Palaa lajin sivulle

Ratsastuksen säännöt ja luokittelu

Säännöt

Ratsastus paralympialajina

  • Ratsastajan tavoitteena on esittää hevosella puhtaita, säännöllisiä ja irtonaisia askellajeja sekä pehmeitä, lennokkaita ja vaivattomia liikkeitä.
  • Ratsastajat voivat käyttää apuvälineitä.
  • Sokeat ratsastajat saavat käyttää apunaan ääniapua.
  • Joukkueeseen kuuluu kolme ratsastajaa. Ainakin yhden joukkueen ratsastajista tulle olla ryhmästä Ia, Ib tai II.
  • Kilpailuissa on määritellyt ratsastusasut.

Luokittelu

Luokittelu pararatsastuksessa

Pararatsastuksessa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat kilpailevat kouluratsastuksessa viidessä eri vammaluokassa, joita kutsutaan tasoiksi. Tasojen numerot kertovat vamman laadun, eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.

  • Taso Ia: Urheilijoilla on vaikeita vammoja, jotka vaikuttavat kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten urheilijat käyttävät pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
  • Taso Ib: Urheilijoilla on joko vaikeita vammoja keskivartalossa ja lieviä vammoja yläraajoissa, tai keskivaikeita vammoja keskivartalossa sekä ylä- ja alaraajoissa. Suurin osa urheilijoista käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
  • Taso II: Urheilijoilla on vaikeita vammoja molemmissa alaraajoissa ja lisäksi myös keskivartalossa voi olla lieviä vammoja, tai heillä on keskivaikeita vammoja ylä- ja alavartalossa sekä keskivartalossa. Jotkut tason II urheilijoista saattavat käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
  • Taso III: Urheilijoilla on vaikeita vammoja molemmissa yläraajoissa tai keskivaikeita vammoja kaikissa neljässä raajassa tai he ovat lyhytkasvuisia. Tasoon III kuuluvat myös urheilijat, joilla on B1 tason näkövamma (sokea).
  • Taso IV: Urheilijoilla on vammoja yhdessä tai useammassa raajassa. Tasoon IV kuuluvat myös urheilijat, joilla on B2 tason näkövamma (vaikeasti heikkonäköinen).

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

Luokittelu Special Olympics -kilpailuissa

Special Olympics -kilpailuja voidaan järjestää kouluratsastuksessa, englantilaisessa ratsastusluokassa, esteratsastuksessa, joukkueviestissä ja lännenratsastuksen eri lajeissa. Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja englantilaisessa ratsastusluokassa. Molemmissa lajissa on kolme eritasoista ryhmää: käynti, käynti-ravi ja käynti-ravi-laukka. Ratsastuksessa miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa. Tasoluokittelussa otetaan huomioon ratsastajan taidot ja ikä. Unified -ratsastuksessa kilpaillaan joko yhden kehitysvammaisen ja yhden partnerin voimin tai kahden kehitysvammaisen ja kahden vammattoman voimin. Special Olympics -ratsastuskilpailuissa ratsastetaan lainahevosilla, joten harrastuksessa voi edetä kilpailutasolle asti, vaikka ei omistaisikaan omaa hevosta.

Näkövammaisten urheilijoiden luokittelu