Käsipalloliitto käynnistää Unified-käsipalloa Suomessa Ahos-kehittämistuen avulla – Syksyn Ahos-haku lokakuun loppuun mennessä

Käsipallo-ottelu Ateenan Special Olympics -kisoissa 2011

Unified-urheilulla tarkoitetaan Special Olympics -toiminnassa sitä, että kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat samoissa joukkueissa tai toimivat pareittain hieman lajista riippuen.

Käsipalloliiton toiminnanjohtaja Päivi Mitrunen kertoo, että Norjassa ja Tanskassa Unified-käsipallo on ottanut hyvin jalansijaa. Näissä maissa on pelattu jo monta vuotta.

– Samoihin aikoihin, kun kuulin norjalaisten ja tanskalaisten kollegoideni kertomana Unified-käsiksen suosiosta heillä, tuli Lotta Nylund Finlands Svenska Idrottista kysymään, voisiko lajia kokeilla Suomessakin, Mitrunen kertoo.

Mitrusesta se oli oikein hyvä idea ja myös Käsipalloliiton muu henkilöstö ja liittohallitus ostivat ajatuksen. Käsipalloliitto haki ja sai Suomen Paralympiakomitean ja SPR:n alaisen Ahos-säätiön jakamaa Ahos-kehittämistukea. Nyt Unified-käsipallon kehittämiselle on liiton vahva tuki ja taloudellisia resursseja.

– Seuraavaksi täytyy saada toiminta käyntiin seuroissa, alkuun yhdessäkin seurassa. Pidimme jäsenseuroillemme esityksen aiheesta ja seurat olivat kyllä tosi kiinnostuneita, mutta täytyy vain löytää ihmisiä tekemään sitä, eli ohjaajia kaivataan, Mitrunen sanoo.

Erityisen paljon kiinnostusta Unified-käsipallon käynnistämiseen on ollut Vantaan Atlaksessa. Pääkaupunkiseudulla operoiva seura olisi mitä mainion alkukoti Unified-käsipallolle. Unified-koripallossa, joka on kasvanut kotimaisista Unified-lajeista selvästi isoimmaksi, kaikki käynnistyi Atlaksen tapaan Vantaan Myyrmäessä toimivasta seurasta, PuHu Junioreista.

Yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien toteutumisen kannalta on tärkeää, että myös ruotsinkielisillä alueilla ja ruotsinkielisille harrastajille on tarjolla lajeja. Käsipallo on Suomessa pieni laji, mutta suosittua erityisesti Uudenmaan ruotsinkielisillä alueilla.

– Tarve on selkeästi olemassa. Mutta on hyvä muistaa myös, että käsipallo ei ole pelkästään ruotsinkielisten harrastus. Sinun ei tarvitse osata puhua ruotsia tai suomea, sillä käsipallossa me puhumme käsipalloa, Mitrunen sanoo.

Suomenkielisellä alueella tamperelainen yleisseura Koovee onkin järjestämässä Unified-käsipallon kokeilutilaisuutta Vuoreksen koululla lauantaina 19. marraskuuta klo 12–15. Kokeilutapahtuman primusmoottorina on toiminut Special Olympics -urheilija Julia Fonsén, joka toteuttaa sitä yhteistyössä Kooveen kanssa osana Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen koulutustaan.

Ahos-apurahaa ja Ahos-kehittämistukea voi hakea kaksi kertaa vuodessa paraurheilun ja soveltavan liikunnan alalla tapahtuvaan kouluttautumiseen ja toiminnan kehittämiseen. Syksyn Ahos-haku päättyy lokakuun loppuun.

Lisätiedot Ahos-apurahasta ja hakulomake löytyvät täältä

Lisätietoa Käsipalloliiton Unified-käsipallohankkeesta liiton sivuilta

Kuva: Adam Nurkiewicz / Mediasport