Palaa lajilistaan

Purjehdus

Special Olympics -laji

Purjehdus oli kesäparalympialaisten ohjelmassa vielä vuoden 2016 Rion paralympialaisissa, mutta se pudotettiin sen jälkeen paralympiaohjelmasta. Liikuntavammaiset purjehtijat kilpailevat MM-tasolla. Myös näkövammaisille purjehtijoille on tarjolla kansainvälistä kilpailutoimintaa. Lue lisää näkövammaisten kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

 

Yksinpurjehdus edellyttää purjehtijalta hyvää käsien toimintakykyä. Yhden hengen köliveneluokassa (2.4mR) vammaiset ja vammattomat purjehtijat kilpailevat samoissa kilpailuissa ja lisäksi on erikseen lajin MM-kilpailut vammaispurjehtijoille. Sonar-luokka on kolmen hengen miehistöveneluokka. Tässä luokassa kilpaillaan vammaispurjehtijoiden kesken vain kansainvälisissä kilpailuissa.

Purjehdus on myös kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -laji. Suomessa Special Olympics -purjehdustoiminta on Unified-purjehdusta, jossa toisena jäsenenä veneessä on vammaton henkilö. Kehitysvammainen urheilija voi toimia joko miehistön jäsenenä tai kipparina veneessä. Kilpailuissa kilpaillaan 2- ja 3-hengen miehistöissä.

Suomessa järjestetään 2.4mR-luokan rankingkilpailuja ja Special Olympics -kilpailut kerran vuodessa.

Vammaispurjehduksesta Suomessa vastaan Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Lajia pääsee harrastamaan liiton alaisissa purjehdusseuroissa ja -kilpailuissa.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi purjehdusseuraan, Suomen Purjehdus ja Veneily ry:hyn tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut purjehduksesta!

Yhteystiedot 

Suomen Purjehdus ja Veneily