Palaa lajilistaan

Jalkapallo

Paralympialaji, Special Olympics -laji

Maailman harrastetuimmassa urheilulajissa on myös vammaisurheilun puolella useita pelimuotoja. Näkövammaisten jalkapallo on kesäparalympialaji, mutta sitä on Suomessa harrastettu vain satunnaisesti. CP-jalkapallo putosi paralympiaohjelmasta vuoden 2016 Rion kisojen jälkeen. CP-jalkapallossa Suomen maajoukkue, "Siipirikot", on ollut mukana MM- ja EM-kilpailuissa. Sähköpyörätuolijalkapallo on Suomessa tuorein jalkapallon muoto. Lajissa pelataan Palloliiton alaista SM-sarjaa ja maajoukkue on osallistunut EM-kilpailuihin. Palloliiton alaisessa soveltavan jalkapallon SM-sarjassa pelaavat kehitysvammaiset, CP-vammaiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat pystypelaajat samoissa joukkueissa. Kehitysvammaisten jalkapallo on myös Special Olympics -kisalaji.

CP-jalkapallo

CP-jalkapalloa

CP-jalkapallo on CP-vammaisille pystypelaajille suunnattu laji, jota pelataan 7 hengen joukkuein. CP-jalkapallo edellyttää harrastajilta hyvää fyysistä kuntoa ja hyvää koordinaatiokyvyn hallintaa. Pelissä sovelletaan kansainvälisiä jalkapallosääntöjä. CP-jalkapallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla MM- ja EM-kilpailuissa. CP-jalkapallo on integraatiolaji, jonka toiminta on Suomen Palloliiton alaisuudessa. Suomessa pelataan eri vammaryhmien yhteistä soveltavan jalkapallon SM-sarjaa, josta vastaa Suomen Palloliitto.

Kansallisella tasolla CP-jalkapallossa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. Lajia pääsee harrastamaan Palloliiton alaisissa jalkapalloseuroissa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Kehitysvammaisten jalkapallo

Special Olympics -jalkapalloa

Kehitysvammaisten jalkapallo on Special Olympics -laji. Sitä pelataa Special Olympics -kisoissa niin pelkästään kehitysvammaisten pelaajien kesken kuin myös Unified-jalkapallona, jossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat samoissa joukkueissa. Kehitysvammaiset pelaajat pelaavat Palloliiton alaista soveltavan jalkapallon SM-sarjaa sekä erillisiä alueellisia turnauksia. Jalkapallo on myös kehitysvammaisten VIRTUS-järjestön (entinen INAS) kisalaji.

Kansallisella tasolla miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. Kansainvälisissä kisoissa on omat sarjansa miehille ja naisille. Kotimaassa lajia pääsee harrastamaan Palloliiton alaisissa jalkapalloseuroissa ja -turnauksissa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Sähköpyörätuolijalkapallo

Kuva: Risto Nummela

Sähköpyörätuolijalkapallo on sähköpyörätuolia arjessaan käyttäville henkilöille suunnattu laji. Sitä pelataan koripallokentän kokoisella kentällä neljän hengen joukkuein. Palloa liikutellaan sähköpyörätuolin avulla joko kuljettamalla tai lakaisemalla pyörätuoliin kiinnitettävän puskurin avulla. Suomessa pelataan Palloliiton alaista sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjaa. Kansainvälisesti lajissa järjestetään MM- ja EM-kilpailuja sekä muita turnauksia.

Sähköpyörätuolijalkapallossa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. Lajia pääsee harrastamaan Palloliiton alaisissa jalkapalloseuroissa, joissa on oma sähköpyörätuolijalkapallojoukkueensa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Näkövammaisten jalkapallo

Brasilialainen Jeffinho pallon kanssa (kuva: Marcelo Brandt)

Näkövammaisten jalkapallo on kesäparalympialaji. Näkövammaisten jalkapallossa (5 vs. 5) saavat kilpailla vain urheilijat, joilla on B1-, B2- tai B3- tason näkövamma. Tasavertaisen kilpailun takaamiseksi kaikkien näkövammaisten kenttäpelaajien on käytettävä silmäsuojia. Lisäksi jokaisella joukkueella on näkökykyinen vammaton maalivahti, joka ei tarvitse luokittelua kilpaillakseen.

Vantaalainen Aisti Sport urheiluseura on käynnistänyt näkövammaisten jalkapallolajeihin suunnatut viikkoharjoitukset. Lisätietoa harjoituksista Aisti Sportin internetsivuilta.