Palaa lajilistaan

Purjehdus

Special Olympics -laji

Purjehdus oli kesäparalympialaisten ohjelmassa vielä vuoden 2016 Rion paralympialaisissa, mutta se pudotettiin sen jälkeen paralympiaohjelmasta. Liikuntavammaiset purjehtijat kilpailevat MM-tasolla. Myös näkövammaisille purjehtijoille on tarjolla kansainvälistä kilpailutoimintaa

Yksinpurjehdus edellyttää purjehtijalta hyvää käsien toimintakykyä. Yhden hengen köliveneluokassa (2.4mR) vammaiset ja vammattomat purjehtijat kilpailevat samoissa kilpailuissa ja lisäksi on erikseen lajin MM-kilpailut vammaispurjehtijoille. Sonar-luokka on kolmen hengen miehistöveneluokka. Tässä luokassa kilpaillaan vammaispurjehtijoiden kesken vain kansainvälisissä kilpailuissa.

Purjehdus on myös kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -laji. Suomessa Special Olympics -purjehdustoiminta on Unified-purjehdusta, jossa toisena jäsenenä veneessä on vammaton henkilö. Kehitysvammainen urheilija voi toimia joko miehistön jäsenenä tai kipparina veneessä. Kilpailuissa kilpaillaan 2- ja 3-hengen miehistöissä.

Suomessa järjestetään 2.4mR-luokan rankingkilpailuja ja Special Olympics -kilpailut kerran vuodessa.

Vammaispurjehduksesta Suomessa vastaan Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Lajia pääsee harrastamaan liiton alaisissa purjehdusseuroissa ja -kilpailuissa.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi purjehdusseuraan, Suomen Purjehdus ja Veneily ry:hyn tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut purjehduksesta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Purjehdus ja Veneily