Palaa lajilistaan

Hiihto

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Maasto- ja ampumahiihto ovat talviparalympialajeja liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Maastohiihto on kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji ja ampumahiihto elinsiirron saaneiden MM-kisalaji. Kehitysvammaisten henkilöiden maastohiihdossa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) kilpailuja.

Maastohiihtoa hiihdetään perinteisellä ja vapaalla tyylillä. Liikuntavammaisten henkilöiden hiihto jaetaan pysty- ja kelkkahiihtoon. Pystyhiihtäjien varusteet eivät poikkea tavallisista hiihtovarusteista. Hiihtokelkka sen sijaan räätälöidään aina hiihtäjän mittojen mukaan.

Ampumahiihdossa varusteet ovat samat kuin maastohiihdossa. Ainoana poikkeuksena on, että liikunta- ja näkövammaisilla henkilöillä ampuma-ase ei kulje hiihtäjän mukana, vaan odottaa kilpailijaa suorituspaikalla. Näkövammaiset henkilöt käyttävät Eko-Aims -asetta.

Paramaastohiihdosta Suomessa vastaa Suomen Hiihtoliitto ja Para-ampumahiihdosta Suomen Ampumahiihtoliitto. Lajia pääsee harrastamaan Hiihtoliiton ja Ampumahiihtoliiton alaisissa urheiluseuroissa. Suomen Paralympiakomitea organisoi yhteistyössä Hiihtoliiton ja hiihtoseurojen kanssa Paramaastohiihdon kansallista kilpailusarjaa Para Hiihto Cupia. Cupin neljännen osakilpailun päätteeksi jaetaan SM-mitalit cupin parhaille hiihtäjille luokittain.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Suomen Hiihtoliittoon, Suomen Ampumahiihtoliittoon tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut maastohiihdosta! Harrastuspaikkaa voit hakea löydä oma seura palvelun kautta.

Yhteystiedot 

Välinevuokraus

Hiihtokelkkoja voi vuokrata Paralympiakomiteasta

Paralympiakomitean apuvälinetoiminta