Palaa lajilistaan

Sulkapallo

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Sulkapallo on kesäparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Sulkapallo on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden MM- ja EM-kisalaji. Suomessa ei tällä hetkellä kuitenkaan ole sulkapallossa Special Olympics -valmennustoimintaa.

Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli). Nelinpeliä, jossa parin muodostaa mies ja nainen, kutsutaan sekanelinpeliksi. Sulkapallossa on tarkoitus pelata palloa verkon yli vastapuolen rajojen sisälle, siten että vastustaja ei saa palautetuksi palloa takaisin.

Parasulkapallosta Suomessa vastaa Suomen Sulkapalloliitto yhteistyössä vammaissulkapallon oman järjestön VammaisSulkaPallo ry:n kanssa. Kansallisella tasolla pelataan SULKISCUP-kilpailusarjaa sekä Suomen mestaruuskilpailut. Lajia pääsee harrastamaan Sulkapalloliiton alaisissa urheiluseuroissa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun tai VammaisSulkaPallo ry:n kautta.

Ota rohkeasti yhteyttä Vammaissulkapallo ry:hyn, Sulkapalloliittoon tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut sulkapallosta!

Yhteystiedot

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi sulkapallon pelaaminen palloilusalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pyörätuolipelaaja tarvitsee apua pelikentän rakentamisessa. Verkkotelineiden siirtäminen varastosta pelialueelle ei onnistu pyörätuolista käsin.
  • Vammaissulkapallokentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
  • Oheistiloissa on hyvä varata tilaa pyörätuolien säilytykselle, jotta yleiset turvallisuusmääräykset täyttyvät. Pelaajalla voi olla käytössään pelituoli, johon siirrytään ennen peliä.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä