Palaa lajilistaan

Ratsastus

Paralympialaji, Special Olympics -laji

Ratsastus on kesäparalympialaji liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Ratsastus on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji.

Paralympialaisissa ratsastetaan kouluratsastus-, joukkue- ja henkilökohtainen kilpailu. Kehitysvammaisten urheilijoiden on mahdollista harrastaa ja kilpailla useimmissa ratsastusmuodoissa omalla tasollaan. Special Olympics-kilpailuja järjestetään kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa ja lännenratsastuksen eri lajeissa. Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja working trail tehtäväradoilla.

Ratsastusleirejä ja valmennusta eritasoisille ratsastajille järjestetään Suomessa ympäri vuoden. Lajin kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -kisoja järjestetään vuosittain. Lisäksi järjestetään kansallisia kilpailuja, joissa sarjoja on sekä aloittelijoille että kokeneemmille liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille ratsastajille.

Pararatsastuksesta Suomessa vastaa Suomen Ratsastajainliitto. Lajia pääsee harrastamaan talleilla ja ratsastusseuroissa ympäri maan. 

Hae harrastuspaikkaa Löydä oma seura -palvelussa

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi talleihin, Ratsastajainliittoon tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut ratsastuksesta!

Yhteystiedot

Suomen Ratsastajainliitto

Hae tukea ratsastustoimintaan!

Lionsklubien Vermo-toimikunta jakaa tukea pararatsastukseen.

Lionsklubien Vermo-toimikunnan lisätiedot ja hakemus


Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pararatsastuksen harrastaminen ratsastustallin tiloissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Kulkureitit tiloissa ja eri toimintojen välillä ovat turvallisia ja esteettömiä.

  • Tallin tilat ovat selkeät, avarat ja valoisat.

  • Liukuovet karsinoissa helpottavat liikkumista käytävällä, jolloin käytävälle jää kulkutilaa, eivätkä avoinna olevat ovet aiheuta törmäysvaaraa.

  • Varusteet säilytetään niille varatussa tiloissa. Varusteille on varattu säilytyspaikkoja eri sijoituskorkeuksille. Varusteiden säilytyspaikat on merkitty selkeästi ja loogisesti noudattaen karsinajärjestystä.

  • Ratsaille nousua varten on ramppi, joka on sijoitettu maneesiin tai maneesin lähelle rauhalliselle, tasaiselle ja kovapintaiselle alueelle. Suositeltavaa olisi, että ramppeja olisi erikorkuisia ja niitä olisi mahdollista lähestyä molemmista suunnista. Rampin pinta on luistamaton ja suojareunoissa on tummuuskontrasti. Ulkona oleva ramppi puhdistetaan säännöllisesti.

  • Pararatsastajan käyttämälle apuvälineelle on suojaisa sijoituspaikka ratsastuksen ajaksi.

  • Maneesin akustiikka mahdollistaa avustajan, ohjelmanlukija ja huutajan äänen kuulumisen ratsastajalle.

  • Maneesissa peilit on sijoitettu niin, että ulkoa tuleva valo ei aiheuta häikäisyä niiden kautta.

  • Maneesin ja kilpailualueen äänentoistolaitteistoon on mahdollista yhdistää induktiosilmukkatoiminto kuulovammaisia varten.

  • Kulkureitit kilpailupaikoilla on erotettu selkeästi. Ratsukot ja hevoset taluttajineen kulkevat eri reittejä kuin jalankulkijat.

  • Kilpailuissa merkitään selvästi katsojille sallitut alueet.

  • Kilpailualueelle, -kansliaan ja maneesin tuomaritiloihin on mahdollista päästä myös apuvälineillä.

  • Kilpailuissa kuulutusten lisäksi informaatio on saatavana myös kirjallisesti. Jos maneesissa ja kilpailuissa käytetään taustamusiikkia, musiikki kytketään pois kuulutusten ajaksi.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä