Palaa lajin sivulle

Lentopallon säännöt ja luokittelu

Säännöt

Liikuntavammaisten istumalentopallon sekä kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden pelaajien lentopallon säännöt eivät poikkea tavallisen lentopallon säännöistä. Erät pelataan 25 pisteeseen, paitsi mahdollinen viides erä 15 pisteeseen. Turnauksissa ottelut voidaan pelata myös kahden erän peleinä tai paras kolmesta systeemillä.

Poikkeuksena lentopallosta istumalentopalloa pelataan lattialla istuen. Pelaajan koskiessa palloon hänen pakaransa tulee olla kosketuksessa lattiaan. Istumalentopallokentän koko (10 x 6 metriä) on lentopallokenttää pienempi. Miesten verkon korkeus on 115 cm ja naisten 105 cm. Lentopallossa joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa.

Luokittelu

Istumalentopallo

Istumalentopallo on liikuntavammaisten laji, jossa paralympialaisissa urheilijat luokitellaan kahteen vammaluokkaan: täysivammaiset (D) ja minimivammaiset (MD). Joukkueessa saa olla korkeintaan 2 minimivammaista urheilijaa, joista toinen saa olla kerrallaan kentällä. Muiden viiden pelaajan tulee kuulua vammaluokkaan D.

  • D = Urheilija, jolla esimerkiksi on alaraaja-amputaatio (vähintään yhden jalan polven amputaatio, tai molempien jalkojen jalkaterän amputaatio), huomattavaa heikentymää lihasvoimassa tai alaraajojen toimintakyvyssä.
  • MD =  Urheilija, jolla esimerkiksi on yhdessä jalassa nilkan amputaatio, sormien amputaatiota käsissä tai heikentynyttä lihasvoimaa alaraajoissa.

ParaVolley Europen Development Directorina toimineen Suvi Blechschmidtin teksti istumalentopallon luokittelusta ja sen muutoksista vuodelle 2018.

Istumalentopallon luokittelija

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

  • Jarmo Kari

Ladattavat tiedostot