Ratsastuksen säännöt ja luokittelu
Säännöt
Ratsastus paralympialajina
- Ratsastajan tavoitteena on esittää hevosella puhtaita, säännöllisiä ja irtonaisia askellajeja sekä pehmeitä, lennokkaita ja vaivattomia liikkeitä.
- Ratsastajat voivat käyttää apuvälineitä.
- Sokeat ratsastajat saavat käyttää apunaan ääniapua.
- Joukkueeseen kuuluu kolme ratsastajaa. Ainakin yhden joukkueen ratsastajista tulle olla ryhmästä Ia, Ib tai II.
- Kilpailuissa on määritellyt ratsastusasut.
Luokittelu
Luokittelu pararatsastuksessa
Pararatsastuksessa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat kilpailevat kouluratsastuksessa viidessä eri vammaluokassa, joita kutsutaan tasoiksi. Tasojen numerot kertovat vamman laadun, eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.
- Taso Ia: Urheilijoilla on vaikeita vammoja, jotka vaikuttavat kaikkiin neljään raajaan sekä keskivartaloon. Useimmiten urheilijat käyttävät pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
- Taso Ib: Urheilijoilla on joko vaikeita vammoja keskivartalossa ja lieviä vammoja yläraajoissa, tai keskivaikeita vammoja keskivartalossa sekä ylä- ja alaraajoissa. Suurin osa urheilijoista käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
- Taso II: Urheilijoilla on vaikeita vammoja molemmissa alaraajoissa ja lisäksi myös keskivartalossa voi olla lieviä vammoja, tai heillä on keskivaikeita vammoja ylä- ja alavartalossa sekä keskivartalossa. Jotkut tason II urheilijoista saattavat käyttää pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään.
- Taso III: Urheilijoilla on vaikeita vammoja molemmissa yläraajoissa tai keskivaikeita vammoja kaikissa neljässä raajassa tai he ovat lyhytkasvuisia. Tasoon III kuuluvat myös urheilijat, joilla on B1 tason näkövamma (sokea).
- Taso IV: Urheilijoilla on vammoja yhdessä tai useammassa raajassa. Tasoon IV kuuluvat myös urheilijat, joilla on B2 tason näkövamma (vaikeasti heikkonäköinen).
Luokittelu Special Olympics -kilpailuissa
Special Olympics -kilpailuja voidaan järjestää kouluratsastuksessa, englantilaisessa ratsastusluokassa, esteratsastuksessa, joukkueviestissä ja lännenratsastuksen eri lajeissa. Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja englantilaisessa ratsastusluokassa. Molemmissa lajissa on kolme eritasoista ryhmää: käynti, käynti-ravi ja käynti-ravi-laukka. Ratsastuksessa miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa. Tasoluokittelussa otetaan huomioon ratsastajan taidot ja ikä. Unified -ratsastuksessa kilpaillaan joko yhden kehitysvammaisen ja yhden partnerin voimin tai kahden kehitysvammaisen ja kahden vammattoman voimin. Special Olympics -ratsastuskilpailuissa ratsastetaan lainahevosilla, joten harrastuksessa voi edetä kilpailutasolle asti, vaikka ei omistaisikaan omaa hevosta.
Näkövammaisten urheilijoiden luokittelu
- Näkökeskus Vision ylilääkäri, Marjaniementie 74, Itäkeskus 00930 Helsinki, puh. 09 396 041
- Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun NKL:n sivuilla