Palaa lajin sivulle

Säännöt ja luokittelu

Säännöt

Parapöytätenniksen säännöt vastaavat pääsääntöisesti pöytätenniksen kansainvälisiä sääntöjä. Ottelu koostuu viidestä erästä. Erävoittoon vaaditaan 11 pistettä tai kahden pisteen voittomarginaali. Voittaja on pelaaja tai pari, joka voittaa kolme erää.

Luokittelu

Pöytätenniksessä liikuntavammaiset urheilijat kilpailevat kymmenessä eri vammaluokassa (1-10) ja kehitysvammaiset urheilijat kilpailevat vammaluokassa 11. Vammaluokissa 1-5 urheilijat kilpailevat pyörätuolissa (pyörätuoliluokat) ja vammaluokissa 6-10 pystyasennossa (pystyluokat). Urheilijat luokitellaan toimintakyvyn perusteella, jossa huomioidaan pelaajan ulottuvuus, lihasvoima, liikerajoitukset, tasapaino sekä kyky pitää mailasta kiinni. Mitä pienempi luokka, sitä huonompi on urheilijan toimintakyky.

  • Pyörätuoliluokat: TT1, TT2, TT3, TT4, TT5. Pyörätuoliluokista TT1-2 ovat tetraplegikkojen (toimintarajoitteita sekä ylä- että alaraajoissa ja vartalon lihakset toimivat heikosti) ja vammaluokat TT3-5 paraplegikkojen (toimintarajoitteita vartalon ja/tai alaraajojen lihaksissa) luokkia.
  • Pystyluokat: TT6, TT7, TT8, TT9, TT10. Pystyluokkien TT6-10 urheilijoilla voi olla esimerkiksi ylä- tai alaraajan amputaatiota, CP-vamma tai lyhytkasvuisuutta.
  • Kehitysvammaisten luokka: TT11. Vammaluokan TT11 urheilijoilla on kehitysvamma. Urheilijoiden erilaiset kehitysvammat vaikuttavat monin eri tavoin urheilusuoritukseen.

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

Hyödyllisiä linkkejä