Purjehduksen säännöt ja luokittelu
Säännöt
Kansainvälisellä tasolla liikunta- ja näkövammaisten purjehduksen lajit ovat 2.4mR- ja Sonar-luokat. 2.4mR-luokassa kilpaillaan yhden hengen köliveneellä, jossa istutaan istuinkaukalossa ja venettä pystyy ohjaamaan ja käsittelemään myös pelkästään käsillä. Sonar-luokka on kolmen hengen miehistöveneluokka, jossa kilpailijat pisteytetään toimintakyvyn mukaan. Tässä luokassa kilpaillaan vammaispurjehtijoiden kesken vain kansainvälisissä kilpailuissa. Yleensä arvokilpailuissa purjehditaan yhdeksän starttia kuuden päivän aikana.
Kehitysvammaisten Special Olympics -purjehduksessa kilpaillaan Suomessa vuosittain Unified-purjehduskilpailuissa. Unified-purjehduksessa venessä toinen kilpailija on kehitysvammainen urheilija ja toinen vammaton partneri. Luokasta riippuen kehitysvammainen urheilija on joko miehistön jäsen tai perämies.
Luokittelu
Purjehduksessa vammaluokat vaihtelevat kilpailumuodon mukaan eli kilpailevatko urheilijat yksin vai 2-3 hengen joukkueissa. Urheilijat on luokiteltu vamman haitta-asteen mukaan vammaluokkiin 1-7. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun, eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.
Purjehduksessa luokittelu tehdään toimintakykyyn perustuvan pistejärjestelmän (1 pienin, 7 suurin) avulla, minkä vuoksi samassa vammaluokassa kilpailevilla urheilijoilla on erilaisia vammoja. Näkövammaiset urheilijat kilpailevat yhdessä kolmesta kilpailumuodosta. Purjehdusjoukkueen kokonaispistemäärä ei saa ylittää 14 pistettä, jotta jokaisen vammaluokan urheilijalla olisi mahdollisuuden osallistua kilpailuun.
Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun Näkövammaisten liiton sivuilla
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.
Näkövammaisten purjehduksen luokittelija
- Näkökeskus Vision ylilääkäri
Hyödyllisiä linkkejä
- Kansainvälinen 2.4mR liitto (säännöt)
- Suomen 2.4mR liitto (säännöt)
- Purjehduksen kansainväliset luokittelusäännöt