Palaa lajilistaan

Sokkopingis

Sokkopingis on vauhdikas mailapeli, jossa on tarkoitus saada pelipallo vastustajan maaliin. Laji on suunnattu etenkin näkövammaisille harrastajille ja urheilijoille, mutta kansallisissa kilpailuissa sitä voivat yhtä lailla pelata myös näkevät pelaajat.

Pelipöytä on pitkä (366 cm) ja kapea (122 cm) kaukalo, jonka molemmissa päissä on maalisyvennys. Keskellä pöytää on keskiseinä, jonka alitse pallo lyödään. Pallo saa liikkua vain pöydän pintaa pitkin.

Pelitapahtumat hahmotetaan kuulon perusteella, sillä molemmilta pelaajilta on silmät peitetty. Tästä syystä hieman tennispalloa pienemmän pelipallon sisällä on hauleja, joista lähtevien äänien perusteella pelaajat pystyvät kuulemaan pallon.

Sokkopingiksen lajiliittona toimii Suomen Paralympiakomitea. Lajia voivat kotimaassa harrastaa niin näkevät kuin näkövammaiset pelaajat Sokkopingiscupin kilpailuissa sekä SM-kilpailuissa. Kansainvälisellä tasolla pelataan MM- ja EM-kilpailut sekä rankingturnauksia.

Peli sopii kaikentasoisille pelaajille. Näkövammaiset ja näkevät pystyvät pelaamaan peliä täysin tasavertaisesti. Sokkopingis ei vaadi suuria tiloja tai suurta määrää pelaajia, joten sen harrastaminen on helppoa. Pelin pelaamiseen tarvitaan pelipöytä, mailat, pallo, silmäsuojat ja mailakäden suojana pelihanskat ennen pelin aloittamista.

Kansallisissa kilpailuissa pelataan tasoluokissa A, B ja C. Luokkiin voivat osallistua sekä näkövammaiset että näkevät molemmista sukupuolista. Luokka A on kilpapelaajille, luokka B pääasiassa harrastajille ja kehittyville pelaajille sekä luokka C uusille pelaajille.

Kansainvälisissä kilpailuissa miehille ja naisille on omat sarjat ja osallistuminen vaatii näkövamman.

Ota rohkeasti yhteyttä Paralympiakomitean lajipäällikköön tai paikkakuntasi tai lähialueesi näkövammaisyhdistykseen, jos olet kiinnostunut sokkopingiksestä! 

 

Yhteystiedot

Lue lisää sokkopingiksestä sivustolta Sokkopingis.fi

 

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi sokkopingiksen pelaaminen monitoimisaleissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pelialue on 6 x 12 m.

  • Yhdenvertaisen pelitilanteen aikaansaamiseksi suorituspaikan akustiikka on symmetrinen ja äänentoistolaitteiden toistoalue on laaja ja tasainen. Tilan ulkopuolelta kantautuvat äänet ovat hallittavissa.

  • Tilan seinät ja lattia on erotettu tummuuskontrastilla. Selkeät, helppolukuiset opasteet ja opasteiden taktiilimerkinnät helpottavat pelaajien liikkumista suorituspaikalla ja oheistilois- sa. Suorituspaikan ja oheistilojen opastuksessa on käytetty ohjaavia materiaaleja, joissa on tummuuskontrastin lisäksi myös tuntokontrasti.

  • Tilassa on riittävä epäsuora valaistus ja häikäisemättömät pinnat, jotka auttavat tuomarin ja valmentajan työskentelyä ja yleisön pelin seuraamista.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä