Paralympiakomitean kevätkokouksessa paketoitiin vuosi 2022 ja esiteltiin pelastusreittiä kuluvan vuoden talouskurimuksesta

Sari Rautio

Suomen Paralympiakomitean sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin torstaina 11.5. Sokos Hotel Triplan tiloissa Helsingin Pasilassa. Kevätkokouksessa vahvistettiin vuoden 2022 vuosikertomus ja tilinpäätös. Paralympiakomitea teki vuoden 2022 osalta 92 825 euroa alijäämäisen tuloksen. 

Kevätkokouksessa tehtiin myös päätös sääntömuutoksesta, joka mahdollistaa Paralympiakomitean liittymisen keskitettyyn vakavien eettisten rikkomusten kurinpitoon. Paralympiakomitean kurinpitomääräysten mukaan ratkaistavat tapaukset tulevat jatkossakin oman kurinpitolautakunnan päätettäväksi, ja tämä koskisi myös luokitteluun liittyviä erityiskysymyksiä. Syyskokouksessa uusitaan Paralympiakomitean omat kurinpitomääräykset, joissa määritellään se, mitkä asiat käsitellään omassa kurinpidossa ja mitkä menevät keskitettyyn kurinpitoon.

Kevätkokousta edelsi seminaariosuus, jossa aiheena oli Paralympiakomitean vaikea taloustilanne. Inhimillisen virheen takia Paralympiakomitealta jäi saamatta noin kahden miljoonan euron suuruinen valtionavustus vuodelle 2023.

Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio avasi, miten järjestö on reagoinut tilanteeseen. Rautio kertoi toiminnasta tehdyistä säästöistä ja selvitti, millaisia erityisavustuksia Paralympiakomitea on jo saanut ja on vielä hakemassa opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.

– Muutoksia ja tekemistä tämän korjaamiseksi tulee olemaan koko vuoden ajan, mutta uhkaa Paralympiakomitean toiminnan jatkumiselle ei ole, Rautio totesi.

Kumppanuuspäällikkö Timo Mäkynen kertoi olemassa olleiden yhteistyökumppaneiden sitoutumisesta Paralympiakomitean tukemiseen vaikeassa tilanteessa sekä Maailman arvokkain pelipaita -varainhankintakampanjan käynnistämisestä yhdessä useiden pro bono -toimijoiden kanssa. Kymmenen ensimmäisen viikon aikana Maailman arvokkain pelipaita -kampanjalla on kerätty 166 519 euroa.

– Maailman arvokkain pelipaita -kampanjaa ei pidä tarkastella pelkästään yksittäisenä tukimuotona, vaan se voi olla myös uuden alku. Sen avulla me voimme kertoa, mitä varten me näitä töitä tehdään ja miksi liikuntajärjestöt ovat olemassa. Meidän pitää pystyä todistamaan ulospäin, että toiminnallamme on merkitystä, puheenjohtaja Rautio sanoi.


Lue lisää:

Aisti Sportista lasten ja nuorten Tähtiseura

Paralympiakomitean hallituksen kokous: Agendalla taloustilanteen kehittyminen ja Maailman arvokkain pelipaita -kampanja

Syyskokous hyväksyi toimintasuunnitelman vuodelle 2023 – ”Menestys rakennetaan vastuullisella yhteistyöllä, siksi autamme palvelujärjestönä muita onnistumaan”