Telma ja Kalevi Kronholmin säätiö lahjoittaa 50 000 euroa vammaisten lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen tukemiseen

Maailman arvokkain pelipaita -ryhmäkuva

Telma ja Kalevi Kronholmin säätiö teki 50 000 euron lahjoituksen Suomen Paralympiakomitean Maailman arvokkain pelipaita -keräykseen. Tuki kohdennetaan vammaisten lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen tukemiseen, jota Paralympiakomitea tekee muun muassa Valtti-ohjelmansa kautta.

– Tuoreen LIITU-tutkimuksen mukaan merkittävästi pienempi osa toimintarajoitteisista lapsista ja nuorista saavuttaa liikuntasuosituksen mukaisen vähintään tunnin liikuntaa päivässä verrattuna ei-toimintarajoitteisiin lapsiin ja nuoriin. Kyse ei ole motivaation puutteesta, vaan siitä, että toimintarajoitteisen lapsen on vaikea löytää sopivan harrastuksen pariin. Siinä auttaminen on ensiarvoisen tärkeää työtä ja on upeaa, että Telma ja Kalevi Kronholmin säätiö antaa sille tukensa, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

Paralympiakomitean Valtti-ohjelmassa perheet, joissa on erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori, voivat hakea keväällä mukaan ohjelmaan ja tultuaan valituksi he saavat oman henkilökohtaisen Valtin, joka saattelee lapsen tai nuoren liikuntaharrastuksen pariin.

Valtit ovat pääasiassa liikunta- ja kuntoutusalan opiskelijoita ohjelman yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea. He tutustuvat ohjattavaansa ja perehtyvät paikkakunnan harrastustarjontaan. Tämän pohjalta he rakentavat ohjattavalleen liikuntakokeilusuunnitelman, joka sisältää eri lajien ja liikuntamuotojen kokeiluja.

Valtti-ohjelmassa on vuodesta 2016 alkaen etsitty harrastusta lähes 1300 lapselle ja nuorelle. Heistä 45 prosenttia on löytänyt harrastuksen suoraan ohjelman kautta ja 60 prosenttia on saanut idean mahdollisuuden harrastukseen tulevaisuudessa.

Inhimillisen virheen takia Paralympiakomitealta jäi saamatta noin kahden miljoonan euron suuruinen valtionavustus vuodelle 2023. Jotta monet vammaisten lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen kannalta oleelliset toiminnot saadaan turvattua haastavassa taloudellisessa tilanteessa, Paralympiakomitea käynnisti maaliskuussa Maailman arvokkain pelipaita -keräyksen, jonka avulla budjettivajetta pyritään kuromaan umpeen.

Kampanjan pelipaita symboloi vammaisille lapsille ja nuorille mahdollisuutta urheilla ja harrastaa. Keräykseen lahjoittaneet yksityishenkilöt ja yritykset saavat nimensä Paralympiarahasto.fi-sivustolla olevaan virtuaaliseen pelipaitaan, joka täytyy sponsoreista sitä mukaa, kun lahjoituksia kertyy.

– Vammaisten lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen on asia, jonka tukemiseen lähdimme mielellämme mukaan. Se on myös niin tärkeä asia, että toivoisi sen saavan laajemminkin tukea yhteiskunnassamme, eikä yksi inhimillinen erehdys asettaisi sitä uhan alle, Kronholmit kommentoivat.

 

Lue lisää:

Invalidiliitto-konsernilta 10 000 euroa vammaisten lasten ja nuorten liikuntaan

LähiTapiola lahjoittaa 50 000 euroa erityistä tukea tarvitsevien lasten liikuntaharrastusten etsintään

JYSK lahjoittaa 21 136 euroa Special Olympics -kisajoukkueen hyväksi