Palaa lajin sivulle

Säännöt ja varusteet

Säännöt

Peliaika on 4 x 8 minuuttia. Pelialueena on tavallinen koripallokenttä, jonka päädyissä ovat 8 x 1,75 metrin levyiset maalialueet.

Joukkueen tavoitteena on tehdä maali vastustajan päähän kelaamalla pallo hallussa maaliviivan yli. Maalialueella saa olla yhtä aikaa kolme puolustajaa. Hyökkääjiä ei saa olla maalialueella 10 sekuntia kauempaa.

Pelaaja saa kuljettaa palloa sylissään korkeintaan 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen palloa on pompautettava tai se on syötettävä. Virheistä ja rikkeistä seuraa pallon menetys vastustajalle tai jäähy.

Joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa neljä pelaajaa.

Tutustu lajin kansainvälisiin sääntöihin World Wheelchair Rugby -sivustolla

Kenttä ja esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolirugbyn pelaaminen liikuntahallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Maalin takan olevan turva-alueen on 5 m seinään törmäämisen välttämiseksi.

  • Kentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.

  • Vaihtopelaajille ja rangaistusaitiolle on varattu tila.

  • Pelaajilla on käytössään pelituoli, joka on tavallista pyörätuolia huomattavasti leveämpi. Leveän pelituolin käyttäminen edellyttää tavallista leveämpiä oviaukkoja ja kulkuväyliä.

  • Oheistiloissa on hyvä varata tilaa joukkueiden pyörätuolien säilytykselle.

  • Eri tasoissa sijaitsevissa tiloissa on hissien, luiskien ja kulkuväylien suunnittelussa otettu huomioon useiden apuvälineitä käyttävien yhtäaikainen liikkuminen.

Pelituoli ja varusteet

Pallo muistuttaa lentopalloa, mutta pintamateriaali on tahmeampaa. Pelaajan pelituoli rakennetaan mittojen mukaan. Hyökkäävät ja puolustavat pelaajat käyttävät erilaisia tuoleja. Pelaajat käyttävät hanskoja kelauksen ja pallon käsittelyn helpottamiseksi.

Pelituoleja voi vuokrata Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta:

Tutustu Paralympiakomitean apuvälinetoimintaan