kansallisesta sarjatoiminnasta sekä harrastetoiminnasta vastaavat Curlingliiton jäsenseurat. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta. Lue lisää Löydä oma seura-palvelusta.

Ota rohkeasti yhteyttä Suomen Curlingliittoon, paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut curlingista. 

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolicurlingin pelaaminen jäähallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pyörätuolilla pääsee curlingjäälle esim. luiskaa pitkin.
  • Curlingradan läheisyydessä on mahdollisuus pyörätuolin renkaiden puhdistamiseen esim. paineilman avulla.
  • Lähellä curlingrataa on sähköpistorasioita sähköpyörätuolin akun lataamiseen.
  • Curlingkivien varasto on sijoitettu lähelle suorituspaikkaa ja sinne on esteetön pääsy pyörätuolilla.
  • Kun curlingrata sijaitsee samassa tilassa esim. jääkiekkokaukalon kanssa, on toiminnot osastoitu äänieristetyillä väliseinillä. Väliseinärakenteet ovat ylösnostettavissa, jolloin vältytään lattiaan sijoitetuilta kompastumisvaaraa aiheuttavilta kiskoilta.
  • Kulkuväylien mahdolliset kumimatot on asennettu kiinteästi niin, ettei kompastumisvaaraa synny.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä

Hyödyllisiä linkkejä

Välinevuokraus

Sisäcurlingpeliä voi vuokrata Paralympiakomiteasta ja ottaa tuntumaa curlingin pelaamiseen.