Palaa lajin sivulle

Sokkopingiksen säännöt ja luokittelu

Säännöt

SM-kilpailut pelataan tasoluokissa A, B ja C. Mikäli pelaajia on seitsämän tai alle pelataan yksikertainen sarja.

Semifinaaliotteluissa kohtaavat ensimmäisen kierroksen I – IV ja II – III. Häviäjät pelaavat pronssiottelun ja voittajat finaalin. Pelaajat jaetaan kahteen lohkoon, jos pelaajia on sarjassa yli 7, lohkojen voittajat pelaavat lohkojen kakkosia vastaan ja näiden ottelujen voittajat pelaavat finaalin ja häviäjät pronssiottelun. Lohkojen kolmoset pelaavat sijoista 5 - 6, lohkojen neloset sijoista 7-8 jne.

Jos pelaajia on sarjassa yli 15, mutta alle 24 jaetaan pelaajat 4 lohkoon, joista jatkoon menee 2 pelaajaa/lohko. Neljännesvälierä parit määräytyvät seuraavasti: A1 - B2, B1 - A2, C1 - D2, D1 - C2. Otteluiden voittajat semifinaaleihin A-B ja C-D. Semifinaalin voittajat pelaavat finaalissa ja häviäjät pronssiottelussa. Vammattomilla pelaajilla on osallistumisoikeus kisoihin.

Luokittelu

Kansallinen luokittelu

Kotimaisissa Sokkopingiscupin osakilpailuissa ja SM-kilpailuissa osallistumisoikeus on myös vammattomilla pelaajilla, joten kotimaan kilpailussa pelaavilla ei tarvitse olla luokittelua.

Kansainvälinen luokittelu

Jotta näkövammainen urheilija voi osallistua kansainvälisiin arvokilpailuihin (EM, MM), hänellä on oltava luokittelukortti (IBSA) näkövammastaan. Siinä tulee näkyä myös luokitus:

  • B1 = sokea, jolla ei ole valon erotusta tai hän erottaa vain valoa
  • B2 = käytännössä sokea (syvästi heikkonäköinen), jonka näöntarkkuus on korkeintaan 0.03 eli hän lukee sormia 1,5 metrin etäisyydeltä tai jonka näkökenttä on alle 5 astetta
  • B3 = vaikeasti heikkonäköinen, jonka näöntarkkuus on 0.04-0.1 tai näkökenttä yli 5 astetta mutta alle 20 astetta

Joissakin kansainvälisissä kilpailuissa (ei arvokilpailut) luokittelua ei vaadita.

Luokitukset perustuvat IBSA:n (Kansainvälinen näkövammaisten urheilujärjestö) ohjeisiin.

Ohjeet näkövammaisten urheilun luokitteluun Näkövammaisten liiton sivuilla

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.