Palaa lajin sivulle

Ratsastuksen säännöt ja luokittelu

Säännöt

Ratsastus paralympialajina

 • Ratsastajan tavoitteena on esittää hevosella puhtaita, säännöllisiä ja irtonaisia askellajeja sekä pehmeitä, lennokkaita ja vaivattomia liikkeitä.
 • Ratsastajat voivat käyttää apuvälineitä.
 • Sokeat ratsastajat saavat käyttää apunaan ääniapua.
 • Joukkueeseen kuuluu kolme ratsastajaa. 
 • Kilpailuissa on määritellyt ratsastusasut.

Luokittelu

Luokittelu pararatsastuksessa

Pararatsastuksessa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat kilpailevat kouluratsastuksessa viidessä eri vammaluokassa, joita kutsutaan ryhmiksi. Ryhmä I on käyntiluokka, ryhmässä II mukana on myös ravi, ryhmä III on raviluokka, ryhmä IV helpompi laukkaluokka ja luokka V vaativampi laukkaluokka. Ryhmien numerot kertovat vamman laadun, eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.

 • Ryhmä I: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten ratsastaja käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
 • Ryhmä II: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma, joka vaikuttaa keskivartaloon ja lieviä vammoja yläraajoissa, tai keskivaikeita vammoja keskivartalossa sekä ylä- ja alaraajoissa. Suurin osa ratsastajista käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
 • Ryhmä III: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma molemmissa alaraajoissa ja lisäksi myös keskivartalossa voi olla lieviä vammoja, tai heillä on keskivaikeita vammoja ylä- ja alavartalossa sekä keskivartalossa. Jotkut luokan III ratsastajista saattavat käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
 • Ryhmä IV: Ratsastajalla on vaikea liikuntavamma molemmissa yläraajoissa tai keskivaikeita vammoja kaikissa neljässä raajassa tai he ovat lyhytkasvuisia. Luokkaan IV kuuluvat myös ratsastajat, joilla on IBSA B1 -tason näkövamma (sokea). Suomessa ryhmään IV kuuluvat myös kehitysvammaiset ratsastajat, joilla ei kehitysvamman lisäksi ole muita fyysisiä vammoja.
 • V: ratsastajalla on vammoja yhdessä tai useammassa raajassa. Luokkaan V kuuluvat myös ratsastajat, joilla on IBSA B2
  -tason näkövamma (vaikeasti heikkonäköinen).

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

Luokittelu Special Olympics -kilpailuissa

Special Olympics -kilpailuja voidaan järjestää kouluratsastuksessa, englantilaisessa ratsastusluokassa, esteratsastuksessa, joukkueviestissä ja lännenratsastuksen eri lajeissa. Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja englantilaisessa ratsastusluokassa. Molemmissa lajissa on kolme eritasoista ryhmää: käynti, käynti-ravi ja käynti-ravi-laukka. Ratsastuksessa miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa. Tasoluokittelussa otetaan huomioon ratsastajan taidot ja ikä. Unified -ratsastuksessa kilpaillaan joko yhden kehitysvammaisen ja yhden partnerin voimin tai kahden kehitysvammaisen ja kahden vammattoman voimin. Special Olympics -ratsastuskilpailuissa ratsastetaan lainahevosilla, joten harrastuksessa voi edetä kilpailutasolle asti, vaikka ei omistaisikaan omaa hevosta.

Näkövammaisten urheilijoiden luokittelu