Palaa lajilistaan

Lentopallo

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Istumalentopallo on kesäparalympialaji liikuntavammaisille henkilöille. Lentopallo on kehitysvammaisten Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden MM- ja EM-kisalaji. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa pelataan myös beach volleyta.

Istumalentopallo

Istumalentopallo on perinteinen liikuntavammaisten laji. Se soveltuu pelaajille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino sekä hyvä käsien toimintakyky. Yleisin istumalentopalloilijan vamma on alaraajan vamma, esimerkiksi amputaatio. Laji soveltuu myös erinomaisesti sellaisille lentopalloilijoille, jotka eivät esimerkiksi polvi- tai muiden urheiluvammojensa vuoksi voi harrastaa lentopalloa. Istumalentopalloa voi Suomessa pelata myös vammaton pelaaja.

Istumalentopallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä seurajoukkueille tarkoitetuissa Euro Cup- ja Maailman Cup -turnauksissa. Kansallisella tasolla kilpailuja järjestetään miesten ja naisten SM-sarjoissa, 1-sarjassa ja beach volleyssa. Vuosittain pelataan myös Suomen Cup-, Kotka-turnaus ja veteraanien SM-turnaukset.

Istumalentopalloa pelataan kansainvälisellä tasolla ja SM-tasolla miesten ja naisten sarjoissa. Epävirallisemmissa turnauksissa miehet ja naiset voivat pelata samoissa joukkueissa.

Istumalentopalloa Suomessa koordinoi Suomen Lentopalloliitto.

Suomen Lentopalloliitto

Kehitysvammaisten lentopallo

Special Olympics -lentopalloa

Kehitysvammaiset pelaajat kilpailevat Special Olympics -kisoissa kehitysvammaisten omissa joukkueissa sekä Unified-joukkueissa, joissa kentällä on mukana kolme vammatonta partneripelaajaa. Special Olympics -kisoissa pelataan myös beach volleyta Unified-joukkuein, jolloin kentällä on joukkueesta kaksi kehitysvammaista pelaajaa ja kaksi vammatonta Unified-partneria.

Elinsiirron saaneiden lentopallo

Elinsiirron saaneet pelaajat kilpailevat omissa kansainvälisissä EM- ja MM-kisoissa sekajoukkueella.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Lentopalloliittoon tai Paralympiakomitean yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut lentopallosta tai istumalentopallosta!  Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi lentopallon pelaaminen palloiluhallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Kentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
  • Istumalentopalloa voidaan pelata soveltaen sulkapallokentän rajoja.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä